Oluklu Balina dünyanın ikinci en büyük balinası. Adana'da balıkçılar cep telefonlarıyla Oluklu Balina (Balaenoptera physalus)'yı Karataş ilçesi açıklarında görüntülediler. Görüntülenen balinanın yaklaşık 15 metre uzunluğunda olduğu tespit edildi.
Adana'da Oluklu Balina Heyecanı
Tekne ile balık avcılığı için açılan balıkçılar kıyıdan yaklaşık 16 km açıkta büyük bir deniz hayvanını fark ettiler. Bir süre tekneyle birlikte yüzen hayvanın balina olduğunu anlayan balıkçılar oldukça heyecanlandı. cep telefonu ile bu anları kayda aldılar. Cukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Cem Çevik, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bunun bir Oluklu balina olduğunu ve 27 metreye ulaşabildiğini bildirdi.
Daha önce 2000 yılında genç bir oluklu balina, Balaenoptera physalus, yakın bir bölgede karaya vurmuş olarak bulunmuştu. İncelenen bu örneğin iskeleti Türk Deniz Araştırmaları Vakfı bahçesinde sergileniyor.
Türkiye'de balina var mı? Oluklu Balina
Genel olarak Türkiye'nin denizlerinde balina yaşamadığı belirtilir. Ancak Akdenizde dağılın gösteren oluklu balina Balaenoptera physalus Türkiye' kıyılarında görülebiliyor. Bu tesadüfi kayıt da yine bunu göstermekte. oluklu balinalar genelde Batı Akdeniz'de yaşayan bir popülasyona sahip, Doğu Akdeniz'e ve Türkiye kıyılarına ise beslenme amaçlı geldikleri kaydediliyor. Ancak bu türün Türkiye kara sularındaki duruma yönelik detaylı araştırmalar bulunmuyor. Türü tehdit altında olan oluklu balinaların korunması yok olmamaları için önemli. Bu sebeple Türkiye kıyılarında varlığının tespit edilmesi korunması için önemli bir adım.