Kokoreç, serotonin hormonuna etki edebilir mi? Kokoreç yediğimizde hayvanın bağışıklığını mı kazanmış oluruz? Onkolog Yavuz Dizdar'ın bu iddiaları sosyal medyada tartışma yarattı.
Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, Sözcü'ye kokoreçle ilgili bir röportaj verdi. Dizdar röportajda, kokoreç yendiğinde serotonin hormonunun salgılandığını iddia etti. Bunun yanı sıra Dizdar, kokoreçin doğal aşı etkisinin de olduğunu söyledi. Dizdar, doğal aşı etkisi hakkındaki görüşünü şu cümlelerle ifade etti: "... Dolayısıyla kokoreç yediğinizde hayvanın hazırlanmış bağışıklık repertuvarını kendinize aktarıyorsunuz. Ama bunun için özellikle uykuluğa sarılmış olması gerekir."
Dizdar, ardından muhabirin sorusu üzerine kokoreçin mutluluk verdiğini iddia ederek, "Bağırsaklarda çok miktarda serotonin (mutluluk hormonu) var. Bu halka yapısında olan özel bir bileşik, insanda sentezlenemediğinden temel bileşiğin dışarıdan alınmasını gerektiriyor. Kokoreç ise özellikle serotoninden zengin ve pişirme yönteminden etkilenir görünmüyor. Zira parçalanması için gereken sıcaklık çok daha yüksek, tandır ateşinde bir şey olmuyor. Biraz çikolata örneğine benzer, alınca mutlu oluyorsunuz." dedi.
Haberin yayımlanmasının ardından sosyal medyada birçok kullanıcı ve uzman, Yavuz Dizdar'ın iddialarının yanlış olduğuna yönelik paylaşımlarda bulundu. İddiaları yanlışlayanlardan biri Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Kayım Yıldız'dı. Yıldız, tweet dizisinde şu ifadelerde bulundu: "Kokoreç doğal aşı mı, serotonin bombası mı? Kokoreç yiyince hayvanın barsağındaki serotonini yiyerek mutlu oluyormuşuz. Offf of! Serotonin, besinle alınıp, kan beyin bariyerini geçebilen bir madde değil. Yani YANLIŞ! Öte yandan, doğal bir aşı olduğu da safsatadan ibaret. Hangi veri var bunu destekleyen? Yok. Böyle bir veri varsa bunu söyleyecek olanlar immünologlardır."
Özlem Yıldız'ın o paylaşımı;
https://twitter.com/ozlemyildiz1881/status/1110245497179131910?s=21
Başka bir kullanıcı ise Özlem Yıldız'ın gönderisini destekleyen bir yorum attı;
https://twitter.com/gokindsann/status/1110255368087764992?s=21
Bazı kullanıcılar ise pişirilen yiyeceklerin besin değerlerine dikkat çekerek, iddiaları eleştirdi;https://twitter.com/ulusoynoname/status/1110223774656413697?s=21
https://twitter.com/vacciniummacroc/status/1110547405483720704?s=12