Mısır'da mumyalanmış büyük kediler, kobralar ve timsahlar bulundu. Kahire yakınlarındaki Sakkar bölgesinde (Gize şehrinde) hayvan mumyalarının yanı sıra hiyeroglif yazılar yazılmış olan ahşap ve bronz heykeller de keşfedildi.Mumyalanmış büyük kediler, 2004 yılında Sakkar nekropolünün (mezarlıklarının) altında keşfedilen yetişkin mumyalanmış aslan kalıntılarına yakın bir yerde bulundu. Egyptologlar (Eski Mısır bilimcileri), Sakkar'da keşfedilenlerin onlarca mumyalanmış büyük kedi, 75 tahta ve bronz büyük kedi heykeli, mumyalanmış kuşlar ve normal büyüklüğün üç ila dört katı büyüklükte mumyalanmış bir böcek olduğunu açıkladı. Buluntuların, Antik Mısır döneminin 26'ncı Hanedanı'na ait olabileceği üzerinde duruluyor.Mısırlı yetkililer, duyurunun ülkenin yurtdışındaki imajını artırmaya yardımcı olacağını ve daha fazla turistin ülkeyi ziyaret etmesini umuyor. Mısır Eski Eserler Bakanı Khaled El-Enany, keşiflerin çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Mısır için harika bir tanıtım.” dedi.

<em>Foto; Mohamed Hossam/EPA</em>

Mumyalanmış beş büyük yaban kedisinden, ikisi aslan yavrusu iken diğer üçünün türü henüz tespit edilemedi. Mısır'ın Eski Eserler Konseyi başkanı Mostafa Waziry, “Mumyalar, çita, leopar, dişi aslan, panter türü olabilir” dedi.Mumya hayvanlara ilişkin araştırmacılar iki şey düşünüyor; ya mumyalanmış hayvanların ibadet edilecek tanrılar olduğuna inanıldı ya da hayvanlar tanrılara sunulmak için mumyalandı.

<em>Foto; Hayam Adel/Reuters</em>

Kahire Amerikan Üniversitesi'nden Mısırlı mumya uzmanı Dr. Salima Ikram, insanların, hayvanları tanrılara adamak için mumyaladığını düşünüyor. Ikram, o dönemler için ahşap veya benzeri ürünlerin yerine canlıların kurban edilmesinin daha kutsal sayılacağını söylüyor.Ikram, mumyaların, M.Ö. 30'da sona eren Ptolemaik dönemden kalma tarih hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlayacağını umarak, “Hayvan mumyaları arasında en heyecan verici buluntulardan biri olduğunu düşünüyorum” dedi.Kaynak;The Guardian