TÜBİTAK, Uluslararası Araştırmacılar Programları ile dünyanın pek çok yerinden araştırmacıların Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Programlar kapsamında toplam 63 araştırmacıyı ülkeye davet eden TÜBİTAK, bu uygulamayı “beyin göçünü tersine çeviren programlar” olarak tanımlıyor. Bu tabirle, yurt dışından çok sayıda araştırmacıya ev sahipliği yapacak olan Türkiye’nin, beyin göçü alan bir ülke olduğu vurgulanıyor.
Araştırmacılar Uluslararası Başarılı Üniversitelerden Gelecek
TÜBİTAK, söz konusu programlarda, yurt dışında çalışan ve alanında başarılı olan araştırmacıları Türkiye’ye gelme konusunda teşvik etmeyi amaçladı. Üst seviye bilimsel ve teknolojik çalışmalar yürüten bilim insanları, “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” ve “Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı” kapsamında ülkemize gelecek. Programların değerlendirme süreçlerini tamamlayan TÜBİTAK, toplamda 63 araştırmacının Türkiye’ye gelerek projelerini başlatacağını duyurdu.TÜBİTAK yaptığı açıklamada, “2232 A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı 2021 yılı çağrısı ile ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsveç, Japonya, Rusya’dan 27 araştırmacı, ülkemizdeki 20 farklı üniversite ve araştırma merkezine katıldı” dedi. Ayrıca yapılan açıklamaya göre bu araştırmacılar, dünyanın pek çok farklı bölgesindeki başarılı üniversitelerden geliyor. Bu bilim insanlarının; Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Teknik ve Temel Bilimler alanlarında çalışmalar yürüteceğini belirten TÜBİTAK, “Harvard, Huazhong Bilim ve Teknoloji, John Hopkins, Ohio Devlet, Osaka, Purdue, RWTH Achen, Tokyo ve Tubingen Üniversiteleri gibi başarılı üniversitelerin aralarında bulunduğu 25 farklı üniversite ve araştırma merkezinden geliyorlar. Araştırmacıların 19’u ise Türk” şeklinde açıkladı.
Toplam 47 Türk Araştırmacı Ülkesine Dönüyor
Bu bağlamda bir diğer program olan “2232 B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı” 2021 yılı çağrısı da sonuçlandı. ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Çin, Güney Kore, İsviçre, Japonya, Norveç ve Suudi Arabistan’tan 36 araştırmacının desteklenmeye hak kazandığını açıklayan TÜBİTAK, “ Araştırmacılar ülkemizdeki 21 farklı üniversite veya araştırma merkezine katıldı. Duke, Durham, Ecole Polytechnique Federale De Lausanna, Harvard, Humbold, Massachusetts of Institute Technology, Seul, Stanford, Münih, Tokyo Üniversiteleri gibi dünyanın başarılı 31 üniversite ve araştırma merkezinden gelen araştırmacıların 28’i ise Türk” dedi.Bu sayede her iki programdan toplam 47 tane Türk araştırmacının ülkesine döndüğünü belirten TÜBİTAK, araştırmacıların hepsine verilecek destek burslarını da açıkladı. Yapılan açıklamada desteklenen araştırmacılara, 20.000 ila 24.000 TL kadar Yaşam Gideri Bursu, 2.250 TL Aile Yaşam Gideri Bursu, sağlık sigortası ve yol desteği sağlanacağı duyuruldu. Bununla birlikte bu sene yeni gelen araştırmacılara, daha önce ülkeye gelmiş olan lider araştırmacılar tarafından mentorluk desteği sağlanacağını duyuran TÜBİTAK, “Araştırmacıların ülkemizde öncü bilimsel araştırmalar yapabilmesi için 500.000 ila 1.000.000 TL Başlangıç Paketi Ödeneği, 720.000 TL’ya kadar Araştırma Desteği, Proje ekibinde yer alacak kişilere yönelik burs ve proje teşvik ikramiyesi ve Ev Sahibi Kurumlara Yönelik Kurum Hissesi Desteği veriliyor” diye belirtti.Kaynak: tubitak.gov.tr