The Economist dergisinin 2020 özel sayısı yayımlandı. 2020 yılına dair öngörülerini belirten yeni özel sayının kapağındaki şifreleri araştırdık. Kapakta bilim ve teknolojiye dair 2020 için Mars, yapay zeka, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik vurgusu yapıldı. Mars kelimesiyle, NASA'nın 2020 Mars keşif görevi başta olmak üzere ABD, Avrupa ve BAE'nin Mars görevlerine değinilirken; yapay zeka hakkında yeni nesil otomobillere, tıp yöntemleri ifade ediliyor. Bunların yanı sıra BM'nin sürdürülebilirlik uygulamalarının altı çizildi. Sürdürülebilir hedefler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasına imkan kılmak için ortaya atılan evrense eylem çağrısıdır (Bunlardan bazıları, nitelikli eğitim, temiz su ve sanitasyon, sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşamdır).

The Economist 2020'nin başlığı "The World in 2020" yani "2020'de Dünya". Derginin baş editörü Daniel Franklin daha önceki açıklamasında, kapakta neler olacağına dair ipuçları vermişti. Franklin, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın büyük değişimler geçireceğini söylemişti. Franklin ve The Economist ekibi, gelecek yıl dünyayı şekillendirecek politika, ekonomi ve kültür konularında 12 ana tema belirledi.

İvermectin Covid-19’u iyileştiriyor mu? Okumak için TIKLAYINIZ.

Kapakta yer verilen "şifreli" kelimeler şu şekilde; Trump, Brexit, AI (yapay zeka), Tokyo, Mars, Climate (iklim), XI (Çin Komünist Partisi lideri), Resesyon, Modi (Hindistan lideri), Expo (Dubai Expo 2020), SDGS (BM Sustainable Development Goals / Sürdürülebilir Gelişmeye İlişkin Global Hedefler), Bond (25. James Bond filmi), Beethoven, Visions, Biodiversity (biyolojik çeşitlilik), Rat (fare), NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması), Warren (Senatör), Raphael (mimar, ressam), Nightingale (Modern hemşireliğin kurucusu ve iktisatçı), Russia.

The Economist, kapakta yan yana dizilmiş kelimelerle beklentileri şifreledi. Başta büyük puntolarla yazılan kelimeler, gittikçe daha küçük puntolarla yazılmış. "2020'de Dünya"da, ABD Başkanlık seçimleri, nükleer silahlanma, Brexit kararları gibi konularda endişe verici gelişmeler yaşanacağı vurgulanıyor. Bunun yanı sıra Japonya ve Avustralya'daki küresel spor etkinlikleri ve Mars'taki keşifler, teknolojik gelişmeler gibi kutlanacak birçok etkinliğin ve durumun olacağı da belirtiliyor.

The Economist 2020'nin 12 teması

  1. Politika; ABD Başkanı Donald Trump, 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde kaybedecek mi, kazanacak mı? Demokratlar’ın Kongrede onu görevden alma çabasına karşın Cumhuriyetçiler kontrolündeki Senato onu kurtaracak. Ardından Kasım ayında ateşli bir seçim gerçekleşecek. İddialara göre bir yapay zeka, Trump'ın kaybedeceğini düşünüyor. Bu arada Britanyalılar da bir karar verebilir; Başbakan Boris Johnson hakkında.
  2. Ekonomiler olumsuzluklarla mücadele edecek. Özellikle Avrupa'daki bankalar negatif faiz oranlarıyla savaşacak. Amerika ekonomik durgunluk ile çalkalanacak.
  3. Çin açısından pozitif gelişmeler yaşanacak. 2020 yılına kadar "ılımlı refah" hedefine ulaştığını iddia edecek. Diğer ülkeler, kendilerini Çin'in etki alanı ya da Amerika arasında ticaret ve teknolojide nasıl konumlandıracaklarını bulmak zorunda kalacak.
  4. Sporun için heyecanlı bir yıl olacak. 2020 Tokyo Olimpiyatları büyük bir küresel izleyici çekecek. 12 ülkenin mücadele edeceği Euro 2020 Futbol Şampiyonası düzenlenecek.
  5. Nükleer silahlarla ilgili endişeler artacak. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın beş yıllık bir incelemesi Hiroşima ve Nagazaki'nin bombalanmasından 75 yıl sonra isabetli bir mesele olacak. Silahlanmaya yönelik endişelenmelerin artması, nükleer silahları kontrol eden anlaşmaların eskimesiyle artar.
  6. Sürdürülebilirlik ; Çin'in güneybatısında yer alan Kunming'de biyolojik çeşitlilik tartışılacak. Glasgow'da karbon emisyonu konusunda görüşmeler olacak. İş dünyası liderleri, sürdürülebilir kapitalizmi destekleme sözü verecek. BM'nin sürdürülebilirlik çalışmaları devam edecek ve önemli gelişmeler yaşanacak. (BM SDGS )
  7. Körfez dünyayı ağırlıyor. Dubai, Dünya Fuarı'nın kalıcı bir etkisi olacağını umuyor. Ayrıca Suudi Arabistan G20 zirvesine ev sahipliği yapıyor.
  8. Birden fazla görev Mars'a gidiyor. Amerika, Avrupa, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, yeni görevler planlıyor.
  9. Teknoloji hem büyük hem de daha küçük gelişmelere sahip. En büyükler arasında uçan taksiler, elektrikli süper arabalar ve kişiselleştirilmiş tıp bulunuyor. Daha küçük gelişmeler arasında ise, daha fazla düzenleme, vergilendirme ve kritik inceleme için kendilerini destekleyen teknoloji devlerini içeriyor. Instagram, bu Amerika seçim sürecinde tartışmaların tam ortasında kendini bulacak.
  10. Büyük yıldönümleri, özellikle Beethoven'in 250'nci yaş günü bulunuyor. 
  11. Vizyon. Televizyon dünyasında yayın savaşları yoğunlaşıyor. James Bond'un 25. filmi gelecek.
  12. 2020'ler Afrika hanedanları için kötü bir on yıl olacak. Ayrılıkçı baskılarla karşı karşıya kalan ülkeler için yıkıcı etkiler olabilir. Bitki ve bitki genetikçileri için heyecan verici bir on yıl olacak. 2020'lerde, küresel çapta karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaşacak.

Dergi, bayilerden veya shop.economist.com adresindeki The Economist Store'dan satın alınabilir. Derginin bu yıl 1 milyon tiraja ulaşması bekleniliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=hGtphQo5gLY


Kaynak;

Cision PR Newswire

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri