Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre yılda bir kez açan Manisa Lalesi, mayıs ayında Spil Dağı Milli Parkı’nda açtı. Spil Dağı Milli Parkı’nın zirvelerini süsleyen Manisa Lalesi, yılda bir kez sadece baharın son aylarında çiçek açıyor. Manisa yöresine özgü, endemik bir çiçek olan Manisa Lalesi, binlerce yıldır Manisa ili ve çevresini renklendiriyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre; Manisa Lalesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Manisa Lalesi hakkında tüm bilgiler haberimizin devamında…
Manisa Lalesi Nedir?
Manisa Lalesi, iğer adıyla Tulipa Orphanidea Liliaceae familyasındaki Tulipa cinsindendir. 1862’de Pierre Edmond Boissier ve Theodor Heinrich tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye’de Manisa ili ve çevresinde yetişmektedir. Ayrıca, Balkanlar’da Bulgaristan, Yunanistan, Ege adaları, Girit’te de kendine yer bulmaktadır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan Manisa Lalesinin çiçekleri koyu mavi, açık mavi, beyaz, pembe ve kırmızı renklerde olabiliyor. Yetiştirmek için soğanlarını ilkbahar veya sonbaharda 5-10 cm derinlikte 10 cm mesafelerle dikmek gerekir.
Manisa Lalesi (Tulipa orphanidea) Tür Koruma Eylem Planı Ne İçeriyor?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü Manisa Lalesini koruma eylem planı hazırladı. Eylem planının detayları aşağıdaki gibidir.Arazi çalışması giderleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Manisa Şube Müdürlüğü tarafından karşılanacak olan eylem planının hedefi, Manisa ilinde yayılış gösteren Tulipa orphanidea türünün ve bu türün yaşam alanlarının korunması.Bu amaç doğrultusunda araştırmacılar birkaç plan geliştirdi. Bu planlardan ilkini şöyle açıkladılar:“Danışman bilim insanları, Manisa ilinde yayılış gösteren Tulipa orphanidea türünün bulunduğu alanları ve bu alanların koordinatlarını, türün tanınmasını sağlayacak fotoğrafları Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Manisa Şube Müdürlüğü teknik personeline temin edecek. İlk olarak arazi çalışmasına katılacak, sonraki yıllarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü teknik personeli aracılığı ile ya da hizmet alımı şeklinde arazide bulunan fert sayısını her yıl raporlayacak ve bu bireylerin fotoğraflarını çekecektir.”Bu planın işlendiği ve tür teşhisinde problem olması durumunda uzmanlara başvurulacağı açıklandı.Yapılması gereken ikinci bir hususun ise, Manisa ilinde yayılış gösteren lalenin yayıldığı doğal alanlarda lale yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa Şube Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafınca tarla sahibinin ziyaret edilip, ikna edilmesi için girişimde bulunulması olduğu planlandı.Üçüncü olarak ise, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü ve Manisa Şube Müdürlüğü’nün söz konusu alanları tel örgüyle çevirmesi, tel örgüye bakanlık logosu ve alanın koruma alanı olduğunu belirten tabelaların asılması planı yapıldı.Kaynakça:Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüğüTarım ve Orman BakanlığıWikipedia