Çin, uzay çalışmalarında yeni bir araştırmaya hazırlık sürecinde. Çinli uzay araştırmacıları, güneş gibi yıldızların yörüngesinde dönen öte gezegenleri incelemek için kolları sıvadı. Bu araştırma için Samanyolu galaksisi taranacak.
Dünya Benzeri Yaşanabilir Gezegen: Dünya 2.0
Çin, uzay araştırmaları konusunda yeniliklere imza atmaya devam ediyor. Ay’a ve Mars’a robotlar gönderme, orada kendi uzay istasyonlarını kurma gibi girişimlerden sonra Çin, şimdilerde uzak solar sistemleri gözlemlemeye başladı. Bu ay bilim insanları uzak solar sistemlerin ait olan gezegenleri incelemek hakkında detaylı planlarını paylaşmayı hedefliyor.Görev, Samanyolu’nda Güneş sisteminden farklı olan bir solar sistemin yörüngesinde dönen ilk Dünya benzeri yaşanabilir gezegeni keşfetmek amacıyla uzak gezegenleri araştırmak esasına dayanıyor. Gökbilimciler söz konusu olan böyle bir gezegende su ve muhtemelen de yaşam olabileceği görüşünde. Farz edilen Dünya benzeri bu gezegenin ismi ise şimdiden belli: Dünya 2.0!
Araştırma Aracı 2026 Yılında Uzaya Gönderilecek
Samanyolu’nda daha önce çoğunluğu NASA tarafından keşfedilen 5 binden fazla öte gezegen olduğu biliniyor. Bu gezegenlerin bazıları kızıl cüce yıldızın yörüngesinde dönen dünya benzeri taşımsı cisimlerdi ancak hiçbiri Dünya 2.0 tanımına uymuyordu.California NASA Exoplanet Bilim Enstitüsü astrofizikçisi Jessie Christiansen, “yıldızları bir milyon kat daha ağır ve bir milyar kat daha parlakken, küçük Dünya benzeri gezegenlerin sinyalini bulmak mevcut teknoloji ve teleskoplarla son derece zor” dedi. Ancak Çinli bilim insanları bu zorluğu aşmayı hedefliyor. Çin Bilimler Akademisi’nin finanse edeceği çalışmanın erken tasarım aşaması tamamlanmak üzere. Haziran ayında tasarısı bitmesi planlanan araştırma uzmanlar panelince gözden geçirilecek ve araştırma ekibi uydu inşası için fon alacak. Uzay aracının uzaya gönderilmesi için düşünülen tarih ise 2026 yılının sonu!
“Kepler Alanı Kolay Bir Hedef, Çünkü Orada Çok İyi Verilerimiz Var”
Dünya 2.0 uydusu gökyüzünü dört yıl boyunca gözlemleyecek 7 teleskoplu şekilde tasarlandı. Teleskopların altısı daha önce NASA Kepler teleskopu ile de incelenmiş bir bölge olan Cygnus Takımyıldızı bölgesini tarayacak. Çin Bilimler Akademisi Şanghay Astronomi Gözlemevi’nde Dünya 2.0 görevi lideri gökbilimci Jian Ge, “ Kepler alanı kolay ulaşılabilir bir hedef, çünkü orada çok iyi verilerimiz var” şeklinde konuştu. Dünya 2.0 araştırmaları devam ederken, önümüzdeki günlerde detaylı bilgilendirmeler de yapılacak gibi görünüyor.Kaynak: nature.com