Şüphesiz ki temel bilimlerin en önemli dallarından biri olan biyolojide, gün geçtikçe araştırmalarla gelişiyor ve büyüyor. Bu artan araştırmaların değerlendirildiği ve sunulduğu alanlardan biri de biyoloji kongreleri. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında biyolojiyle ilgili çok çeşitli kongreler yapılıyor. Ülkemizde uzun yıllardır biyolojiyle ilgili kongreler yapılırken 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde (H.Ü.) çeşitli deneysel uygulamalarla birlikte bilimsel konuların konuşulduğu çok önemli bir kongre gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Ekoloji Grubu Topluluğu’nun Hacettepe Ü. Biyoloji Bölümü desteği ile yürütücülüğünü üstlendiği “Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi” 27-28-29 Haziran 2016 Ankara’da yapıldı. Birincisi düzenlenen bu kongrede 11 farklı çalıştayla kongre içeriği zenginleştirildi. Türkiye’de yapılan biyolojiyle ilgili çalıştaylı kongrelerde 2016 yılına kadar bir kongrede en fazla 4 çalıştay yapılmıştı. Ekoloji Grubu Topluluğu bu çıtayı bir kongrede 11 çalıştaya çıkardı.
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri’nin de bu kongredeki destekleri yok sayılamaz ölçüde büyüktü. Her çalıştayın sorumlu olan hocaları ve asistanları kongrenin çalıştay gününde bütün katılımcılara destek verdi. Bölüm öğrencileri ve hocalarının bir bütün halinde birlikte çalıştığı Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi katılımcılar tarafından çok beğenildi. Farklı sektörlerde yer alan biyologlar kongre ile ilgili önemli geri dönüşlerle bu organizasyona katkı sağladılar. Ekoloji Grubu Topluluğu bu geri dönüşleri de göz önüne alarak bu yıl II. Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi’ni 12-13-14 Haziran 2017 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde düzenleyecek.
II. Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi'nde neler olacak?
II. Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi geçen yıla göre bir kaç değişiklikle katılımcılarla buluşacak. Üç gün sürecek bu kongre de ilk gün ve ikinci gün öğleden sonra akademik sunumlar Eğitim, Beyin ve İklim Değişikliği konuları altında toplanırken, ikinci günün sabahı Beytepe Yeşil Vadi arazi çalışmasıyla ekoloji temelli eğitim arazisi verilecek. Kongrenin üçüncü günü katılımcıların bireysel olarak ve ekip ile birlikte deneyler yapacağı çalıştay günü olacak.
Özellikle eğitim sektöründe yer alan biyologların geçen yıl gerçekleştirilen 1. kongredeki önerileri doğrultusunda kongrede "Eğitim" isimli bir alan oluşturuldu. Eğitim alanında kongre süresince tecrübelerini aktaran biyoloji ve fen öğretmenlerinin yaptığı çalışmaları ve öğrencilerin başarısını arttıran faaliyetleri anlatırken çalıştay günü Hayalimdeki Öğretmen Çalıştayı’nda katılımcılara, eğitim sektöründeki yeni yaklaşımlar ve etkileşimli (interaktif) eğitim modellerinden söz edilirken uygulamalarla desteklenecek. Beyin bölümünde, alanında uzman hocalarla beyin ile ilgili yapılan yeni dönem çalışmalar ve beyin-psikoloji-fizyoloji üçgeninin öneminden söz edilecek. İklim değişikliği bölümünde ise ulusal ve uluslararası iklim değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalar sunulurken dünyanın bu konuya verdiği önem tartışılacak.
Çalıştay günü H.Ü. Biyoloji Bölümü’nün laboratuvar imkanları kullanılarak yapılacak. Bu yıl toplamda 13 çalıştay olacak olan II. Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi'nde her bir çalıştay aynı geçen yıl olduğu gibi sorumlu hocalar ve asistanlar tarafından biyoloji bölümü öğretim üyelerinin destekleriyle sürdürülecek. Hacettepe’de alanlarındaki uzman hocaların çalışmalarında kullanılan tekniklerden ve araştırma konularından bahsedileceği çalıştaylarda, katılımcılar uygulamalara katılıp deneyler yapabilecek.
https://www.youtube.com/watch?v=_LyPkfMCwhM
Hacettepe üniversitesi Ekoloji Grubu Topluluğu uygulamalı kongresi konusunda ülkemizde çıtası yüksek bir başarıyı geçtiğimiz yıl aşmıştı. Bu yıl düzenlenecek olan bu kongre de Bilimma Ekibi olarak bu çalışmalarından dolayı Ekoloji Grubu Topluluğu’nu ve kongreye destek veren değerli bölüm hocalarını tebrik ederiz.
Ekoloji Grubu Topluluğunun düzenlediği etkinlikleri topluluğun resmi facebook sayfasından ya da www.ekog.org sitesinden takip edebilirsiniz!...
Bilim ile kalın.