İsrail’de yapılan bir arkeolojik kazıda yıllar öncesine ait bir fildişi fosili bulundu. Bir zamanlar Akdeniz bölgesinde yaşamakta olan bir filin fosilleşmiş dişi, Güney İsrail’de kazı yapan arkeologları heyecanlandırdı.
Dişin “Palaeoloxodon Antiquus” İsimli Türe Ait Olduğu Saptandı
Arkeologlara göre bulunan fosil, bu bölgedeki yaşam hakkında önemli ipuçları ve nadir bilgiler veriyor. Eski zamanlarda yaşamış ve günümüzde nesli tükenmiş olan Palaeoloxodon Antiquus’a ait olduğu saptanan fosilin 2,5 metre uzunluğunda olduğu belirlendi. Düz dişli fil olarak da bilinen bu hayvanın kalıntısı; taş, çakmaktaşı aletleri ve diğer hayvan kalıntılarının bulunduğu bölgede keşfedildi. Bilim insanları bu fildişi fosilinin yaklaşık yarım milyon yaşında olduğunu tahmin ediyor.
Tarih Öncesi Bir Bölgedeki En Büyük Fosil Diş
Kazı Müdürü İsrail Eski Eserler Kurumu Tarih Öncesi Uzmanı Avi Levy konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “Bu, İsrail'de veya Yakın Doğu'da tarih öncesi bir bölgede bulunan en büyük tam fosil dişidir” dedi.Günümüzde artık yaşamayan bu büyük Afrika filleri, diğer pek çok hayvan gibi insanlar tarafından yiyecek ya da sembolik amaçlar için avlanmaktaydı. İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan Dr. Omry Barzilai, yeni bulunan fosil dişin, arkeolojik anlamda bu konuya daha iyi ışık tutacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.
İsrail Ulusal Arkeoloji Kampüsü’nde Sergilenecek
Bulunan fosil diş koruma süreci tamamlandıktan sonra Kudüs’teki İsrail Ulusal Arkeoloji Kampüsü’ndeki bir sergi salonunda sergilenecek.