Avrupa’nın başarılı bilim insanlarına ve çığır açan projelerine finansman desteği sağlayan ERC programı, 6 Türk bilim insanını destekleyecek.
Türkiye’den 6 araştırmacı, Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) programıyla desteklenmeye hak kazandı. Bilim insanlarını ve projelerini, yalnızca bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendiren ERC, bu yıl 6 Türk bilim insanına destek verecek. ERC programına girmeye hak kazanan araştırmacılar, projeleri için gerekli olan finansman desteğini alabilecek.
6 Araştırmacıya Toplam 11,3 Milyon Avroluk Bütçe
ERC, bilim insanlarını ve bilimsel projeleri destekleyen, onlara finansman sağlayan bir program. Bu program sayesinde yüksek kalitedeki araştırmalar desteklenebiliyor. Çok sayıda araştırmacı, projelerine gerekli finansmanı sağlamak için ERC’ye başvuruyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen TÜBİTAK Ufuk Avrupa Projesi, konuyla ilgili açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada, “Ufuk Avrupa kapsamında ERC tarafından yayınlanan ilk çağrılar olan ERC 2021 Starting Grant (StG) ve ERC 2021 Consolidator Grant (CoG) çağrıları kapsamında, toplam 6 araştırmacımız 11,3 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. Desteklenmeye hak kazanan araştırmacılarımızın hepsi başvuruları sırasında TÜBİTAK’ın ERC Baş Araştırmacı Destekleme Programı kapsamında desteklenmiştir” ifadeleri yer aldı.
Yüksek bütçeli desteğe hak kazanan 6 araştırmacının isimleri de duyuruldu. Bu araştırmacılar; Doç. Dr. Mustafa Yücel, Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu, Yrd. Doç. Dr. Levent Beker, Doç. Dr. Özgür Atalay, Yrd. Doç. Onur Ergen, Doç Dr. Emre Büküşoğlu olarak açıklandı.
Projelerin Ev Sahipleri ODTÜ, Koç ve İTÜ!
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Doç. Dr. Mustafa Yücel ve ekibi, DeepTrace isimli projesi ile ERC kazananlarından oldu. Doç. Dr. Yücel bu projeyle “Derin denizlerde nanoparçacıklar yolu ile mobilize olan metallerin izini sürerek okyanus dünyalarının yaşana bilirliği için izleyiciler geliştirmeyi” hedefliyor. 3 sene önce Bilimma ile konuşan Doç. Dr. Yücel, “Ülkeler, uzaya önem veriyor ama derin deniz araştırmaları hakkında yeterli çalışma yok” demişti. Bu projesi ile ERC’den 2,4 Milyon Avro destek alacak olan Doç. Dr. Yücel, bu sayede derin deniz araştırmalarına dikkat çekebilecek.
Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu ve ekibi ise MESHOPTO Projesi ile desteğe hak kazananlardan oldu. Doç Dr. Nizamoğlu’nun bu başarısı Koç Üniversitesi resmi Twitter hesabından şu şekilde duyuruldu, “Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu’nun, “Retina Ağ Optoelektroniği” projesi ile 2 milyon avroluk Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Konsolidatör Desteği aldığını gururla duyururuz”. Doç. Dr. Nizamoğlu’nun bu projesinin, tüm Avrupa’dan yapılan 2.652 başvuru arasından büyük bir rekabet sonucunda ilk yüzde 12’ye girdiği belirtildi. Projeyi duyuran Koç Üniversitesi, “Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu ve ekibi, nanomalzemeler ve geleneksel olmayan elektronik yaklaşımları birleştirerek “retinal ağ optoelektroniği” adını verdikleri ve dünyada bir ilk olarak görme engeline çare olabilecek yeni retina implantları geliştirecekler” dedi.
Tekstil Teknolojisi ve Robotik Bilimi Bir Araya Geliyor
2ND-CHANCE Projesi’ni hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Levent Beker ve ekibinin, ERC kapsamında 5 yıl süreyle 2,5 Milyon Avro ile destekleneceği açıklandı. Ev sahibi kurum olan Koç Üniversitesi, kalp rahatsızlığı riskini önceden haber verecek aygıt geliştirme projesiyle Doç. Dr. Beker’in ERC Fonu’nu kazandığını Twitter üzerinden duyurdu. Bu duyuruda, “Dünyada bir ilk olacak 2ND-CHANCE adlı aygıt, kalp rahatsızlığı belirtilerini algılayıp kritik seviyeye gelmeden hastayı uyaracak” şeklinde açıklama yapıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Özgür Atalay ve ekibi, TEXWEAROTS Projesiyle ERC desteğine hak kazandı. İTÜ rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Doç. Dr. Atalay’a tebriklerini ileterek, “Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” adlı projesi, AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi tarafından desteğe layık görüldü” diye konuştu. Doç. Dr. Atalay projesinde, “tekstil teknolojisi ile robotik bilimini bir araya getiren tekstil temelli robotik yapılar üreterek, bu yapıların kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılmasını” hedefliyor.
Pil Enerji Yoğunluğu 20 Kat Artırılarak Anlık Şarj Sağlanacak
Yrd. Doç. Dr. Onur Ergen ve ekibi, QUEEN isimli projesiyle ERC finansmanına layık görüldü. Ev sahibi üniversite olan İTÜ’nün rektörü Prof. Dr. Koyuncu, “Öğretim üyemiz Dr. Onur Ergen’in Avrupa Birliği tarafından desteklenen “QUEEN” projesi ile 2035 yılına kadar yalnızca 2 kat artması beklenen pil enerji yoğunluğu, 20 kat artırılarak anlık şarj olabilme kavramı oluşturulacak” diyerek projeyi duyurdu. Yrd. Doç. Dr. Ergen’in projesi 1,4 Milyon Avro bütçeyle desteklenecek.
ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Büküşoğlu ve ekibi LCFlow Projesi ile ERC kazananları arasında yer aldı. Doç. Dr. Büküşoğlu projesiyle, “hızlı ve kapsamlı tanı ve teşhis uygulamalarına yönelik sıvı kristal bazlı akışkan sensör platformlarını geliştirmeyi” amaçlıyor. 2021 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne de layık görülen Doç. Dr. Büküşoğlu, projesi için ERC’den 1,5 Milyon Avro destek alacak.
Kaynak: ufukavrupa.org