Wikipedia ‘ya erişim ülkemizde 2,5 yıldır engelli idi. Cumhuriyet ve Habertürk gazeteleride yer alan haberlere göre, Anayasa Mahkemesi, dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi olan Wikipedia’ya erişimin engellenmesini “ifade özgürlüğün ihlali” olarak gördü.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), İnternetin en büyük ansiklopedisi konumundaki Wikipedia’ya erişimi, 29 Nisan 2017’de verdiği bir kararla engelledi. Söz konusu kararın gerekçesi, Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması idi. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alınmıştı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onanmıştı.
BTK, 2,5 yıl önce aldığı karar sonrası açıklamasında, “Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır.” denilmişti.
Wikipedia’nın avukatları, karara karşı itirazda bulunmasına karşın erişim engeli kaldırılmadı. Hukuki yolların sona ermesinin ardından Wikipedia, 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün yaptığı görüşmede erişim engelinin Wikipedia’nın ifade özgürlüğünü ihlal olarak niteledi. 6’ya karşı 10 oy ile alınan karar, ihlalin ortadan kaldırılması, yani yasağın kaldırılması için sulh ceza hakimliğine gönderildi. Wikipedia’nın tekrar erişime açılması bekleniliyor.
Wikipedia nedir?
Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir İnternet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanan Wikipedia’da, sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılıyor.