Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 14 milyar Euro'luk dev bir bütçeye kavuşuyor. ESA, tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir bütçeye sahip olacak.

Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni bütçesi, İspanya'nın Sevilla kentinde Perşembe günü düzenlenen toplantıda kararlaştırıldı. Toplantıya, ESA üyesi 22 ülkeden gelen delegeler katıldı. ESA, önümüzdeki beş yıl boyunca 14.4 milyar Euro değerinde bir bütçeye sahip olacak. Bu bütçeyle ESA, karbondioksit emisyonu izleme sisteminin yanı sıra, Ay ve Mars'a yapılacak görevlerin önünü açacak.

ESA Başkanı Jan Wörner, basın toplantısında konuştu: "Evet, şu anda karşınızda çok mutlu bir genel müdür var. Bu bütçe, bizim teklifimizden bile daha yüksek. Hepimize sürpriz oldu. Basit bir konu gibi görünüyor ama inanın durum öyle değil. NASA'nın sadece bir devleti var, bizimse 22 devletimiz var."

ESA'nın açıklanan yeni bütçesindeki en büyük pay Almanya'nın (3,3 milyar Euro) oldu. Almanya'nın ardından ikinci sırada Fransa (2,65 milyar Euro) ve üçüncü sırada İtalya (2,3 milyar Euro) bulunuyor.

Havacılık mühendisi Dr. Egemen İmre, Twitter'da konuya ilişkin bir tweet attı. Dr. İmre, "Avrupadaki kamu destekli uzay projelerinin gelecegi için para toplanan devasa toplantı bitti, 15 milyar euroya yakın para toplandı. ESA'nın önümüzdeki 10 yılda adını duyacağınız projeleri için şu silsileye bakın derim." dedi.

https://twitter.com/uyducusirin/status/1200076429012226053?s=12

14 milyar Euro ile neler yapılacak?

Space Rider deney yüklerini yörüngeye taşıyabilir ve daha sonra geri getirebilir. Kaynak; ESA

ESA, yeni bütçesiyle Lunar Gateway, Hera, LISA, Mars Sample Return, Athena, Space Rider görevleri gibi birçok görevi geliştirmeyi planlıyor.

Lunar Gateway programı ile Avrupalı astronotlar Ay'a ilk kez gönderilecek. Ay'ın yörüngesinde inşa edilmesi planlanan istasyon için ESA, NASA, Roscosmos ve JAXA ile ortak hareket ediyor. ESA'nın büyük önem verdiği bu istasyonun en önemli özelliği, 2024'te süresi tamamlanacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yerini alacak olmasıdır.

Lazer İnterferometre Uzay Anteni yani kısaca Lisa programı, ilk uzay tabanlı Kütleçekim dalgası dedektörüdür. Lisa ile bilim insanları, kütleçekim dalgalarını daha net ölçmeyi umuyor. 2030'lu yıllarda yörüngeye gönderilecek.

Athena programı, bir kara delik görevidir. 2031 yılında uzaya gönderilmesi düşünülenen Athena teleskobu ile ESA, kara delikleri gözlemleyi planlıyor.

Hera programı, 2027 yılında Didymos asteroitlerine ulaştırılacak. Didymos asteroitlerini yakından gözlemlemesi düşünülen Hera programı, ayrıca, NASA'nın DART (Double Asteroid Redirection Test) programının bulgularını da araştıracak.

Mars Sample Return programında da ESA, NASA'yla birlikte çalışacak. Tıpkı Hera programında olduğu gibi. 2026 yılında uzaya gönderilmesi planlanan uzay aracının, 1 yıl sonra Mars'a ulaşması tahmin ediliyor. Mars Sample Return programı ile ESA, Mars'tan Dünya'ya örnek maddeler getirecek. Eğer program başarılı olursa, bu tarihte bir ilk olacak.

Space Rider tekrar kullanılabilir bir uzay aracı programıdır. Space Rider uzay aracı, bir Vega-C roketiyle uzaya fırlatılacak. Mürettebatı olmayan uzay aracı, alçak Dünya yörüngesinde uzun süre çalışacak. Bu süreçte uzay aracı, birçok mikrogravite deneylere imza atacak. Space Rider'ın Dünya'ya tıpkı bir uçak gibi iniş yapabilmesi bekleniliyor.

Kaynaklar;

ESA

BBC