/

Türkiye’de ilk kez görüldü ; rakun köpeği

4 dakikalık içerik

Rakun köpeği Türkiye’de ilk kez Sarıkamış’ta görüntülendi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Iğdır Üniversitesi’nin Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Yaban Hayatı Koridoru’ndaki Etobur Türlerin Araştırılması Projesi kapsamında fotokapanlar yerleştirildi ve kameralara “rakun köpeği” yansıdı. Türkiye’de ilk kez görülen rakun köpeğinin doğal yaşam alanları Japonya, Çin ve Rusya iken, ülkemizde istilacı bir tür olarak bildiriliyor. Rakun köpeği ülkemizde ilk kez görüntülendi ancak daha önce Avrupa ve Rusya sınırlarında yaşadığı biliniyordu. Türkiye’ye en yakın Gürcistan’da da kayıtları bulunuyor.

Ulusal Kanal’ın YouTube’da da yayımladığı rakun köpeğinin görüntülendiği anlara ilişkin haberi;

Etotobur – Rakun köpeği

Kaynak; Wikimedia Commons

Rakun köpeği, bilimsel adıyla Nyctereutes procyonoides, Doğu Sibirya, Kuzey Çin, Kuzey Vietnam, Kore ve Japonya’ya özgü bir hayvandır. Köpekgiller familyasından olan rakun köpeği, günümüzde Finlandiya, İsveç, Norveç, Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya, Fransa, Avusturya ve Macaristan gibi ülkelerde kuzey ve batı Avrupa’da yaygındır. 1927 ve 1957 arasında 4 bin ila 9 bin rakun köpeği öldürülerek, kürk endüstrisi için Avrupa ve Rusya’da tanıtıldı.

Rakun köpeği, habitat olarak subtropikal ve yarı arktik iklimlerde yaşamaktadır. Daha çok ormanları, orman sınırlarını veya yoğun bitki örtüsünü (kalın çalılıkları, bataklık ve sazlık alanları) tercih eder. Su sınırlarındaki bölgeleri de tercih eder. Rakun köpeği hepçil (hem etobur hem otobur) bir türdür. Karada böcekleri, küçük kemirgenleri, kurbağaları, kuşları ve yumurtaları yiyen rakun köpeği; göllerde, nehirlerde balık avlar ve avlarını sudan çıkarmak için pençelerini kullanır. Hatta avlanmak için suya dalar. Ayrıca rakun köpekleri yumuşakçaları, yılanları ve kertenkeleleri yer; deniz kıyısında yengeçleri, deniz kestanelerini ve deniz leşlerini de tüketir.

Rakun köpekleri bunlara ek olarak mevsim ve yere göre, saplar, kökler, yapraklar, meyveler, sebzeler, kabuklu meyveler ve tohumlar dahil birçok bitkiyle beslenmekte. Kış aylarında ise beslenme kaynakları sınırlı olduğundan, çöplerle ve leşlerle de hayatta kalabilir.

Avrupa’da yaygın olan rakun köpeği, evcil hayvan ve insan sağlığı için birçok hastalığın potansiyel vektörü olabilme tehlikesi taşıyor. Bu türlerin daha fazla yayılması ile karşı karşıya kalındığında, dışarıdan gelen patojenleri ve / veya yeni habitatta edinilen patojenleri bilmek önem taşıyor.

Kaynaklar;

AA- Haber metni

Animal Diversity Web-Rakun köpeği

PubMed-Rakun köpeği