Deniz memelilerinde yayılan ölümcül virüs için bilim insanları iklim değişikliğini suçladı.Scientific Reports dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, küresel ısınmanın hayvan ve insan sağlığı üzerinde beklenmeyen etkilerine değiniyor. 2002 yılında Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki onbinlerce Avrupa limanına ulaşan ölümcül bir virüs, 2004 yılında Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki deniz aslanlarını, fokları ve su samurlarını da tehdit etmeye başlamıştı.Bilim insanları söz konusu virüsün, oldukça bulaşıcı olan Phocine distemper virüsü, olduğunu ve bazı deniz memelilerinin solunum ve sinir sistemlerine saldırdığını açıkladı. California Üniversitesi One Health Institute'den direktör Tracey Goldstein, "Atlantik Okyanusu'nda daha önce görülen bir virüs Pasifik Okyanusu'na nasıl ulaştı?" şeklinde bir soru sorarak, virüsün nasıl yayıldığına dair araştırmalarını anlatıyor.
Kuzey Kutbundaki deniz buzlarının erimesi virüsü farklı noktalara taşıdı
Goldstein ve ekibi, Arktik deniz buzunun ölçümlerini içeren 15 yıllık verileri ve bazı hayvanlar hakkındaki çalışmaları inceledi. Sonuç olarak ekip, küresel ısınmanın yol açtığı Kuzey Kutup Denizi buzu erimesinin, virüsün yeni bir bölgeye taşınması ve yeni bir deniz yaşamı popülasyonunu etkilemesi için bir yol ortaya çıkardığını düşünüyor. Goldstein, bu konuda, "2002'de mükemmel bir fırtına oldu. O sırada kayıtlardaki en düşük buz yılıydı ve aynı zamanda Ağustos ve Eylül aylarında gerçekten büyük bir salgın yaşandı." dedi.Scientific Reports'ta yayımlanan çalışma, hangi popülasyonların virüsle enfekte olduğunu ve hangi türün zorlandığını değerlendirmek için güneydoğu Alaska'dan Rusya'ya foklar, deniz aslanları ve su samurlarının kan ve burun çubuğu örneklerine dayanıyor. Araştırmacılar, hayvanların hangi suşa maruz kaldıklarını öğrenmeye çalıştı.
Virüsün insanlara bulaşabileceğini gösteren hiçbir bulgu yok
Araştırmacılar Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzlarının erimesiyle salgının ani yükselmesi arasında bağlantı olduğunu fark etti. Özellikle, Kuzey Atlantik'in Rus sınırları tarafında deniz buzundaki sert düşüşlerin her iki okyanus havzasında da virüse maruz kalma oranlarındaki artışlarla çakıştığını buldu. Goldstein, erimiş buzun, enfekte hayvanların diğer türlerle temasa geçmesini sağladığını söyledi.Çalışma, küresel ısınmanın, deniz hayvanlarını hastalandıran zehirli alg çiçekleri salgınlarının artması ve potansiyel olarak yıkıcı hastalıklar taşıyan kenelerin artmasını, hayvan ve insan sağlığı üzerindeki beklenmedik etkilerini ortaya koyuyor. Phocine distemper virüsünün insanlara bulaşabileceğini gösteren hiçbir kanıt yok ancak virüs kızamık ile aynı aileye ait ve kızamık gibi, çok virülent (öldürücü) bir etkiye sahip.
Virüs hayvanların etkileşime girdiği zamanlarda yayılıyor
California Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan çalışmanın baş yazarı Elizabeth VanWormer'e göre, virüsün, hayvanların yuva yapmak ve üremek için toplandıkları zaman veya birbirine yakın yerlerde beslendikleri zaman yayılma olasılığı yüksek.Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyıları boyunca, ısınan okyanus sıcaklıkları, deniz memelilerini rahatsız edebilecek zararlı alg çiçeklerinin salgınlarını yoğunlaştırdı. The Marine Mammal Center'dan veteriner Shawn Johnson, “Hayvanlarımızı etkileyen bu zehirli çiçeklerden giderek daha fazlasını görüyoruz. Bu tek değil. İklim değişikliğinin deniz kıyısındaki memelileri batı yakasında yukarı ve aşağı yönde etkilediğini gösteren önemli bulgular var.” şeklinde konuştu.Çalışmanın bulguları sadece deniz memelileri için değil aynı zamanda ekosistemlerde var olan hassas dengeleri de etkiliyor. VanWormer, bu konu hakkında, “Bu değişikliklerin hayvanlarda olduğunu gördüğümüzde, onları görmezden gelemeyiz. Çünkü insanlar ve gezegen üzerindeki etkileri büyük. Bu durum, her şeyin birbirine ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor; insanların, hayvanların ve gezegenin sağlığı açısından." açıklamasında bulundu. Johnson'a göre araştırma, iklim değişikliğinin hastalıklarla mücadele etme ve yayılmalarını önleme kabiliyeti üzerindeki olası etkileri için bir uyarı işareti olarak da hareket etmeli. Johnson, "İklim çok hızlı değişiyor. Yaban hayatı ve deniz memelilerinde hastalıkların nasıl değiştiğini anlamak bize geleceğe dair bir fikir verecektir." şeklinde konuştu.Kaynak;NBC News