Deepfake nedir? Deepfake videoların, ABD başkanlık seçimleri üzerinde etkisi nasıl olabilir?

İnternette, insanların asla yapmadıklarını yapıyormuş gibi gösteren çok sayıda video var. Bunlar, gerçek insanlar, gerçek yüzler, fotogerçekçi çekimlere yakın görüntüler ama aslında tamamen gerçek dışı olaylar. Bu videolara "deepfake" denir ve belirli bir tür yapay zeka (AI) algoritması kullanılarak yapılır. Deepfake görüntüler, bir videodaki yüzleri otomatik olarak değiştirmek veya başka gerçekleri bulanıklaştırmak için makine öğrenimindeki son gelişmeleri kullanıyor. Basit deepfake araçları İnternet üzerinden kolaylıkla indirilebiliyor.

Aslında, AI kullanılarak üretilmiş videoları tespit etmek için ortaya çıkan bazı teknikler geliştirildi. Ancak, bir AI algoritması genellikle verilen bir hatayı ele almak için de eğitilebiliyor. 

ABD başkanlık seçimleri öncesi deepfake sorunu

Marilyn Monroe ile Albert Einstein'ın fotoğrafları ve Mona Lisa resminin deepfake ile değiştirilmiş halleri. Görseller; Egor Zakharov / YouTube

Bu tür manipüle edilmiş görüntüler ilk olarak porno oyuncularının vücutlarına yerleştirilen ünlülerin yüzleri ile gelişti. Ancak şu an deepfake, siyasi amaçlı kullanımlardan ötürü tartışma konusu oluyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), başkanlık seçimi öncesi, manipüle görüntüleri nasıl engelleyebileceğini düşünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi İstihbarat Daimi Seçilmiş Komitesi başkanına göre, üç büyük İnternet devi (Facebook, Google ve Twitter), AI tarafından oluşturulan sahte videolara karşı henüz bir önlem geliştiremedi. Ayrıca Facebook, Google ve Twitter, gelecek yılki başkanlık seçimleri öncesinde deepfake ile ilgili net bir plana sahip görünmüyor.

California 28. bölgesi ABD Meclis Temsilcisi Demokrat Parti'den Adam Bennett Schiff, "Makine tarafından yönetilen medyanın ya da deepfakelerin yarattığı zorluklar hakkında ciddi olarak düşünmeye başladım. Ancak üç büyük şirket, bir sonraki seçimlerde bu teknolojinin yıkıcı etkisine hazırlıklı olacaklarsa daha yapılacak çok iş var." şeklinde konuşarak eleştirdi.

Deepfake bir video daha önce yayıldı

Görüntü manipülasyonu uzun süredir var ancak AI bunu daha erişilebilir hale getiriyor. Bir seçim sırasında, son anda seçmenleri etkilemek için belki de deepfake bir saldırı kullanılabilir. Mayıs ayında, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi'nin konuşmasını yavaşlatıyormuş gibi görünmesini sağlayan bir video, sosyal medyada hızla yayıldı.

Video;

https://www.youtube.com/watch?v=EfREntgxmDs

Video; CBS News

California Üniversitesi'nden bilgisayar bilimi profesörü Hany Farid, CBS News'e verdiği demeçte, videoların ve görüntülerin nasıl kullanılabileceğinin buzdağının sadece görünen yüzü olduğunu söyledi. Farid, "Video gerçekten oldukça düşük teknolojili sahte bir video. En basitinden, bir kişinin resmini veya videosunu çekerek, bir başkan adayının asla söylemediği bir şeyi söylüyor gibi görünmesine yol açacak şekilde görüntüleri değiştirmek." dedi.

Kaynaklar;

Technology Review

The Guardian