16 Nisan tarihinde Latmos için bir bildirge yazıldı. Bildirgeyi yazan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü öğretim üyesi Dr. Varol Aydın, çevreci kimliği ile de tanınıyor. Bilinen adıyla “Beşparmak Dağları” antik adıyla Latmos’un geleceği konusunda endişelerini dile getiren Dr. Aydın, halkın bu bölge hakkında bilinçlenmesi için mücadelesine devam ediyor.
Sadece Latmos Değil, Ülkenin Her Karış Toprağı İçin Bu Bildirgeye Evet Denmeli!
Dr. Varol Aydın, “benimlatmosum” isimli Twitter hesabından bir bildirge yazdığını duyurdu. Dr. Aydın, sadece Latmos değil ülkenin her karış toprağı için bu bildirgeye evet diyecek aday ve partiyi desteklediğini belirtti.Söz konusu “Latmos Seçim Bildirgesi” şu şekilde;
- Latmos, Büyük Menderes Ovası’ndan Bafa Gölü ve Milas Ovası’na, Söke Ovası’ndan Karpuzlu Ovası’na kadar doğal ve kültürel değerlerinin korunacağı en geniş sınırlarla Milli Park ilan edilecek.
- Tanımlanan Milli Park sınırları içindeki doğal ve kültürel değerleriyle birlikte, bölgede yaşayanların yaşam ve üretim alanları kesinlikle korunacak.
- Anadolu’nun en eski jeolojik bölgelerinden olan Latmos’un bu özelliğiyle UNESCO tarafından da Jeopark olarak tanınması için bilim insanları ve uzmanlık örgütlerinin katkılarıyla gerekli girişimlerde bulunulacak.
- Latmos’un doğal yapısı asla bozulmayacak.
- Latmos’un zirvesi Tekerlek Tepe’yi de kapsayacak şekilde geniş bir alan “insansız doğal yaşam bölgesi” olarak belirlenecek ve geçmişte bu topraklarda var olan yaban hayatının tekrar oluşturulması sağlanacak.
- Latmos’un Jeopark olarak tanımlanmasıyla birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması sağlanacak.
- Latmos’ta madencilik, RES, JES ve GES gibi doğal yapıyı bozacak girişimlere hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
- Latmos’ta halen madencilik çalışmalarını sürdüren işletmelerin faaliyetlerini çalıştıkları alanları rehabilite ederek sonlandırmak üzere bir yıl süre verilecek ancak bu süre içinde madencilik yapılan mevcut alanların genişletilmesine ve kapasite artırımlarına asla izin verilmeyecek. Mevcut madencilik alanlarındaki insan yaşamına, su kaynaklarına ve doğaya karşı her türlü olumsuz etki hemen sonlandırılacak.
- Faaliyetlerini çalıştıkları alanı rehabilite ederek iki yıl içinde sonlandırmayı kabul etmeyen işletmelerin ruhsatları hemen iptal edilecek ve rehabilitasyon devlet tarafından gerçekleştirilip maliyeti işletmeden tahsil edilecek.
- Latmos’taki yerleşik insan yaşamının doğal ve kültürel değerleri koruyarak sürdürülmesi ve yereldeki yapılaşmanın bölgenin geleneksel mimarisine uygun olarak şekillendirilmesi sağlanacak.
- Latmos’ta mevcut insan yaşamının sürdüğü yerleşimlerde bölgenin geleneksel özelliklerine uygun dönüşüm çalışmaları yapılacak.
- Latmos’taki geçmişten kalan kaya resimleri, antik kentler, kaleler, eski yerleşimler ve tarım alanları gibi tüm kültürel miras alanları korunacak, arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları yetkin bilimsel kurullar tarafından planlanıp gerçekleştirilecek.
- Latmos’un doğal ve kültürel değerlerinin bilinmesi ve görülebilmesi için doğa ve kültür turizmi faaliyetleri öncelikle korumayı amaçlayarak düzenlenecek, bölge için bir tanıtım ve doğa turizmi kurumu oluşturularak tüm doğa ve kültür faaliyetlerinin bu kurum onayıyla yapılması sağlanacak. Bu amaçla öncelikle yerelde yaşayanları kapsayacak şekilde bölge rehberleri yetiştirilecek ve rehbersiz grup faaliyetlerine izin verilmeyecek. Gruplar dışında bireysel olarak gerçekleştirilecek faaliyetler için mutlaka kurum onayı istenecek.
- Latmos’ta doğa ve kültürel turizm faaliyetlerini organize edip yürütecek kurumlarda çalışacaklar için önceliğin yerelde yaşayanlar olması sağlanacak.
- Latmos’ta doğa ve kültürel turizm faaliyetleri için yürüyüş, bisiklet ve binicilik gibi faaliyetler için rotalar düzenlenecek ve yetkili kurumun denetimi ile gerçekleştirilecek.
Tarihi Güzelliklerle Dolu Bölge, Defineciler Tarafından Kazılarak Tahribata Uğruyor
Latmos (Beşparmak Dağları), Aydın ve Muğla sınırları içerisinde, Bafa Gölü’nün doğusunda bulunuyor. Bu tarihi güzelliklerle dolu bölge, defineciler tarafından kazılarak tahribata uğruyor. Dr. Varol kendisini bölge için bilinçlendirme çalışmalarına adamış bir isim olarak, bölgeye verilen zararın engellenmesi için elinden geleni yapıyor. Hititler, Karya ve Bizans yerleşkeleri, yörük yerleşkeleri gibi pek çok tarihi ve kültürel zenginliği barındıran bölgenin, devlet kontrolüne alınarak korunması büyük önem arz ediyor.Kaynak: