Amazon Yağmur Ormanları yanıyor. Brezilya hükümeti tarafından kasıtlı olarak yakıldığı düşünülen ormanlar üzerinde, devlet başkanı Jair Bolsonaro ve kurmaylarının -iddialara göre- planları ortaya çıktı. Sızdırılan belgelere göre, Brezilya hükümeti, dünyanın en büyük yağmur ormanlarını korumak için gerçekleştirilen ve hükümete göre "uluslararası baskıyla mücadele etmek" için ormanda köprü, otoyol ve hidroelektrik santrali inşa etmeyi planlıyor.Güney Amerika kıtasının Amazon havzasının büyük çoğunluğunu kapsayan Amazon Yağmur Ormanları yangınlarla boğuşuyor. Yangınlar, bölgedeki yerel kabilelerin, toplulukların sosyal ağlar yardımıyla duyurmasıyla tüm dünyada tartışılmaya başlandı. Sadece bu yıl, Amazon Ormanları başta olmak üzere Brezilya'da 72 bin yangın gerçekleşti. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), uydu verilerine dayanarak, Brezilya'daki yangınların 2018'e kıyasla bu yıl yüzde 84 artış gösterdiğini açıkladı.

Open Democracy Brezilya hükümetinin planlarını yayımladı

<em>Slaytlardan biri. Kaynak; democraciaAbierta</em>

Siyasal bir platform olan Democracia Abierta (İngilizce yayın ileOpen Democracy), Bolsonaro hükümetinin, nefret söylemleri ile Amazon azınlıklarını izole etmek niyetinde olduğunu gösteren bir PowerPoint sunumu paylaştı. Democracia Abierta'ya sızdırılan PowerPoint slaytları, Brezilya hükümetinin, yıkıcı bir çevresel etkiye sahip olabilecek projelerinin olduğunu ortaya koyuyor.Bolsonaro hükümeti, yağmur ormanları için çok taraflı koruma projelerinin, özellikle "Üçlü A" projesinin uygulanmasını önlemek için Amazon bölgesini stratejik olarak işgal etmeyi öncelik edinmiş durumda. Slaytlardan birinde, "Üçlü A projesinin uygulanması için uluslararası baskı ile mücadele etmek amacıyla, Amazon havzasında kalkınma projeleri uygulanmalıdır. Bunu yapmak için, Oriximiná'da Trombetas Nehri hidroelektrik santralini, Amazon Nehri üzerine Óbidos köprüsü ve BR-163 otoyolunun Surinam sınırına genişletmek gerekiyor." ifadeleri yer alıyordu.Şubat ayına ait olan slaytlarda hükümet açıkça, koruma projelerini engellemek için hidroelektrik santrali, köprü kurmayı hedefliyor.

Bolsonaro hükümeti koruma projelerini engellemeye çalışıyor

Üçlü A projesi, STK'lar ve uluslararası hükümetlerle işbirliği yaparak Gaia Amazonas Vakfı tarafından yürütülen bir koruma çabasıdır. Proje, And Dağları'nın dağlık alanlarından Amazon ve Atlantik okyanusuna uzanan 135 milyon hektarlık bir yağmur ormanı koridoru olan dünyanın en büyük korunan alanını korumayı amaçlıyor. Ancak Bolsonaro, koruma çabalarını kasıtlı olarak engelliyor ve Amazon’da yaşayan STK’ların ve yerli toplulukların ülkeye zarar verdiğini iddia ediyor gibi görünüyor.Hükümet yetkilileri arasındaki Şubat ayında düzenlenen ikinci toplantıda, Bolsonaro hükümeti tarafından bölge için ilan edilen projeleri ayrıntılandıran bir PowerPoint sunumu kullanıldı. Demracracia Abierta'ya sızdırılmış olan sunum, Amazon bölgesindeki güçlü bir hükümet varlığının, koruma projelerinin kök salmasını önlemek için önemli olduğunu savunuyor. Slaytlar gayet açık bir şekilde, planlar uygulanmadan önce etkili bir konuşmanın önemini gösteriyor. Bolsonaro'nun sivil toplum kuruluşlarına (STK) karşı nefret söylemleri, Bolsonaro hükümetinin stratejisinin bir parçası.

Brezilya hükümeti iç ve dış baskı altında olduğunu söylüyor

<em>Belgenin 3. Maddesi, Brezilya hükümetinin, Triple A / Üçlü A olarak bilinen bir koruma projesinin uygulanması için

">PowerPoint'in bir diğer slaydına göre, ise hükümet uluslararası bir baskı altında. Brezilya, slaytlara göre, hem dışarıda hem de ülke içinde "psikolojik baskı" olarak adlandırdıkları yöntem olan "Amazon Havzası'ndaki Ulusal Egemenliği görmezden gelen" küresel bir kampanyayla karşı karşıya. Bu kampanya, çevre ve yerli haklar örgütlerinin yanı sıra medyayı da Brezilya kurumları üzerinde diplomatik ve ekonomik baskı uygulamak için harekete geçiriyor. Komplo ayrıca azınlıkları (özellikle de yerli ve quilombolaları yani kölelikten kaçan Afrika kökenli insanlar tarafından kurulan yerleşim sakinleri) federal, eyalet ve belediye düzeyindeki kamu kurumlarının desteğiyle hareket etmeye yönlendiriyor. Sunumda hükümetin ifade ettiği bu hareketin sonucu, "hükümetin hareket özgürlüğü" nü kısıtlıyor.21 Ağustos Çarşamba günü Bolsonaro, yangınların arkasında STK'ların olduğunu iddia etmişti. Bolsonaro, iddialarını değerlendirirken STK'ların isimlerini belirtmedi ve iddiaları destekleyecek kanıtları olup olmadığı sorulduğunda, şüphelerin yazılı kayıtları olmadığını söyledi. Devlet başkanına göre, STK'lar, hükümetin bütçe kesintilerine karşı misilleme yapıyor olabilir.Kaynaklar;Open DemocracyIndependent UK