BBC’ye ait Küresel Dezenformasyon Ekibi yapay zekayla sahte eğitim içerikleri oluşturulduğunu söyledi. Ekip, Youtube’un yapay zekâ kullanılarak oluşturulan sahte bilimsel videoları çocuklara eğitim içeriği olarak önerdiğini açıkladı. Fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında hazırlanmış içerikler gibi hazırlanmış yanlış bilgi yayan 50’nin üstünde içerik üreticisi tespit edildi.Tespit edilen kanallarda yalnızca yanlış bilgiler değil, komplo teoriler ve uzaylıların varlığı gibi içerikler bulunuyor. Söz konusu içerikler, kullanıcıların dikkatini çekmek için renkli görseller, ilginç yorumlar ve dikkat çekici başlıklar kullanıyor. Sahte içerik üreten editörler, videoyu eğitici içerik kategorisinde etiketlediğinden çocuk YouTube tarafından kullanıcılara öneriliyor. Kanal sahipleri bu önerilerden dolayı fazla tık alıyor, tık aldıkça hızlı içerik üretiliyor. BBC ekibi, çalışmanın başlarında bu kadar hızlı üretilen içeriklerden şüphelenmişti ve şüpheleri aydınlatmak için yapay zekâ araçları ve yapay zekâ uzmanlarıyla birlikte araştırmalar yaptı.
Doğru olmayan içerikler üretiliyor…
ChatGPT ve MidJourney gibi yapay zekâ programlarının istendiğinde yeni içerik oluşturabildiğini ve bu tür içeriklerde sıklıkla kullanıldığını saptadı. Yapılan araştırmaların tümünün verdiği sonuca göre; gerçek gibi görünen ancak çoğunlukla doğru olmayan içerikler üretiliyor.Bu sonucun ardından BBC ekibi, bu içeriklerin Youtube’da çocuklara önerilip önerilmediği konusuna odaklandı. Ekip, bu durumu araştırmak için Youtube Kids hesapları oluşturdu. Bir haftaya yakın süre eğitim videoları izlendi ardından Youtube direkt yapay zekayla yapılmış videoları önerdi. Araştırma ekibi 10-12 yaşlarındaki çocuklara uzaylı, ufo, piramitler gibi konularda üretilmiş videoları izletip inanıp inanmayacaklarını test etti. İzleyen çocuklar gördüklerine inandılar ve keyif aldıklarını söylediler. Çocuklara bu içeriklerin doğru olmadığını söylediklerinde ise çocuklar kafalarının karıştıklarını ifade ettiler.
Çocuklar yanlış içeriklerin etkisinde kalıyor!
Araştırmacılar resmi söylemlerin aksi söylentilerin, komplo teorilerin herkes için ilgi çekici olduğunu ancak çocukların bu içeriklerin etkisinde kalma oranının daha fazla olduğu ortaya koydu.BBC ekibi, sahte içerik üreticileriyle konuştu. İçerik üreticilerinin söylemleri yapay zekâ kullanılmadığı ve doğrudan çocukların hedef alınmadığı yönünde oldu.Youtube, 13 yaş altı çocukların “Youtube Kids” platformunu kullanmasını önerdi ve yanlış bilgi içeren içeriklerin kısa sürede kaldırıldığını, daha güvenli ortamın sağlandığını açıkladı. Bu içeriklerden elde edilen reklam gelirlerine ilişkin sorulan soruları ise cevapsız bıraktı.Sürekli gelişen dünyada yapay zekâ platformları daha da gelişiyor. Ön görülere göre bu platformlar geliştikçe bu tür videolar ayırt edilemeyecek düzeyde olacak.
Kaynakça:BBC