Balkan vaşağının tehlike altındaki neslini kurtarmayı planlama konusunda araştırma yapan bir grup araştırmacı, açık erişim sistemiyle yeni bir makale yayınlandı. 5 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan makalenin araştırmacıları arasında yaban hayatı araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu da bulunuyor. Dr. Mengüllüoğlu çalışmayı sosyal medya hesabı üzerinden duyurarak konuyu ilgililere anlattı.
Balkan Vaşağının Nesli Kritik Derecede Tehlikede
https://twitter.com/anatolynx/status/1545425593042452487Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research’de araştırmacı olan Dr. Deniz Mengüllüoğlu 8 Temmuz 2022 tarihinde araştırmayı duyurarak, “Avrasya vaşağının bir alttürü ve nesli kritik derecede tehlikede olan Balkan vaşağı son yıllarda çok zor durumdadır. Genetik kendileşme sebebiyle (akraba çiftleşmesi sebepli) doğum oranları çok düştü. Bu durumun düzeltilebilmesi için popülasyonun ona genetik ve ekolojik açıdan en yakın popülasyonlardan bireyler ile desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Karpat Vaşakları Balkan Vaşağına Ekolojik Olarak Daha Uygunlar
Araştırma detaylarına değinen Dr. Mengüllüoğlu, “Vaşak araştırma ve koruma konularında bir birinden değerli Makedon ve Sloven araştırmacılarla birlikte hazırladığımız makalemizde, Balkan vaşağını desteklemek için hangi alttürün uygun olduğunu araştırdık ve değerlendirdik” ifadelerine yer verdi. Balkan vaşağına genetik ve ekolojik olarak yakın olabilecek türlerden bahseden Dr. Mengüllüoğlu, “Ülkemizde bulunan Balkan ve Kafkas kollarına ait vaşak popülasyonları genetik olarak Balkan vaşağına daha yakın olsa da; Karpat vaşakları benzer habitat ve av tercihleri sebebiyle ekolojik olarak daha uygunlar” diye belirtti.Balkan vaşağını kurtarabilmek için hem genetik hem de ekolojik özelliklerin göz önünde tutulması gerektiğini söyleyen Dr. Mengüllüoğlu, “Umarım yakın gelecekte sağlıklı ve güvenli bir şekilde üreyen bir Balkan vaşağı popülasyonu görebiliriz” dedi.
Av Tercihi, Av Mevcudiyeti ve Habitat Tercihi Analiz Edildi
Pek çok araştırmacının yer aldığı makale “Balkan vaşağı ve komşu popülasyonlar arasında genetik kurtarmayı planlamak için bir temel olarak farklılaşan ekolojik özellikler” başlığıyla yayınlandı. Popülasyon kurtarma konusunda ekolojik değerleri göz önünde bulundurmak gerektiğini savunan araştırmada, “Bu çalışmada, kritik tehlike altındaki Balkan vaşağına genetik ve coğrafi olarak en yakın iki vaşak alt türünden hangisinin ekolojik açıdan popülasyon kurtarma için daha uygun olduğunu değerlendirdik. Karpat veya Kafkas alt türlerinin güneybatı Balkanlar'daki çevreye daha iyi uyup uymadığını anlamak için av tercihini, av mevcudiyetini ve habitat tercihini analiz ettik” ifadeleri yer aldı.Araştırmanın ana bulguları ise şu şekilde belirtildi, “Ana bulgularımız Balkan popülasyonunun ekolojik olarak Dinar popülasyonuna, yani Karpat alt türlerine daha yakın olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, Balkan vaşak popülasyonuna gelecekte yapılacak herhangi bir takviyenin Karpat alt türlerinden bireyleri dikkate almasını öneriyoruz”.Makalenin tamamına erişim için; https://link.springer.com/article/10.1007/s42991-022-00268-w#Sec11Görsel: Dr. Deniz Mengüllüoğlu Twitter Paylaşımı