Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde doğru beslenmenin önemi özellikle, beyin gelişimi için, herkes tarafından bilinir. Özellikle “doğru” beslenme çocuklarda beyin gelişimi açısından da önemli. Her ne kadar çocukların doğru beslenmeleri konusunda dikkatli davranılsa da ergenlik çağına erişen çocukların beslenmelerini kontrol etmek ebeveynlerin elinde olamıyor. Popüler kültürün ve çevrenin etkisiyle ergenliğe erişen, hatta daha önceki yaşlardan itibaren genç ve çocuklar obezite ihtimalini yükselten fastfood ve yüksek yağ içeren gıdalarla besleniyor.
ETH Zurich ve University of Zurich araştırmacıları, uzun süren araştırmaları sonucu toplumdaki fastfood ve yüksek yağ içeren gıdalarla beslenme yönteminin beynin fiziksel gelişimini kötü yönde etkilediğini gördüler. Özellikle adölesan çağdaki gençlerin beyin gelişim ve olgunlaşması sürecinde problemlere sebep olabiliyor.
Fastfood ve yüksek yağ içeren besinlerin özellikle ergenlik çağındaki gençlerin beyin gelişimi sürecini tehlikeye attığı, kognitif(zihinsel) hasarlara, hafıza problemleri ve kişilik kontrolüyle ilgili sorunlara sebep olduğu ortaya çıkartıldı.
Bilim adamlarının fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, yüksek yağ içeren bir diyetle beslenen genç farelerin dört hafta gibi bir sürede bilişsel fonksiyonların olumsuz sonuçlar ortaya çıktı. Daha da ilginci, farelerdeki bilişsel bozulmanın, farelerin kilo almasıyla ilgili olmadığı ve kilo almadan önce ortaya çıktığı görüldü.
Bu çalışmayı yürüten araştırmacılardan Urs Meyer ebeveynlerin, çocukluk çağında, gençlik döneminde ve adölesanlarda besin değeri yüksek yiyeceklerle dengeli bir diyeti takip etmelerini tavsiye ediyor.