Solvay Konferansı Nobel ödüllü Hendrik A. Lorentz’in başkanlığında ilk 1911 yılında Solvay Kimya şirketinin sahibi Ernest Solvay’ın desteği ile başladıktan sonra günümüze kadar devam ediyor. Hala Solvay Şirketi'nin destekçileri arasında olduğu Konferans bu yıl Ekim ayında gerçekleşecek.

Solvay Konferansı özelikle beşinci konferansın fotoğrafı ile çok popülerleşmiş bir bilimsel toplantı. Genel olarak fizikçi ve kimyacıları bir araya getiren bu akademik toplantılar her üç yıl içinde düzenli bir döngüyle gerçekleşiyor. İlk yıl fizik bir yıl ara ve sonraki yıl kimya şeklinde gerçekleşmekte.Her konferans için bir konferans başkanı belirleniyor. Bunun yanı sıra her konferansın yine kendine özgü konuları önceden belirlenmiş oluyor.

Gelecek Solvay Konferansı

Bu yıl Ekim ayının 19-21'i arasında yine bir Solvay Konferansı olacak. Bu yıl sıra fizik alanında ve işlenecek konu çok daha multidisipliner olması ile dikkat çekiyor. Özellikle DNA teknolojileri, genetik ve biyoinformatik dallarının önem kazandığı günümüzde bu konu önemini vurguluyor. Gelecek ekim ayının 19-21’i arasında gerçekleşecek Solvay konferansında “Yaşayan Şeylerin Fiziği: Uzay, Zaman ve Biyolojide Bilgi” konusu işlenecek.

Önceki Konferans

Solvay Konferansı - Kimya 2016

Solvay Konferansı en son 2016 yılında kimya alanında “Biyoloji ve Kimya’da Kataliz” başlığıyla gerçekleştirildi. Kurt Wüthrich ve Robert Grubbs başkanlığında sürdürülen konferansın öncesinde ise 2014 yılındaysa fizik alanında Astrofizik ve Kozmoloji konularında Roger Blandfor başkanlığında gerçekleştirilmişti.

Ünlü Beşinci Konferans

Sosyal medyada en çok bilinen konferans aslında 5. kez düzenlenen Solvay Konferansı’dır. 1927’de gerçekleşen bu konferans belki de konferans tarihininde en çok ödüllü konferanslarından biridir. Bu ünlü konferansın fotoğrafının yanı sıra ayrıca heyecan verici bir video kaydı da bulunmaktadır.

Beşinci konferansta Elektron ve Fotonları konusu ele almıştır. 29 katılımcının 17 tanesi Nobel Ödülü kazanmış araştırmacılardan oluşurken, en dikkat çekici isim Marie Curie’dir. Max Planck, Erwin Schrödinger, Albert Einstein ve Neils Bohr gibi önemli isimler bu konferansta yerlerini almışlardır. Bunun yanı sıra beşinci konferans Neils Bohr ve Albert Einstein arasındaki kuantum tartışmalarının başlangıç noktasını da oluşturmaktadır. Bu tartışmalar çok uzun yıllar devam etmiş ve fiziğin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.