uçan araba ilk uçuşunu yaptı
/

Uçan arabalar Japonya’da test sürüşünde!

6 dakikalık içerik

Uçan arabalar Japonya’da test sürüşü yaparak heyecan uyandırdı. Toyota Test Field’da gerçekleştirilen test sürüşünde dünyanın en küçük uçan arabası SD-03 takdir topladı. 

2020 yılı küresel bir salgın ile boğuşuyor ve sokakların haftalarca bomboş olduğu, insanların evlerinde oturduğu bu süreçte bile bilimsel gelişmeler her zamanki gibi yerinde saymıyor. Uçan arabalar, bilim kurgu film ve kitaplarının birçoğundan aşina olduğumuz, belki de şimdi değil ama 20-30 yıl sonrası için hayal ettiğimiz araçlardı ancak tarih o kadar ilerlemeden uçan arabalar gelebilir!

Japonya’da bir şirket, uçan araba geliştirdi ve ilk test sürüşleri yaptı. Otomotiv şirketi Toyota‘nın desteklediği uçan araba SD-03’ü SkyDrive şirketi geliştirdi. Dünyanın en küçük uçan arabası tek kişilik başarılı bir sürüş gerçekleştirdi.  Uluslararası basında yer alan haberlere göre SkyDrive, dünyadaki en küçük elektrikli VTOL (dikey kalkış ve iniş) aracı olan SD-03’ü büyük bir titizlikle geliştirdi. Şirketin açıklamasına göre, uçan arabanın, motor arızası durumunda bile güvenli bir şekilde uçabilmesi için 8 motoru bulunuyor.

Tek kişi ile test sürüşü yapan uçan araba, yerden daireler çizerek kalkış yaptı ve yaklaşık 4 dakika boyunca havada durdu. SkyDrive, akşam saatlerinde gerçekleştirdiği bu test sürüşünde yerden 2 metre yükseklikte sürüş yaptı. Şimdilik uçan araba en fazla 10 dakika uçuş yapabiliyor ancak aracın, geliştirmeler ile 30 dakikalık uçuş süresine kavuşarak gerçek hayat potansiyeli sunması bekleniyor.

SkyDrive Japonya’da yeni bir yaşam tarzı oluşturmak istiyor

Şirket CEO’su Tomohiro Fukuzawa, uluslararası basından Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, “Dünyada 100’den fazla uçan araba projesinden yalnızca birkaçı bir kişi ile başarılı oldu. Umarım birçok insan uçan arabayı kullanmak ve bu arabada güvende olmak ister.” dedi. Fukuzawa, ifadesinin devamında ise, “Uçan arabaların erişilebilir ve rahat bir ulaşım aracı olduğu, insanların emniyetli ve konforlu yeni bir yaşam tarzını deneyimlediği bir toplum gerçekleştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Tüm bu gelişmelere karşın halen bu hedefe ulaşmak için uzun bir yol var. En azından prensipte VTOL’ler (dikey kalkış-iniş yapabilen araçlar) helikopterler dahil diğer uçan araçlardan daha hızlı ve güvenli görünüyor ama VTOL’leri pratik bir hale getirmek hiç de kolay değil. VTOL uçan arabanın gerçekten emniyetli ve kullanışlı olabilmesi için alacağı çok yol bulunuyor. Şirket, çalışmalarını sürdürüyor.

SkyDrive şirketi, uçan arabanın fiyatına ilişkin hiçbir açıklamada ve öngörüde bulunmadı. Tahminlere göre böyle bir aracın yakın zamanda ticari olması mümkün görünmüyor ve pek de uygun bir fiyatla çıkış yapması beklenmiyor. Bir diğer önemli konu ise uçan arabanın tek kişilik olması. Belirtmek gerekirse SkyDrive’ın üzerinde çalıştığı iki koltuklu uçan araba projesi de bulunuyor. Bu soru ve sorunlara karşın SkyDrive’ın yaptığı gelişme cesaret verici görünüyor.

SkyDrive bu ilerlemeye pürüzsüz gelmedi; 3 yıl önce şirketin gerçekleştirdiği test sürüşü kötü sonuçlandı. Şimdi ise bu önceki sorunların üzerinde durulduğu ve giderildiği görülüyor. Bu ilerleme üzerinde Toyota ve devlete ait Kalkınma Bankası fonlarının kısmen etkisi olduğu düşünülüyor. Japonya hükümetinin de uçan araba projesini desteklediği biliniyor.

Toyota Test Field’de gerçekleştirilen SkyDrive’a ait SD-03 isimli uçan arabanın test sürüşü videosu;

Kaynak;

ZME Science