Gökbilimciler, Dünya’ya yakın bir galakside ilginç bir olaya tanıklık etti. Normalde yıldız ölümüyle sonuçlanması gereken süpernovadan (yıldız patlamasından) kurtulan bir yıldız keşfedildi. Ayrıca bilim insanları, o yıldızın eskisinden daha parlak bir şekilde hayatına devam ettiğini gözlemledi.
Hubble Uzay Teleskopuyla Beyaz Cüce Adı Verilen Yıldız İncelendi
Bilim insanları tarafından Hubble Uzay Teleskopuyla yapılan gözlemde, beyaz cüce olarak tanınan yıldız türü incelendi. Bu yıldız türü son derece yoğun olmasıyla tanınıyor ve Dünya boyutuna sığdırılmış bir Güneş kütlesi olarak biliniyor. Beyaz cüce, Güneş’in bundan 5 milyar yıl sonraki muhtemel durumu gibi, yaşam döngüsünün sonunda kendisinin büyük kısmını havaya uçuran bir yıldızın çekirdeği diye düşünülüyor.
Araştırmacıların incelediği beyaz cüce, başka bir yıldızla kütle çekimsel olarak eşleşti ve bu yıldızdan çok sayıda malzeme topladı. Ana başlangıç noktasının bu olay olduğu düşünülen durumda, beyaz cücenin çekirdeğinde termonükleer reaksiyonlara neden olan ve bir süpernovada patlamasına sebebiyet verecek olan, onu öldürmesi gereken bir kütle eşiğine ulaştı.
Yıldız Süpernovadan Sonra Patlamadı ve Şimdi Daha Parlak Olarak Hayatta!
Kaliforniya merkezli Las Cumbres Gözlemevi’nden kıdemli Astrodata bilimcisi ve Astrofizik Dergisi’nde bu ay yayınlanan araştırmanın başyazarı Dr. Curtis McCully, “Yıldızın kendisinin yok olmamasına, aslında hayatta kalmasına ve patlamadan öncekinden daha parlak olmasına oldukça şaşırdık” dedi.
Dr. McCully, patlama sırasından radyoaktif malzeme üretildiğini söyleyerek, “Süpernovanın parlaklığına güç veren şey budur. Bu malzemenin bir kısmı hayatta kalan yıldızda duruyordu ve kalıntıyı ısıtmak için yakıt görevi gördü” şeklinde açıkladı.
Bahsi geçen yıldız, Samanyolu galaksisinin yaklaşık dörtte üçü büyüklüğünde ve NGC 1309 adlı bir sarmal galakside yaşıyor. Ayrıca Dünya’dan 108 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Bilim İnsanları Süpernovaların Gerçek Fiziğini Çözebilir
Olayın gözlemlenmesi, bilim insanlarınca “tip lax süpernova” adı verilen durumun daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu. Bu gibi durumlarda bir beyaz cüce, başka bir yıldızdan nispeten hızlı bir şekilde aldığı maddeler sayesinde karbon ve oksijenin kaçak nükleer füzyonunu deneyimliyor. Sonuçta oluşan süpernovadan sonra da patlama, beyaz cüceyi yok etmiyor ve geride “ölü olmayan” bir kalıntı bırakıyor.
Araştırmacı Dr. McCully, bu nesnelere ‘zombi yıldızlar’ adını verdiklerini ifade ederek, “Onlar ölüler ama tam olarak değil. İlk zamanlarda, bilim insanları tarafından gerçekleştirilen süpernova simülasyonlarının çoğu, beyaz cüce yıldızın tamamını patlatmadan önce başarısız oldu. Gözlemlediğimiz bu durum heyecan verici. Bunun bize süpernovaların gerçek fiziği hakkında bir şeyler anlatabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Reuters