Mobil araçların aile içindeki zaman etkisini araştıran bir ekip, çocukların ailesiyle vakit geçirme sürelerinin arttığını ancak "birlikte bir yalnızlık" olgusunun ortaya çıktığını ileri sürdü.Oxford ve Warwick Üniversitelerinden araştırmacılar, 2000 ve 2015 yılları arasını kapsayan bu araştırmayı yaptı. Araştırma, İngiltere'de, 2 bin 500 çocuk ve ebeveynleri üzerinde yapıldı. Çalışmaya dahil edilen çocuklar, 14-16 yaş arası geç çocukluk dönemi ve 8-14 yaş arası olarak iki gruba ayrıldı.Çocukların evde vakit geçirme süreleri yıllara göre artış gösterirken, evdeki zamanın çoğunluğunun "yalnız" vakit geçirme olduğu sonucuna varıldı.14-16 yaş arasındaki çocukların evde daha çok vakit geçirdiği ama ailevi aktivitelere daha az katıldığı tespit edildi. 14 yaşından küçük olan çocukların ise ailevi aktivitelere, örneğin dışarı yemeğe çıkma, aile ziyaretleri, gezi gibi faaliyetlere daha çok katıldığı belirlendi.
Aileler çocuklarının evde olmasını güvenli buluyor
Time Use Research Center'dan (Zaman Kullanımı Araştırma Merkezi, Oxford'da) Dr. Killian Mullan, çocukların evde geçirdikleri sürenin 2015'e yaklaştıkça ve 2015'te arttığını söyledi. Dr. Killian Mullan, artan bu sürenin büyük çoğunluğunda çocukların, mobil cihazlar ile ilgilendiklerini yani geleneksel olarak aile içi faaliyetlerden ziyade internet ve benzeri araçlarda geçirildiğini ifade etti. Mullan, bu sürenin artış sebebini, "Aileler, çocuklarının güvende olmasını istediği için evde olmalarını istiyor. Veya internet, telefon, tablet gibi araçları daha konforlu buluyorlar." diyerek açıklıyor.
Warwick Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Dr. Stella Chatzitheochari, araştırmanın, mobil cihazların aile yaşamına yayılmasını ölçen ilk çalışma olduğunu ifade etti. Dr. Chatzitheochari, çocukların ve ebeveynlerin, televizyon izlerken veya birlikte yemek yerken bile akıllı telefonlar gibi cihazlarda zaman geçirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Araştırma, cihaz kullanımının artık aile yaşamına dahil olduğunu gösteriyor. Aile üyelerinin birlikte çalışmak ve bir şeyleri yapmakla geçirdikleri zamanda önemli bir değişiklik bulamadık. Ancak mobil cihazların aile etkinlikleri sırasında insanların dikkatini dağıttığı sonucunu çıkardık. Aile ilişkilerinin kalitesi tehlike altında diyebiliriz." Stella Chatzitheochari, araştırma sonuçlarının tamamen olumsuz olarak düşünülmemesi gerektiğini de savundu. Dr. Chatzitheochari, son olarak, mobil cihaz kullanımı ile çocukların ve gençlerin yeni arkadaşlıklar kurduğuna ve sürdürdüğüne dikkat çekti.
Kaynak; Science Daily