Ordu’da fındık bahçelerinde kahverengi kokarca böceği popülasyonu ürünlere zarar verecek düzeyde arttı. Kahverengi kokarca böceği popülasyonunu kontrol altına almak için biyolojik mücadele başlatıldı.Ordu Fatsa’da fındık hasat döneminde bahçelerde fazla sayıda görülen kahverengi kokarca böceğiyle mücadele etmek için Fatsa Ziraat Odası, Fatsa Belediyesi, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri harekete geçti. Fındıkların verim ve kalitesinin azalacağı kanısıyla hareket eden yetkili birimler, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen samuray arısını kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede kullanacak. Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Anadolu Ajansı muhabirine verdiği demeçte, kahverengi kokarca böceğinin yalnızca fındığa zarar vermediğini, diğer ürünleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Kahverengi kokarca böceğinin bu seneki popülasyonunun geçen yıla oranla yüzde 300-400 civarı artış gösterdiğini aktaran Gürsu, özellikle hasat dönemini işaret etti.
Gürsu, kahverengi kokarca böceğiyle nasıl mücadele edileceğini şöyle anlattı:"Bu kapsamda bizim öncülüğümüzde enstitü tarafından kokarcanın yoğun olduğu bazı bahçelere tuzak kuruldu. Her hafta buradaki kokarcaları canlı alıp kafeslere koyuyoruz, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne götürüyoruz. Bunların yumurtaları, arıları çoğaltmak için laboratuvar ortamında kullanılıyor. Şu anda yapılabilecek hiçbir çalışma söz konusu değildir kimyasal çalışma dışında ama önümüzdeki mayıs ayında biyolojik bir çalışmaya gireceğiz. O yetiştirilen samuray arılarının salımı yapılacaktır."Bu böceğin sadece köylerde görülmeyeceğini, ilerleyen zamanlarda şehir merkezlerine, apartmanlara gireceğini belirten Göksu, görüldüğünde imha edilmesi konusunda uyardı. Fatsa ilçesinde, Meşebükü mahallesinde ikamet eden Ahmet Şanlı’nın bahçesinde görülen kahverengi kokarca böceğinin yoğun görülmesi üzerine tuzaklar kuruldu. Şanlı, 1-2 yıldır kahverengi kokarca böceğinin yüksek sayıda olduğunu ancak bu yıl sayının çok yükseldiğini belirterek, bu yıl fındıkların içlerinin tamamen boşaldığını ve kimseye satamadığını ifade ediyor. Bölgede yaşayan Ünzile Bahadır, kahverengi kokarcanın tarladaki fasulye, biber, patlıcan ve meyvelere zarar vererek evi de istila ettiğini söyledi.
Kahverengi Kokarca Böceğini Nasıl Tanırız? Kokarca Böceği Hakkında Bilinenler…
Yetişkin kahverengi kokarca böcekleri, yaklaşık olarak 1,7 santimetre uzunluğunda görünür. Pentatomoidea üst familyasında bulunan diğer türler gibi kokarca böceğinin de boyu enine eşittir. Üst tarafının kahverengi olması sebebiyle adına “Kahverengi Kokarca Böceği” denilen kokarca böceği, mermerle kaplanmış gibi durmaktadır. Larva dönemindeki kokarcanın siyah ve kahverengi olmakla birlikte zamanla antenlerinde beyaz çizgiler oluşur. Dişi bir yaprağın üzerine tek seferde 28 yeşil yumurta bırakır. Zamanla beyaza dönüşen yumurtalar, daha sonra bir sezonda 3.000 yumurta yumurtlayabilir.