Uzay asansörü Ay’a gitmemiz için yeni bir yol olabilir.
NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), ESA (Avrupa Uzay Ajansı), hatta milyarderler Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos ve Elon Musk’a kadar, her uzay kurumunun ve teknoloji milyarderinin bu yüzyılda Ay’a gitme planları bulunuyor. Ancak devlet kurumları ve girişimcilerin hepsi, insanları Dünya ile Ay arasında taşımak için bir uzay gemisi inşa etmeye odaklanırken, astrofizikçiler Cambridge Üniversitesi’nden Zephyr Penoyre ve Columbia Üniversitesi’nden Emily Sandford farklı bir yöntem düşünüyor. Genç bilim insanları, bir roketten daha az masraflı bir fikri ortaya attı; uzay asansörü.
Ağustos ayında ArXiv’de çevrimiçi yayımlanan bir makalede, astronomi öğrencileri Zephyr Penoyre ve Emily Sandford, uzay asansörü fikrini önerdi. Ay ve gezegenimizi birbirine bağlayan çok uzun bir asansör düşünün. Ancak Ay asansörü fikri yeni değil; 1970’lerde Arthur C. Clarke’ın The Fountains of Paradise isimli bilim kurgu romanında ve Jerome Pearson ile Yuri Artsutanov gibi akademisyenler tarafından benzer fikirler ortaya çıktı. Cambridge ve Columbia üniversitelerinden astronomi öğrencilerinin çalışması, önceki önerilerden önemli bir şekilde farklılık gösteriyor; asansörü Dünya’nın yüzeyinden inşa etmek yerine, Ay’dan Dünya’nın yörüngesine doğru geliştirmek istiyor. Dünya’dan uzaya sarkıtılması düşünülen uzay asansörlerinin aksine planlanan bu fikirle, Ay’ın Dünya’ya göre daha düşük olan merkezkaç kuvvetinden yararlanılmak isteniyor.
Uzay asansörü için Lagrange noktası düşünüldü
Araştırmacılar, asansör için Lagrange noktası olarak bilinen bölgeleri önerdi. Lagrange noktası, Dünya ve Ay’ın çekim kuvvetlerinin birbirini dengelediği yerlerdir. Böylece, gezegenimizin yerçekim kuvveti ile kablonun Dünya’ya doğru sarkması sağlanmış olunur.
Araştırmacılar, Ay asansörünün en basit versiyonunun bir kurşun kalemden daha ince bir kabloyla bağlanacağını söyledi. İkili, kablo için Zylon (karbon polimeri) kullanımını düşünüyor. Ay yolcuları, Ay asansörünün sarkan noktasına ulaşmak için rokete binmek zorunda kalacak.
Araştırmacılar, böyle bir yapının bugün sahip olduğumuz araç ve malzemelerle teknik ve ekonomik olarak mümkün olduğunu belirtti. Astrofizikçiler, “Ay asansörü ile Ay’ın yüzeyine ulaşmak için gereken yakıt, mevcut değerin üçte biri kadar. En önemlisi, Zylon (karbon polimeri) da dahil olmak üzere zaten sahip olduğumuz süper güçlü malzemeler bu senaryoda işe yarayacak.” dedi.
Kaynaklar;