tuzla yangın kimyasallar tehlikeli mi

Tuzla yangını ve izosiyanat şüphesi

9 dakikalık içerik

Tuzla’da bir kimya fabrikasında yangın çıktı. Yangının üzerinden 2 gün geçmesine karşın, gelişmeler sürüyor. Vatandaşlar, kimya fabrikasından atmosfere yayılan kimyasalların tehlike oluşturmasından endişe ederken, yetkililer endişelenmeye gerek olmadığını söylüyor.

Yangın, 18 Eylül Çarşamba günü saat 11.40 sularında Tuzla’daki İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren poliüretan kimyasalları üretimi yapan bir fabrikada çıktı. Yangın esnasında, kimyasal malzemeler üreten fabrikadan atmosfere kimyasalların yayıldığı iddiaları medyada yer aldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yangın hakkında açıklama yaparak, atmosfere yayılan kimyasalların tehlike oluşturmayacağını bildirdi. Açıklamada, “Tuzla’da meydana gelen yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar Türkiye’yi terk edeceği tahmin edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul’da bugün beklenen yağışla birlikte, atmosfere yayılan kimyasalların yeryüzüne inmesi tehlikesi iddiaları bulunuyor. Meteoroloji, bu konuda da “kimyasalların yağmur yoluyla hayatı olumsuz etkilemesi” gibi bir durumun olmadığını belirtti. Haberlerde, yangınla atmosfere yayılan zehirli gazların İstanbul’un yanısıra Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir’e kadar ulaştığı yorumları yer almıştı.

Yangın söndürme çalışmalarından bir fotoğraf.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, kimyasalların tehlike oluşturmasına yönellik iddialar üzerine bir basın açıklaması yayımladı. Kurul’un açıklamasında, kimyasal maddelerin tehlikesine vurgu yapıldı. Açıklamada, “Poliüretan üretiminde hammadde ve yardımcı madde olarak birçok tehlikeli kimyasal kullanılmaktadır. Bu kimyasal maddelerin yanma ürünleri de akut ve kronik etkilere sahip çeşitli buhar ve gaz ürünlerin, sis ve duman şeklinde salınımına (emisyonuna) neden olacağı bilinmektedir. Yangın sonucu atmosfere salınan bu ürünlerden en tehlikeli olanların başında Hidrojen Siyanür (HCN) gelmektedir. Ayrıca, kronik kanserojen etkiye sahip yanma ürünlerinin çıkması kaçınılmazdır.” denildi.

Açıklamanın devamında TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, kimyasal tesislerin kapasite oranlarının açıklanmamasını eleştirdi. Şube, “Yangın olan tesisin depolarında bulunan tehlikeli kimyasalların cinsi ve miktarı bilinmemektedir. Bu bilgiler, İstanbul Sanayi Odası ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde mevcut olduğu halde yangının etkileri ve alınacak önlemler konusunda sağlıklı bir açıklama henüz yapılmamıştır.” diyerek yangın sonrası vatandaşları rahatlatmaya çalışan açıklamaların yetersiz olduğunu vurguladı.

Şirketler personellerini uyarıyor – Kimyasal tehlikesi iddiaları

Yangını söndürmeye çalışan itfaiye erleri.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yangın sonrasında Twitter’dan bir paylaşımda bulundu. İmamoğlu, yangın söndürme çalışmaları sırasında gerçekleşen patlamada yaralanan itfaiye erlerinin sağlık durumu hakkında bilgi verdi.

İmamoğlu’nun tweeti: “İtfaiyemiz, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yangını büyük bir özveriyle çalışarak söndürdü. Yangın sırasında meydana gelen patlamada yaralanan İtfaiye erlerimizden Yusuf Tüysüz taburcu edildi, Nebi Polat’ın ise tedavisi devam ediyor. Dileğimiz bir an önce sağlığına kavuşması.”

Yangınla birlikte atmosfere yayılan kimyasallara ilişkin Meteoroloji Genel Müdürlüğü, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini açıklasa da birçok vatandaş farklı düşünüyor. Tuzla’da yanan fabrikanın, çalıştığı firmaya 500 metre mesafede bulunduğunu belirten makine mühendisi olan Orhun Ertürkmen isimli vatandaş, Twitter’da dikkat çekici bir tweet attı. Ertürkmen, yanan fabrikadan çevreye izosiyanat* isimli kimyasalın yayıldığını iddia etti.

*Hammaddesi petrol olan izosiyanat, poliüretan üretiminde sıvı kimyasallar ve sertleştirici olarak kullanılır. 

Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, Twitter’da bir paylaşım yaptı. Prof. Dr. Kadıoğlu, tweetinde, “Dünkü fabrika yangınından havaya salınan kimyasallar çoktan rüzgarla uzaklara taşınıp seyreldi. Yani yarınki yağışla yere inmek için tepemizde bekleşmiyor. Yarınki yağmur suyu öncekilerden pek farklı olmayacaktır. İçip kafanıza sürmeyin yeter.” ifadelerini kullanarak, endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etti. 

Ancak Prof. Dr. Kadıoğlu’nun aksine bazı vatandaşlar, kimyasalların tehlike oluşturma ihtimalini vurgulamaya devam etti. Prof. Dr. Kadıoğlu’nun tweetini yanıtlayan bir vatandaş, izosiyanatın çevreye yayılmasına dikkat çekerek, “Hocam yanan fabrika yüklü miktarda izosiyanat ile çalışan bir işletme. Ve fabrika şu an açıkta. Suyla aşırı reaksiyona giren bu madde halk sağlığı için gülünecek bir yorum mu? Daha detaylı araştırmanızı öneririm. Yetkili kişiler neden açıklamıyorlar.” dedi.

Yanan fabrikadan yayıldığı düşünülen kimyasalların, çevre illere de ulaşma ihtimali kimi şirketleri harekete geçirdi. Bu konuda Twitter’da bir paylaşım dikkat çekti. Bir vatandaş, Kocaeli’de bulunan bir şirketin, personellerine gönderdiği uyarı mesajını yayımladı. Mesajda, “Cuma – Cumartesi ve Pazar günleri yaşanması beklenen yağmur sırasında; atmosferde birikmiş kimyasalların yeryüzüne inmesi riskine karşı yağmur altında durmamaya özen göstermenizi önemle rica ederim.” ifadeleri yer alıyordu.

Kaynaklar;

BBC Türkçe

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası