Buzullar denilence aklımıza Avrupa'da öncelikle Grönland geliyor. Ancak Avrupa'nın birçok bölgesinde de buzullar bulunuyor ve şimdi bu buzullar Avrupa'yı kavuran yüksek sıcaklıklar nedeniyle hızla eriyor.Swiss Glacier Monitoring Network'un (GLAMOS) ilk bulgularına göre, İsviçre buzulları, Temmuz ayı sonlarında ve Haziran ayında meydana gelen sıcak hava dalgaları sırasında olağandışı bir şekilde yüksek erime oranlarına ulaştı. İsviçre Üniversitesi ETH Zürih ve GLAMOS'un başkanı buzulbilimci Matthias Huss, İsviçre'deki buzulların iki sıcak hava dalgası sırasında yaklaşık 800 milyon metre buz kaybettiğini Twitter'dan duyurdu. Huss, tweette, "Toplamda sadece 14 günlük bir süre için kesinlikle olağanüstü!" yorumunda bulundu.https://twitter.com/matthias_huss/status/1156304663333036039Yaz sonunda, sezonun artan kayıplarını tahmin edip bunları önceki yazlarla karşılaştıracak şekilde daha ayrıntılı bir analiz yapılacak. Ancak veriler zaten bu yılki kayıpların olağandışı derecede hızlı olduğunu gösteriyor.

Fransa Alpleri'ndeki buz da hızla eriyor

Huss, bölgenin kış aylarında ortalamanın üzerinde bir miktarda kar yağışı aldığını belirtti. Bu yüzden buzullar, yaza yüksek oranda kar örtüsüyle başlamıştı. Bilim insanları, sezonu son birkaç yıldan daha iyi verilerle tamamlamayı umuyordu. Ama ilk sıcak hava dalgasıyla birlikte karlar hızla erimeye başladı.İsviçre Alpleri'nin yanısıra, diğer bölgeler de bu yaz sıcağı fazlasıyla hissediyor. Fransa Alpleri'ndeki Tignes kayak merkezi, Temmuz ayının sonunda, yakındaki Grande Motte Buzulu'nun bu yaz aşırı erimesinden sonra kayakçılar için artık güvenli olmadığını açıkladı.

Avrupa buzulları erimeyi sürdürecek

Huss'a göre, dağ buzulları en az 19. yüzyılın ortasından beri eriyor ve son on yıllardır kayıplar hızla artıyor. En etkileyici değişiklikler, bölgenin en büyük buzullarında gözlemleniyor. Alpler'in en büyük buzulu Aletsch Buzulu, 1870 yılından bu yana yaklaşık 4 kilometre geri çekildi. Sadece Alpler'le de sınırlı değil; Fransa, Avusturya ve İtalya dağlarındaki buzullar da dahil olmak üzere Avrupa genelinde düşüşler gözlemlendi. Küresel sıcaklıklar artmaya devam ettiği sürece, kayıpların devam etmesi bekleniyor.Bu yılın başlarında The Cryosphere'de yayınlanan bir araştırmada, Avrupa Alpleri'ndeki buzul hacminin yaklaşık üçte birinin 2100 yılında kaybedileceği yazıldı. Üstelik, ülkeler Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen iklim hedeflerine ulaşmayı başarsa bile. Sera gazı emisyonlarının mevcut seviyelerinde devam ettiği bir senaryoda, buzun yüzde 90'ından fazlası kaybolabilir. Diğer çalışmalar, Hindu Kush ve Himalayalar da dahil olmak üzere, dünyanın diğer bölgelerindeki dağ buzulları için benzer şekilde korkunç tahminlerde bulunuyor.Kaynak;Science Mag