UNESCO 10 Kasım'da Dünya Bilim Gününü tüm dünyada kutladı. Bilim Merkezleri ve Bilim Müzelerinin önemine vurgu yapılan günde pek çok noktada etkinlikler düzenlendi.
Sürdürülebilir Gelişme Ajandası 2030, Addis Ababa Aksiyon Ajandası, Sendai Çerçeve Aksiyonu ve Paris İklim Değişikliği Anlaşmalarında bilim, merkezi bir yer tutmakta. Bu sebeple de dünyadaki pek çok organizasyonda "bilim" ve "bilimsel faaliyetler" yoğun olarak ele alınan bir konu.
UNESCO, sürdürülebilir kalkınma, yaratıcılık ve üretkenlik için bilimin önemini vurgularken; bilimin yaygınlaşması için bilim merkezleri ve bilim müzelerinin gerekliliğini net olarak ortaya koyuyor. 2016 Dünya Bilim Gününde de yine bu konuyu işlendi. Bu kapsamda temel etkinlikleri "Discover Your World" Konferansı ve "Scientific research today" etkinliklerini gerçekleştiren UNESCO, bunun dışıda Mozambikten, Amerika Birleşik Devletlerine kadar pek çok ülkede koordineli olarak gerçekleşen etkinliklere destek veriyor.
Türkiye'de ise Gebze Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen program 10 Kasım Atatürk Anması ile birlikte sürdürüldü. Programda, 10 Kasım anmasının devamında Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Yardımcısı Prof.Dr. Işıl Kurnaz "Atatürk ve Bilim" konulu konuşmasını Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Aziz Sancar Biyolojik Saat Laboratuvarı'ndan Aziz Sancar'ın öğrencisi olan Doç. Dr. N
uri Öztürk “Biyolojik Saat ve Nobel” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Son olarak ise Laboratuvar ve araştırma merkezleri ziyaret edilerek program sonlandırıldı. Bu programa ayrıca Gebze Yücel Boru Fen Lisesi, Darıca Fen Lisesi, Enka Mesleki ve Anadolu Fen Lisesi öğrencileri de katıldı.
2001 yılından beri UNESCO tarafından "toplum için ve toplumla bilim" yaklaşımıyla Dünya Bilim günü her yıl 10 Kasım'da kutlanmakta.
Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir. - M.K. Atatürk
UNESCO - World Science Day 2016