TÜBİTAK Bilim Söyleşileri devam ediyor. Bu yıl söyleşilerin gerçekleştirileceği son tarih 31 Aralık 2019 olarak açıklanmıştı.
Toplumun bilime ve teknolojiye olan ilgisini, sevgisini ve farkındalığını artırmak hedefiyle TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alanında uzman bilim insanlarını özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerle buluşturma ve öğrencilerin bilime ilgisini pekiştirmek için, “Bilim Söyleşileri” adı altında etkinlikler dizisi başlattı. 2014 yılında başlatılan TÜBİTAK Bilim Söyleşileri, alanında uzman bilim insanlarını öğrencilerle bir araya getiren, yaklaşık 1 - 1,5 saatlik sunum ve soru-cevap bölümlerinden oluşan etkileşimli etkinliklerdir.
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri ile kurum, bilim insanlarını öğrencilerle buluşturarak toplumda bilim farkındalığını ve popüler bilim okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Bu etkinlikler çerçevesinde temel bilimler, sosyal bilimler, teknoloji, mühendislik, sanat ve tasarım konularında farkındalık oluşturmak; hedef kitlenin bilimsel konuları, kavramları ve süreçleri alanında uzman bir konuşmacının deneyimlerinden yola çıkarak anlamasına imkân sağlamak amaçlanıyor.
12 Kasım 2014’ten bugüne düzenlenen 400’e yakın etkinlikte 65.000’den fazla öğrenciye ulaşıldı. TÜBİTAK Bilim Söyleşileri online başvuru sistemi ile etkinlikler, Türkiye’nin dört bir yanına ulaşıyor. Bu kapsamda üniversitelerin ilgili bölümlerinden bilim insanlarını ve etkinliklere ev sahipliği yapmak isteyen kurumları bir araya getirmek için bilimsoylesileri.tubitak.gov.tr adresinde bir portal oluşturuldu.
Sanat ve tasarımdan fiziğe kadar birçok söyleşi konusu bulunuyor
Etkinliklerde konuşmacı olarak görev almak isteyenlerin, üniversitelerde öğretim üyesi ya da doktorasını tamamlamış öğretim görevlisi olması gerekiyor. Söyleşi konuları arasında, “çevre, atmosfer, yer ve deniz bilimleri”, “elektrik, elektronik ve enformatik”, “kimya, biyoloji”, “matematik, fizik”, “mühendislik”, “sağlık bilimleri”, “sanat ve tasarım”, “savunma ve güvenlik teknolojileri”, “sosyal ve beşeri bilimler”, “tarım, ormancılık ve veterinerlik” yer almaktadır.
Etkinliklere ev sahipliği yapabilmek için, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar, bilim ve sanat merkezleri, bilim merkezleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı gençlik merkezleri ve gençlik kampları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından işletilen müze ve kütüphaneler ile Deneyap Teknoloji Atölyeleri başvurabilir. Başvurular kurum temsilcileri tarafından yapılıyor. Her yıl belirli zamanlarda başvuru dönemleri açılıyor. Güncel başvuru tarihlerinden haberdar olmak için TÜBİTAK Bilim Söyleşileri portalını düzenli olarak takip etmelisiniz.
Başvurularda gerekli bilgiler doldurulduktan sonra konuşmacılar ve ev sahibi olacak kurumlar, TÜBİTAK tarafından uygun görülen kontenjanlar dâhilinde eşleştiriliyor. Ardından, konuşmacının, ev sahibi kurum ile kararlaştırdıkları etkinlik tarih ve saatini belirtilen süre içinde TÜBİTAK’a bilimsoylesileri@tubitak.gov.tr adresi üzerinden iletmesi gerekiyor. Ev sahibi kurum yetkilisi, belirlenen tarih ve saatte etkinliğin gerçekleştirildiğini sistem üzerinden e-imza ile onaylıyor ve daha sonra konuşmacıya ödeme yapılıyor.
Ev sahibi kurumlara ödeme yapılmazken, TÜBİTAK tarafından konuşmacılara katkıları için belirli miktarlarda ödeme yapılıyor. Bulunduğu şehirde konuşmacı olan bilim insanlarına 500 TL, 400 km’ye kadar yakın şehirlerdeki kurumlarda konuşmacı olan bilim insanlarına 700 TL, 400 km’den uzak şehirlerdeki kurumlarda konuşmacı olan bilim insanlarına ise 900 TL ücret ödeniyor. Konuşmacılara, konaklama ve ulaşım için ilave ödeme ise yapılmıyor.
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri çerçevesinde her eğitim öğretim yılında belirli sayıda kurum ve konuşmacıya destek verilmekte. Kurumlar bir başvuru döneminde yalnızca bir etkinliğe ev sahipliği yapabilir iken, konuşmacılar bir başvuru döneminde en fazla beş etkinlikte konuşmacı olmak üzere başvuruda bulunabilir.
Kaynak;