Çiçeklerin en nazlısı olan orkide hakkında detaylı bir yazı. Nasıl oluyor da hediye edilen bir çiçek beni bu kadar mutlu edebiliyordu? Hiçbir hediyenin herhangi bir çiçek kadar mutlu etmediğini anladığımdan beri bu sorunun cevabını merak ediyordum. Meğer kendisine çiçek gönderilen kişiler, uzun süren bir pozitif duygu artışı yaşıyormuş.Çiçeklerin olduğu bir ortamda bulunmanın bile daha enerjik hissettirdiğini düşünürken, bu durumun bilimsel bir açıklamasının olduğunu öğrenince, her geçen gün daha fazla grileşerek adeta insanın ruhunu emen beton yığınlarının içini eflatundan sarıya, maviden beyaza rengarenk çiçeklerle donatmak dışında başka bir alternatifimiz kalmadığını düşünüyorum.
Bereketin masumiyetin asaletin simgesi orkide
Ortaçağ'da aristokratların, Eski Yunan'da bereketin, Çin’de masumiyetin simgesi olan orkideler... Kimine göre sadakat, kimine göre asalet. Her zaman zarif, asil ve ihtişamlı olan çiçek hangisi deseler şüphesiz orkide derim. Kadınlar Günü'nde anneme çok zarif bir orkide (Phalaenopsis) gönderdim. Çiçeğin evimize gelmesiyle annemin yaşadığı mutluluk paha biçilemezdi, ta ki günler geçene kadar. Çünkü orkidenin çiçeklerini her sabah dökülmüş olarak görmeye başladı ve okuduklarına bakılacak olursa orkide bakımı meşakkatli bir işti.Orkidesini kaybetme korkusu yaşayan annem her gün farklı bir yöntemle orkidesini hayatta tutma yollarına başvuruyordu ve artması gereken mutluluğu giderek tedirginliğe bırakmıştı yerini. Hal böyle olunca orkideye el atmamın zamanı gelmişti.
Orkidelerin kökleri de güneşe ihtiyaç duyar
Peki uzun vadede sağlıklı orkidelere sahip olmak için neler yapmamız gerekiyor? Eğer siz de özel günde çiçek gönderecekseniz elinizi çabuk tutun, yoğunluk sebebiyle mağduriyet yaşamayın ve bildiğiniz bir çiçekçiden satın alın. Çiçeğiniz doğrudan seramik bir saksının içinde geldiyse, şeffaf orkide saksısı temin etmeniz gerekiyor. Çünkü çiçeğin üst kısımları kadar kökleri de güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu sebeple orkide için şeffaf saksı idealdir. Şeffaf saksınızı dekoratif başka saksı içine koymamalısınız, aksi halde bir kaba koyarsanız ışık alamayacağı için fotosentezi de engellemiş olursunuz.Toprak olarak normal toprak yerine orkidelere özel torf kullanmalısınız. Ticari olarak satılan orkide toprağını hemen hemen her çiçekçide rahatlıkla bulabilirsiniz. Orkidenin köklerini tamamen kapatmamaya özen göstermelisiniz. Orkideler fazla suyu sevmezler, bu yüzden toprağının hafif nemli olması yeterlidir. 10 günde bir kez saksıyı sabah erkenden bitkinin kök boğazına kadar suya batırıp sonra sudan çıkarmalısınız. 10 dakika kadar süzülmeye bırakarak sonra yerine almalısınız. Klor ve kireç bulunduran musluk suları orkideleri sulamak için tercih edilmemelidir. Kaynatılıp dinlendirilmiş musluk suları kullanmak orkideler için daha etkili olacaktır. Yarı kuru yarı nemli toprağı, orkidenin yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmadan sulamalısınız. İki sulama arasında toprağın iyice kuruması gerekmektedir. Suladıktan sonra saksı altlıklarında su bulundurmamalısınız. Sulama işleminden kısa bir süre sonra saksı altlığındaki suyu mutlaka boşaltmalısınız.
Nazlı orkide çiçeğinizi sabit ısıda tutun
Genel olarak sera ve salon süs bitkisi olarak tercih edilen orkideler aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Sabah ve akşam güneşini seven orkidelerin oda sıcaklıkları mümkün olduğunca sabit tutulmalıdır. Ani ısı değişiklikleri orkidenin çiçeklerinin solmasına ve kurumasına neden olabilir. Orkidelerin günde 15-16 saat ışık alması gerekmektedir. Doğrudan güneş almayan bol aydınlık yerler orkide için ideal bir yer seçimi olur. Orkideniz için tül perde ile örtülü, pencereye yakın ama doğrudan pencere karşısında olmayan bir yer seçmelisiniz.Doğrudan rüzgar almadığı sürece günde bir iki defa havalandırılmış odada orkidenizi rahatlıkla büyütebilirsiniz. Unutmayınız ki orkide bakımı meşakkatli değildir sadece orkidelerimiz biraz nazlı o kadar.