Uzayda çimento karıştırma işlemi başarıyla sonuçlandı. Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) çimento karıştırarak, gelecekteki uzay kolonileri için temelleri atıyor.Çimento, hidrasyon adı verilen bir işlemle sertleştikçe, karışım içindeki moleküller, yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi milyonlarca mikroskobik kristal geliştirir. Bu birbirine geçen kristaller, çimento moleküllerinin birbirleriyle ve ayrıca çakıl, kum ve küçük kayalar gibi diğer beton bileşenlerle bağlanmasına yardımcı olur. Uzayda, ilk kez başarıyla çimentoyu karıştıran araştırmacılar, Ay ve Mars gibi diğer potansiyel dünyalarda yapılar inşa etmenin küçük bir temelini atmış oldu.
Uzayda inşaat yapmanın temelleri
Beton, yaklaşık 5 bin yıldır insan yapısının temelini oluşturuyor. Şimdi, araştırmacılar antik teknolojiyi uzaya taşıdı. Bilim insanları, ilk kez Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) yerçekimsiz ortamda, betonun temel bir bileşeni olan çimentoyu başarıyla karıştırdı.Çimento Katılaştırma Mikrogravite Araştırması deneyinde, araştırmacılar ISS'ye çimento (trikalsiyum silikat, sulu kireç ve damıtılmış su gibi temel yapı taşlarını) gönderdi. Malzemeler daha sonra poşetlerde karıştırıldı ve hidratlama adı verilen bir işlemle 42 gün boyunca sertleşmeye bırakıldı. Sonucunda, yerçekimsiz ortamda karıştırılmış olan çimentonun, dünyadaki gibi gerçekten katılaşabileceğini gösterdi. Ancak, dünyadaki çimentodan farklı olarak, uzaydaki çimento bazı benzersiz mikroskobik özelliklere sahip. Eğer insanlar gelecekte bir Ay Köyü veya bir Mars kolonisi inşa edecekse, diğer dünyalarda çimento karıştırmada ustalaşmaya ihtiyaç olacak.Araştırmacılar, uzay istasyonunun güçlü yerçekimi eksikliğinin, uzaydaki çimento formunu şaşırtıcı derecede homojen bir yoğunlukta yaptığını keşfetti. Ayrıca, araştırmacılar, dünyadaki kontrol deneyinde karıştırılan çimento ile karşılaştırıldığında, yer çekimi kaynaklı tortulaşma nedeniyle daha katmanlı bir yapının geliştiğini fark etti. Araştırmacılar bir başka önemli mikroskobik farklılık olduğunu belirtti; Uzay çimentosu, çok sayıda hava boşluğu geliştirerek, dünyadakinden daha gözenekli haldeydi. NASA, basın açıklamasında, "Artan gözeneklilik, materyalin gücünü doğrudan etkilemektedir ancak henüz uzayda oluşturulan materyalin gücünü ölçmemiz gerekiyor." ifadesinde bulundu.

Uzay yaşamında radyasyondan korunmak için betona ihtiyaç duyulacak
Dünyadaki çimento ile karşılaştırıldığında, uzaydaki çimentonun yoğunluğu daha homojendir - bu onu güçlü kılıyor- fakat aynı zamanda daha gözeneklidir -bu da daha zayıf kılıyor-. Daha homojen ve kabarcıklı olan uzay çimentosunun, dünyadaki örneğinden daha güçlü olup olmadığını belirlemek için NASA, numunelerini, mikroyapısal analizler tamamlandıktan sonra imha edeceklerini açıkladı.Dünya yapımı ve uzay yapımı çimentolar arasındaki farklılıkları anlamak, yerçekiminin çimento üretim sürecini tam olarak nasıl etkilediğini belirlemesine ve ele almasına yardımcı olabilir. Aradaki farkları öğrenmek, diğer potansiyel dünyalarda çimento kullanmaya başlamadan önce fayda sağlayacaktır.NASA bu noktada, "Ay ve Mars misyonlarında, insan ve ekipmanın aşırı sıcaklıklardan ve radyasyondan korunmaları gerekecek. Bunu yapmanın tek yolu, bu dünya dışı ortamlarda altyapılar inşa etmektir. Uzayda beton benzeri bir malzeme ile yapılar inşa etme fikrimiz var. Çünkü beton, çok sağlamdır ve birçok malzemeden daha iyi koruma sağlar." açıklamasını yaptı. Ayrıca NASA, "Beton mükemmel bir yalıtkan ve radyasyon kalkanıdır, bu nedenle nükleer atık depolamak için de kullanılır." diyor.NASA'nın YouTube üzerinden paylaştığı çalışma videosu;https://www.youtube.com/watch?time_continue=217&v=lsiyNZeUfUUKaynak;Astronomy