İnsan - maymun melezleri geliştirilebilir. Bilim insanlarından oluşan bir ekip, yarı insan yarı maymun olan embriyolar geliştirmek için çalışmalara başladı. Çalışmayı, İspanya'daki El País gazetesi raporları.Gazeteye göre, California'daki Salk Enstitüsü'nde bir laboratuvar işleten İspanya kökenli biyolog Juan Carlos Izpisúa Belmonte, Çin'de maymun araştırmacılarıyla birlikte çalışıyor. Ekibin amacı, insan hücrelerinin maymun embriyolarına eklendiği, "insan-hayvan chimeraları" oluşturmak.

  • Chimera; Biyolojide bu terim, "iki veya daha fazla farklı zigotun oluşturduğu organizma" anlamına gelmektedir.

Bilim insanları organ kaynağı oluşturmayı hedefliyor

Çalışmaların nihai amacı, tamamen insan hücrelerinden oluşan, böbrek veya karaciğer gibi organlara sahip olan hayvanların geliştirilmesidir. Bu tür hayvanlar nakil için organ kaynağı olarak kullanılabilir.Chimera yapım tekniği, insan embriyonik kök hücrelerinin başka bir türün bir günlük embriyosuna yerleştirilmesidir. İnsan hücrelerinin embriyo ile birlikte büyümesi ve buna eklenmesi umut ediliyor.Bilim insanı Izpisúa Belmonte, daha önce domuz embriyolarına insan hücreleri ekleyerek insan-hayvan chimerası yapmayı denedi ama insan hücreleri etkili bir şekilde tutunamadı. Maymunlar, genetik olarak insanlara daha yakın olduğu için, bu tür deneylerin şimdi başarabilmesi daha mümkün görünüyor. İnsan hücrelerine daha iyi tutunabilmesi için bilim insanları, hayvan embriyolarında belirli hücre türlerinin oluşumunu engellemeye yönelik gen düzenleme teknolojisini de kullanabilirler.

ABD melezleme çalışmalarını desteklemiyor

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, federal fonların asla melez insan-maymun embriyoları oluşturmak için kullanılamayacağını belirtti. Çin'de ise böyle bir kural yok ve bu yüzden araştırmanın Çin'de yapılmasının sebebi de bu.Şimdiye kadar hiçbir yarı insan yarı maymun doğmadı. Bunun yerine, karışık embriyoların sadece laboratuvarda sadece bir veya iki hafta boyunca gelişmesine izin veriliyor ve bu süreçte üzerinde çalışılabiliyordu. El Pais raporunun doğru olup olmadığını sordu ancak Salk Enstitüsü cevap vermedi.Daha önce domuz-insan chimeralarında Salk Enstitüsü ile çalışan California Üniversitesi'nden veteriner araştırmacı Pablo Ross, maymunlarda insan organları yetiştirmeyi denemenin mantıklı olmadığını düşünüyor. Ross, "Ben her zaman bunun için bir primat kullanmanın bir anlamı olmadığını iddia ediyorum. Genelde çok küçükler ve gelişmeleri çok uzun sürüyor." dedi.Ross, araştırmacıların aklında daha temel bilimsel sorular olduğundan şüpheleniyor. İnsan hücrelerini maymun embriyolarına yerleştirmek, "evrimsel uzaklık ve türler arası engellerle ilgili soruları" ele alabilir.

Japonya'da insan-hayvan melezleri yapılacak

Benzer bir çalışma, geçtiğimiz günlerde Japonya'da yapılabilmesi için hükümet onayından geçti.Kaynak;Technology Review