Ig Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl 29'uncusu düzenlenen Ig Nobel Ödülleri'nde, dün gece gerçekleşen törende birinciler açıklandı. Harvard Üniversitesi tarafından düzenlenen Ig Nobel Ödülleri'nde, Nobel Ödülleri'nin parodisi olarak en anlamsız, yeniden üretilmeyecek ve üretilmemesi gereken bilimsel çalışmaları ödüllendiriliyor. Ig Nobel'in ismi, "ignoble" yani "değersiz" anlamındaki kelimeyi ifade ediyor.

Ödüller her yıl, bilimsel mizah dergisi 'Annals of Improbable Research' tarafından Harvard Üniversitesi'nde düzenlenen törenle on çalışmaya veriliyor. Ig Nobel Ödülü kazananlara herhangi bir para ödülü verilmiyor hatta kazananlar, ödül törenine kendi imkanlarıyla ulaşıyor. Amaç, "araştırmacıların hayal gücünü onurlandırmak" olarak gösteriliyor. Ancak kazanan bütün araştırmalar, gerçek verilere dayanıyor ve prestijli bilim dergilerinde yayımlanıyor.

2019 Ig Nobel Ödülleri, 12 Eylül 2019 Perşembe günü (dün) Harvard Üniversitesi'nin Sanders Tiyatrosu’nda düzenlenen törende verildi. Tören, Internet üzerinden canlı yayımlandı.

2019 Ig Nobel Ödülü kazananları

Silvano Gallus. Foto; Reuters

Tıp Ödülü - İtalya

Silvano Gallus, pizzanın İtalya'da üretilmesi ve yenilmesi durumunda pizzanın hastalık ve ölümden korunabileceğine dair bulgular elde etmeye çalıştı. Çalışma, pizza tüketiminin meme ve prostat kanserini önlediğini ileri sürüyor.

Tıp Eğitim Ödülü - ABD 

Karen Pryor ve Theresa McKeon isimli araştırmacılar, “tıklayıcı eğitimi” olarak adlandırılan basit bir hayvan eğitimi tekniğini kullanmak için cerrahları ortopedik ameliyat yapma konusunda eğitmeye yönelik bir çalışma yaptı.

Biyoloji Ödülü - Singapur, Çin, Avustralya, Polonya, ABD, Bulgaristan 

Araştırmacılar Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke ve Tomasz Paterek, ölü mıknatıslanmış hamamböceklerinin canlı mıknatıslanmış hamamböceklerinden daha farklı olduklarını keşfetmeye çalıştı.

Anatomi ödülü - Fransa

Fransa'dan araştırmacılar Roger Mieusset ve Bourras Bengoudifa, Fransa'da çıplak ve giysili postacılarda skrotal (testis torbasıyla ilgili) sıcaklık asimetrisini ölçtü. Çalışmaya göre, Mieusset, deneylerde erkeklerin testislerine birer termometre yapıştırdı. Ölçümlerde, giyinik erkeklerin sol testisinin daha sıcak olduğu belirlendi. Mieusset, erkeklere yönelik bir doğum kontrolü uygulaması geliştirerek "ısıtılmış pantolon" icat etti. Çünkü, sıcaklık sperm seviyelerinin düşmesine sebep oluyor. 

Kimya Ödülü - Japonya

Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano ve Seiji Igarashi isimli beş araştırmacı, 5 yaşındaki tipik bir çocuk tarafından günde üretilen toplam tükürük miktarını bulmaya çalıştı. Çalışmaya göre 5 yaşlarındaki bir çocuk günde yaklaşım yarım litre tükürük salgılıyor.

Mühendislik Ödülü - İran

İranlı araştırmacı Iman Farahbakhsh, insan bebeklerde kullanılmak üzere bebek bezini değiştiren bir makine icat etti.

Ekonomi Ödülü Türkiye - Hollanda'ya gitti

Andreas Voss (solda) ve oğlu Timothy Voss, Türkiye'den Habip Gedik (törene katılmadı) ile birlikte Ekonomi Ödülü'nü kazandı. Foto; AP Photo/Elise Amendola

Ekonomi Ödülü - Türkiye, Hollanda, Almanya

Habip Gedik, Timothy A. Voss ve Andreas Voss, hangi ülkenin kağıt parasının tehlikeli bakterileri bulaştırmakta daha iyi olduğunu araştırdı. Çalışmada, ilaca dayanıklı üç tür bakterinin, ABD ve Kanada doları, Euro, Hindistan rupi gibi bazı uluslararası para birimlerindeki dayanıklılığı tespit edilmeye çalışıldı. Bakteriler en uzun süre Romanya'nın kağıt paralarında dayanıklı çıktı.

Psikoloji Ödülü - Almanya

Araştırmacı Fritz Strack, ağızda tutulan kalemin insanları mutlu ettiğini keşfetmeye çalıştı -ancak daha sonra öyle bir durumun olmadığını keşfeder-.

Fizik Ödülü - ABD, Tayvan, Avustralya, Yeni Zelanda, İsveç, İngiltere

Araştırmacılar Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver ve David Hu, wombatların (Avustralya'da yaşayan keseli bir hayvan) küp şeklindeki kakalarını nasıl ve niçin yaptıklarını inceledi.

Barış Ödülü ; Kaşınmak neden zevkli?

Kimya Ödülü'nü kazanan Shiguru Watanabe. Foto; Reuters

Barış Ödülü - İngiltere, Suudi Arabistan, Singapur, ABD

Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn G. Kwatra, Yiong-Huak Chan ve Gil Yosipovitch isimli araştırmacılar, kaşınmanın zevkini ölçmeye çalıştığı için "Barış Ödülü"ne layık görüldü. Çalışmaya göre, vücudumuzda en fazla kaşınma zevkini bilekler verirken, ikinci olarak sırtımızı kaşımamız veriyor.

Kaynaklar;

Improbable Research

ABC News