Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/ World Health Organization-WHO), 25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü için, evrensel bir çağrı yayınladı. DSÖ’nün bugün yaptığı çağrıda küresel topluma, hayat kurtarma adına bir sesleniş yer aldı.

Boğulma Her Yıl 236 Bin’den Fazla Can Alıyor!

https://twitter.com/WHO/status/1551452665669902337Boğulma; Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 1-24 yaş arası çocuklar ve gençler için küresel olarak önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve yaralanmaya bağlı ölümlerin üçüncü önde gelen nedeni şeklinde belirtiliyor. Bu da boğulmaya bağlı ölümlerin dünya genelinde önemli ölçüde fazla olduğunu gösteriyor.Trajik bir şekilde her yıl 236 Bin’den fazla can alan bu ölüm nedeni için farkındalık oluşturabilecek bir eylem planlandı. Eylemde Dünya Boğulmayı Önleme Günü'ne dikkat çekmek için İsviçre Cenevre'deki Jet D'eau bu akşam mavi renkte aydınlatılacak. Dünyanın diğer şehirlerindeki benzer eylemlerin de bu etkinliğe eşlik edeceği duyuruldu.Boğulma ölümlerinin yüzde 90’dan fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini belirten DSÖ, “5 yaşın altındaki çocuklar en yüksek risk grubudur. Bu ölümler sıklıkla; banyo yapma, ev içi kullanım amacıyla su toplama, teknelerde veya feribotlarda su üzerinde seyahat etme, balık tutma gibi günlük rutin faaliyetlerle bağlantılıdır. Musonlar da dâhil olmak üzere mevsimsel veya aşırı hava olaylarının etkileri de sık sık boğulma nedenidir. Bu etkiler bir dizi müdahale ile büyük ölçüde önlenebilir” ifadelerine yer verdi.

“Boğulmayı Önlemek İçin Her Birimizin Üzerine Düşeni Yapması Gerekiyor”

Dünyada her yıl yüz binlerce insan boğulduğunu söyleyen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu ölümlerin çoğu kanıta dayalı olarak, düşük maliyetli çözümlerle önlenebilir” dedi. Bugün gerçekleştirilecek olan farkındalık çalışmasından bahseden Dr. Ghebreyesus, “Bugün dünyanın dört bir yanındaki şehirler, boğulmayı önlemek için her birimizin üzerine düşeni yapması gerektiğini hatırlatmak amacıyla bir eylem çağrısı olarak anıtlarını mavi ışıkla aydınlatıyor. Boğulmaya bir son verelim” diye konuştu.Dr. Ghebreyesus boğulma yoluyla meydana gelen ölümlerin önüne geçilebileceğini anlatırken, “Çoğu durumda boğulmayı önlemek için neyin işe yaradığını biliyoruz. Hükümetlerin çözümleri uygulamasına yardımcı olacak araçlar ve rehberlik geliştirdik. Birlikte daha fazlasını yaparsak gerçekten binlerce hayat kurtarabiliriz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden 6 Adımlı Önlem Tavsiyesi

Dünya Sağlık Örgütü’nün konuyla alakalı öngördüğü 6 adımlı önlem planı da açıklandı. Boğulmayı önlemek için yapılabilecekler şu şekilde sıralandı;

  1. Suya erişimi kontrol eden bariyerler kurmak
  2. Güvenli kurtarma ve hayata döndürme konusunda toplumu eğitmek
  3. Okul çağındaki çocuklara temel yüzme ve su güvenliği becerilerini öğretmek
  4. Çocuklar için denetimli gündüz bakımı sağlamak
  5. Güvenli denizcilik ve feribot düzenlemelerini belirlemek ve uygulamak
  6. Sel riski yönetimini iyileştirmek

25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Farkındalığı

DSÖ’nün tavsiye ettiği önlem planlarında örnek bazı eylemler yer alıyor. Bu eylemler ise şöyle belirtildi, “Bireyler; aileleri, arkadaşları ve meslektaşları ile boğulmayı önleme ve su güvenliği tavsiyelerini paylaşabilir, yüzme veya su güvenliği derslerine kaydolabilir, yerel boğulmayı önleme derneklerini ve gruplarını destekleyebilirler. Gruplar; su güvenliği ile ilgili bilgiler paylaşmak, su güvenliği kampanyaları başlatmak veya önerilen en iyi uygulama müdahalelerini kullanarak yeni boğulmayı önleme programları geliştirmeyi veya sunmayı taahhüt ederek halka açık etkinliklere ev sahipliği yapabilirler. Hükümetler ise yeni boğulma önleme politikaları, stratejileri, mevzuat veya yatırımları geliştirebilir ve duyurabilirler, boğulma ve çözümleri hakkında çok sektörlü toplantılar veya parlamento tartışmaları düzenleyebilir ve boğulmayı önleme programlarını yurtiçinde veya uluslararası düzeyde tanıtabilir ya da desteklemeyi taahhüt edebilirler”.