Twitter’da biyolog Sophien Kamoun, başına gelen bir olayı paylaştı. Kamoun, kendi bilgisinin dışında bir dergide adına hesap açıldığını ve kendisinin yazmadığı bir makalenin kendi ismiyle yayımlandığını paylaştı.
Tunuslu biyolog Sophien Kamoun, ilk tweetinde, “Research Journal of Plant Pathology’de bir profilim olduğunu ve 4 makalemin kabul edildiğini öğrendim. Bunlar sahte! Bu makaleleri bugüne kadar hiç duymadım.” dedi.
Just found out that I have a profile on @plant_pathology Research Journal of Plant Pathology and that I have reviewed (accepted) 4 papers for them. This is all FAKE. I never heard of these papers until today. pic.twitter.com/kqt96l3glG
— Sophien Kamoun (@KamounLab) December 11, 2019
Plant Pathology isimli dergideki makalelerin kendine ait olmadığını belirten Kamoun, dergideki hesabı da kendisinin oluşturmadığını söyledi. Kamoun, dergide kendisi adına açılan hesabın editörlerle mesajlaşmaları olduğunu da aktararak, “Ama bu mesajlar da bana ait değil.” şeklinde tweetlerini sürdürdü.
Ardından Sophien Kamoun, ilk olarak dergide kendi adına açılan hesaba dair bir mail aldığını açıkladı. Kamoun, tweetlerinin devamında dergiye sitem etti: “Mailden sonra dergiye girdiğimde gördüm benim adıma makalelerin kabul edildiğini. 5 makaleden 4’ü kabul edilmişti. Plant Pathology Araştırma Dergisi ne kadar gerçek? Sorun benim adıma sahte bir hesap açılması mı yoksa onlarda mı?”
Birçok kişi dergiye tepki gösterdi
Kamoun’un tweetleri, araştırmacılar tarafından sıkça paylaşıldı. Birçok akademisyen ve araştırmacı Kamoun’a önerilerde bulunurken aynı zamanda dergiye de tepkisini gösterdi.
Kamoun’un tweetlerine gelen yorumlardan biri de Kamoun’un yine bir makalesinin bir başka sahte dergide yayımlanmasıydı. Tabi bu makale de Kamoun’a ait değil; yalnızca onun adına yayımlanmış. Yani makale sahte nitelik taşıyor. Kamoun, adına paylaşılan sahte makalenin bir başka dergide yayımlandığının da farkında olmadığını belirtti.
"ANTIFUNGAL ACTIVITY OF TEA TREE ESSENTIAL OILS…" has already been published in a *different* predatory journal. I am surprised that you didn't notice that when you reviewed it!https://t.co/rZ1gcWjuEc
— Smut Clyde, X-Ray Haruspex (@SmutClyde) December 11, 2019
Bir kullanıcı, Plant Pathology Araştırma Dergisi’nin attığı tweetlerden örnekler koydu. Dergi, tweetlerinde bilim insanlarından mail kullanıcı adlarını istiyor ve makalelerinin dergide yayımlanmasını teklif ediyordu;
And they moved from SPAM emails to tweets. The future of predatory journals pic.twitter.com/oDD49xwHwD
— JC De la Concepción (@delaconcepcionj) December 11, 2019
Bir başka kullanıcı ise, Kamoun’a derginin üniversite üyeliğini kullanıp kullanmadığını sordu. Şüpheli dergi için çok fazla zaman kaybetmeden, hukuki süreci başlatmasını önerdi;
Did they use your affiliation (university?) too? If so I would get in contact with their legal department to see if they could dig into this and e.g. sue the responsible perpetrator (@plant_pathology) for impersonation fraud. So you don't have to waste more time than necessary.
— Anders Lanzen (@ambulanzen) December 11, 2019
Bir kullanıcı, “Önce editörlere e-posta gönderirdim. Kandırılmış olmaları ve birinin sahte bir hesap açması mümkün.” dedi. Ama Kamoun, bu konuda şüpheli; “Editörlere nasıl ulaşacağım? Onlar gerçek kişiler mi? Çünkü sitede giriş yaptığında editör diye görünen kişiler gerçek isimlerden çok kullanıcı adı gibi duruyor.” dedi. Ardından Ingo Rohlfing, Kamoun’a derginin editörlerinin bulunduğu bir listeyi gönderdi ve “Eğer sorun dergi ile ilgili değilse yapılacak çok bir şey yok. RetiractionWatch’a başvur.” şeklinde tweetlerini noktaladı (Retiraction Watch, sahte bilimsel makaleler takip eden bir platform).
I would first email the editors. It is possible that they got duped and someone set up a fake account w/o them knowing. If nothing happens, email the publisher (if it is legit), the university employing the editors and maybe the leading association in this field?
— Ingo Rohlfing (@ingorohlfing) December 11, 2019