Dronlar, yani insansız hava araçları son yıllarda hayatımızın pek çok alanında kendine yer buldu. Avuç içine sığabilecek kadar küçük casus dronlardan, büyük ve füze taşıyabilecek dronlara kadar pek çok çeşidi olan bu insansız hava araçlarının aslında yaşamsal önemi olabilecek alanlarda da kullanıldığını duymuş muydunuz?

Kalp krizi geçirenlere acil müdehale ekipmanı taşıyanlardan, tıbbi malzeme taşıyan dronlara kadar medikal amaçlar için kullanılan bu araçların videolarını pek çoğumuz görmüşüzdür. Rwanda'da ise medikal amaçlı kullanılacak dronlar hizmete alındı ve günlük yaşamın bir parçası olması için çalışmalar başlatıldı. Özellikle acil durumlarda kullanılması hedeflenen dronların kan taşıması hedefleniyor.Rwanda Devleti, acil durum dronlarını hizmete aldı. Özellikle kan gereken kliniklere acil kan naklinde görev alacak olan bu dronlarla günde 150 tur teslimat yapılacağı belirtiliyor. Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI), Zipline ve UPS bu projenin yürütücüleri olup, droneları Zipline şirketi sağlıyor.

Dronlar hayat kurtarıyor

Proje partnerlerinden olan GAVI'dan Moz Siddiqui, Rwanda'da pek çok yere ulaşımın kısıtlı olduğunu özellikle yağmur mevsiminde bunun neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. Acil durumlarda kan ve diğer malzemeleri bulamamak ise sağlık personelinin en büyük sorunlarından birini teşkil ediyor. Çünkü acil durumlarda kanın erişilebilir olmaması ya da gerekli ilacın olmaması kurtarılabilecek pek çok vakanın daha kritikleşmesine sebep oluyor. Bu problemi çözmek üzere geliştirilen projede, California'dan Zipline isimli drone şirketinin 1,5 kg taşıma kapasiteli dronları kullanılıyor. Dron varacağı noktaya geldiğinde taşıdığı yükü ufak paraşütlerle havadan bırakıyor. Özellikle şehir ve sağlık merkezlerinin olduğu noktalardan uzakta bulunan yerleşim birimlerine ulaşım kısıtlı. Yolda gitmek ise çok uzun sürebiliyor. Bu durum gecikmelerin yaşanmasına, hastaların kritikleşmesine sebep olabiliyor. Ancak dronlar bu mesafeleri çok daha hızlı kat edebiliyorlar. Uzmanlar saatler sürebilecek yolların böylece neredeyse 30 dakikaya indirildiğini belirtiyor.https://youtu.be/bQXLIYGELYQSağlık malzemelerinin drone ile taşınması konusundaki ilk örnek Rwanda değil. Geçtiğimiz temmuzda Amerika hükümeti Virginia'nın kırsal kesimleri içinde ilaç taşıyacak bir heksacopter projesine imza atmıştı. California'lı Matternet şirketinin Haiti'de ilaç taşınması için yürüttüğü drone projesi ise başka bir örnek.NewScientist