Ormancılık Politikası Uzmanı Profesör Dr. Erdoğan Atmış, ağaçlandırma yapılarak ormanların geri döndürülüp döndürülemeyeceği hakkında açıklamalar yaptı. Konu ile ilgili tüm detaylar haberimizde…
Günümüzde ağaçlandırma çalışmalarının yanlış anlatıldığını ifade eden Atmış, halihazırda yapılan “Orman Rehabilitasyon” çalışmalarının ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgisi olmadığını söyledi. Atmış, 1970 yılından bu yana köyden kente göç nedeniyle kırsal alanlardan insan baskısının azaldığını ve önceden ormandan açılmış tarım alanlarının kendiliğinden ormana dönüşmüş olduğunu açıkladı. İl bazında yapılan araştırmaları anlatan Atmış, Türkiye’de 2005 ile 2015 yılları arasında 60 ilin ormanlık alanı artarken 19 ilde ormanlık alan azaldığını, 2 ilde ise ormanlık alan oranının aynı olduğunun altını çizdi.
Yeni Bir Orman İçin Elli Yıl Gerekiyor
Ormanların sadece ağaçlardan ibaret olmadığını belirten Atmış, şöyle konuştu:“Orman şu veya bu nedenle yok olduğunda, hemen ‘yeni ağaç (!) dikelim’ diye gösterdiğimiz çabaların nereye varabileceğini sorgulamamız gerek. Milyonlarca yılda oluşan bir ekosistemi yok edip, yerine başka bir yerde, ne olduğu, nereden geldiği belli olmayan fidanları dikerek “Biz yeni bir orman kurduk” demek basit bir aldatmacadan öteye gitmiyor” Kesilen bir ağacın yerine 10 ağacın dikildiği senaryoda bile hemen bir orman ekosisteminin oluşmayacağını vurgulayan Atmış, ağaçlandırma yapılan alana “orman” diyebilmek için en az elli yıla ihtiyaç olduğunu söyledi.Ormanlarda; bitkilerin, çalıların, toprağın, canlı ve cansız varlıkların çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Atmış, konunun önemini şöyle anlattı: “Bu ekosistem bulunduğu yerde rastgele bir araya gelmez. Binlerce yılda bir araya gelmiş olan canlı ve cansız varlıklar, farklı türlerle bir arada yaşamayı öğrenir ve o ortama en uygun olan birliktelikler ve türler ayakta kalır. Bu birlikteliği bir kez ortadan kaldırınca yerine yenisini koymak kolay olmaz.”
Türkiye’deki bitki türlerinin günümüzde 12 bin 500’ü aştığını söyleyen Atmış, bu sayının 4 bininin endemik bitkiler olduğunu yani sadece Türkiye’de yetiştiğini açıkladı. Atmış, bu nedenle ormanlar yok olduğunda bu çeşitliliğin sağlanamayacağını dile getirdi.Ormanların sadece ağaç barındırmadığı konusunda Bakanlıkların halkı bilinçlendirmesi gerektiğini belirten Atmış, yok edilen ormanların “Ağaçlandırma Çalışması” adıyla perdelenmemesi gerektiğini söyledi. Atmış, ormanlarımızın, ormanlarımızda yaşayan hayvanların, bitkilerin ve nice endemik türün devamlılığı için tüm bireylerin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi.Kaynakça:BirGünErdoğan Atmış Resmi Twitter Hesabı