Dünyada ilk meme kanseri aşısı ABD’de yapıldı. Ohio’dan 3 çocuk annesi Jennifer Davis bu aşının uygulandığı ilk kişi oldu.Hemşire olarak çalışan Jennifer Davis’e 2018 yılında üçlü negatif meme kanseri teşhisi kondu ve birkaç tur kemoterapi, radyasyon ve çift mastektomi geçirdi. Yaklaşık 20 yıldır geliştirme aşamasında olan üçlü negatif meme kanseri aşısı, Cleveland Clinic'te Ekim 2021'de 46 yaşındaki Davis’e uygulandı.
Hastalığın En Agresif Ve Ölümcül Formu Önlenebilir
Davis, tipik olarak hormonal veya hedefli tedavilere yanıt verebilen biyolojik özelliklere sahip olmayan üçlü negatif kanser tedavilerini iyileştirmek için tasarlanmış bir araştırmanın parçasıydı. Bu meme kanseri türü diğer türlerin yaklaşık yüzde 12-15’ini oluşturmasına rağmen, meme kanseri ölümleri içinde diğerlerine göre daha yüksek bir yüzdeye ve daha yüksek nüksetme oranlarına sahip. Aşı, hastalığın en agresif ve ölümcül formu olan üçlü negatif meme kanserini nihai olarak önlemeyi hedefliyor.Meme kanseri aşısı uygulanan ilk kişi olan Davis,"Üçlü Negatif Meme Kanseri, kötü sonuçlarla birlikte yüksek bir nüks oranına sahip. Bir nüksetmeyi önleyeceğini umarak umutsuzca bu araştırmanın bir parçası olmak istedim" diyor. Aşı, tümörün geri dönmesini önlemek amacıyla ameliyat sonrası hastalara veriliyor ve her hastaya göre uyarlanarak uygulanıyor.
Aşı Sonrası Önemli Bir Yan Etki Yaşanmadı
Davis, iki hafta aralıklarla üç doz aşı oldu ve bu ölümcül hastalıkla mücadelesinden beş yıl sonra, günümüzde, kanser bir ilerleme göstermedi. Jennifer Davis, dünyada aşıyı olan ilk kişi olmasına rağmen, aşının kendisine ve potansiyel olarak gelecekte milyonlarca kadına yardımcı olabileceğinden heyecan duyduğunu ifade etti.Aşının, Anixa Biosciences'ın yardımıyla Cleveland Clinic'te Dr. Tuohy tarafından 20 yıldır incelendiğini belirten Davis, "Bu süre zarfında, hayvan çalışmalarında hiçbir önemli yan etkinin meydana gelmediğini ve nüksetme meydana gelmediğini buldular. Bu 2 gerçeği bildiğim için gergin değildim, heyecanlıydım" diye konuştu.Meme kanseri aşısı sonrasında enjeksiyon bölgesinde bazı tahriş ve şişlikler dışında önemli bir yan etki görülmedi. Kendi deneyimlerinden bahseden Davis, "Önemli bir yan etki yaşamadım. Vücudumun bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu bilmek harika bir duygu. Deneyin insan aşamasında gördükleri şey bekleniyordu ve tekrar olmayacağından eminim" dedi.
Meme Kanseri Aşısı 5 Yıl İçerisinde Dünyaya Sunulabilir
Anixa Bioscience CEO'su Amit Kumar, aşı denemelerinin "son derece iyi" olduğunu ve sonuçların bekledikleri gibi gittiğini söyledi. CEO Kumar'a göre aşının, daha önce hiç meme kanseri geçirmemiş sağlıklı kadınlara önümüzdeki 5 yıl içinde ulaşılabileceği umut ediliyor.Aşının gerekli merciler tarafından onaylandıktan sonra dünyaya sunulacağını duyuran Kumar, “Verilerimiz, bağışıklık sisteminin aşıya uygun şekilde yanıt verdiğini gösteriyor. Üçlü negatif meme kanserine odaklanırken, en ölümcül tür olduğu için bu aşının diğer meme kanseri türlerini de önleyeceğine inanıyoruz. Aşının 5 yıl içinde kanserden kurtulanlarda kanserin nüksetmesini önlemek için hazır olmasını bekliyoruz. Daha sonra aşı, hiç meme kanseri geçirmemiş sağlıklı kadınlar için de mevcut olacak" dedi.Aşı için gönüllü olan Davis’e teşekkür eden Kumar, “İlk hasta olarak, zamanla milyonlarca ila milyarlarca kadını ve birçok erkeği etkileyeceğini umduğumuz bir yolculuğa başlıyor. Bu aşı yirmi yıldır geliştiriliyor ve şimdi geliştirmenin son ve kritik aşamasındayız, insan denemeleri. İnsan testi aşamasının başlarındayken, veriler ve sonuçlar olumlu olmaya devam ederse, sonunda birçok veya belki de tüm meme kanseri türlerini ortadan kaldırabilecek bir şeye sahip olabiliriz. Birçok bilim insanı, teknisyen, hemşire ve hekim bu aşı üzerinde çalıştı ve çalışmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
Meme Tümörü Oluşumunu Önleyebilir, Mevcut Meme Tümörlerinin Büyümesini Engelleyebilir
Çalışma, Cleveland Clinic'ten merhum Dr. Vincent Tuohy tarafından yürütülen ve bağışıklık sistemini a-laktalbumin proteinine karşı etkinleştirmenin farelerde meme tümörlerini önlemede güvenli ve etkili olduğunu gösteren klinik öncesi araştırmaya dayanıyor.Araştırma ayrıca, meme kanseri aşısı ile tek bir aşılamanın fare modellerinde meme tümörlerinin oluşmasını önleyebileceğini ve aynı zamanda zaten var olan meme tümörlerinin büyümesini de engelleyebileceğini söylüyor.Kaynak: https://www.mirror.co.uk/news/us-news/worlds-first-breast-cancer-vaccine-30088080