Türkiye

///

Ülkeyi Sarsan Depremle İlgili Son Durumlar

Deprem bölgelerinden gelen haberler doğrultusunda son durum şu şekilde; 3 bin 419 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 534 kişi yaralandı. Toplam 10 ilde büyük yıkım getiren depremler nedeniyle 5bin 775 bina yıkıldı. Süreç içerisinde şu ana kadar toplam 312 artçı deprem yaşandı.…

Ülkeyi Sarsan Depremle İlgili Son Durumlar

///

Deprem bölgelerinden gelen haberler doğrultusunda son durum şu şekilde; 3 bin 419 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 534 kişi yaralandı. Toplam 10 ilde büyük yıkım getiren depremler nedeniyle 5bin 775 bina yıkıldı. Süreç içerisinde şu ana kadar toplam 312 artçı deprem yaşandı. Bunlardan 3 tanesi 6 ve üzeri şiddetinde. 12 Bin 181 Personel Arama Kurtarma Çalışmasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi’nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin sıklıkla basın açıklamalarında bulunuyor. Arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bir taraftan afetle bir taraftan da olumsuz hava koşullarıyla mücadele edildiğini belirtti. Hala Yardımın Ulaşmadığı Yerler Var…

Marmaris’te Zarar Gören Doğa ve Yaban Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

///

Marmaris’te Zarar Gören Doğa ve Yaban Hayvanları İçin Neler Yapılabilir? 21 Haziran 2022 tarihinde Marmaris’te yaşanan orman yangını için söndürme ve soğutma çalışmaları sürerken, yanan alanlardaki olumsuz sonuçlar görülmeye devam ediyor. Yangından en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 4500 hektar alanın yandığı söyleniyor. Buradaki doğal yaşam ve yaban hayatının yangından sonraki akıbetleri merak ediliyor. “Bördübet’de 4500 Hektar Yandı!” Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası! Bölgede aralıksız 15 yıl yürüttüğüm çalışmalarım sonucu alanın 2020 yılında @milliparklar tarafından korunan alan ilan edilmesinde rehberlik ettim. Ardından derneğimiz @NaturaDoga bölgede 2021 yılı yangınlardan sonra araştırma+ https://t.co/ZwEtG2odCe — Yasin İLEMİN (@anatoliacaracal)…

Kaçak Avcı Kulübeleri Yıkıldı

////

Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki, yaban keçilerini avlamak için inşa edilmiş onlarca kulübe Milli Parklar Müdürlüğünce tespit edildi. Uzun zamandır bu kulübelerin etrafına bırakılan yiyecekler ile yaban keçilerinin tuzaklanarak avlandığı tespit edildi. Kulübelerin tespit edilmesinin ardından Milli Parklar Müdürlüğü ivedilikle harekete geçip kulübelerden tespit edilen 18 tanesi yıkıldı. Yıkılan kulübelerde ısınma için soba, stoklama için dolaplar ve avcılık için kullanılan silahlar çıktı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesaplarından duyurusu yapılan olay hakkında detaylı bir haber henüz müdürlük web sayfasında yayınlanmadı.…

Manavgat Yangını Haritalandı

////

28 Ağustos tarihinden bu yana devam etmekte olan Manavgat yangın felaketinin, yangın haritası Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Uzaktan Algılama Anabilim Dalında görevli bilim insanları tarafından çıkartıldı. Günlerdir devam eden yangınla ilgili merak edilen konulardan biri de bu yangının ne kadar hasara sebep olduğu idi. Prof. Dr. Taşkın KAVZOĞLU, Prof. Dr. Umut Güneş SEFERCİK ve Doç. Dr. İsmail ÇÖLKESEN ve Arş. Gör. Muhammed Yusuf ÖZTÜRK’ten oluşan ekip tarafından araştırma gerçekleştirildi.ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından servis edilen uydu görüntülerinin, görüntü işleme teknikleri ile analiz edilmesi sonucunda, 30 temmuz tarihinde yangının toplamda 30.632,87 hektarlık alanda etkili…

İklim Değişikliği ve Ekosistemler Konuşulacak

/////

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, “İklim Değişikliği ve Göç” konulu panelinden sonra “İklim Değişikliği ve Ekosistemler” konulu ikinci panelini, 6 Mayıs 2021 Perşembe günü 13.30-15.30 saatleri arasında gerçekleştirecek. Moderatörlüğünü ise Dr. Emrah Çoraman’ın yapacağı bu panele link üzerinden katılabilirsiniz. Panel konuşmacıları listesi ise şu şekilde: Emekli Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, İTÜ Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, ODTÜ Prof. Dr. Nesibe Köse, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Doç. Dr. Hakan Gür, Ahi Evran Üniversitesi Bir araştırma üniversitesi olan İTÜ, bu niteliği besleyecek teknik ve teknolojik varlığını güçlendirmeye özellikle önem vermekte; öğrencilerin, genç araştırmacıların ve akademisyenlerin bilimsel çalışma yapmasını…

2020 Gökyüzü Takvimi

///

2020 yılında gökyüzünde ve uzayda neler olacak? Meteor yağmurları hangi günlerde yaşanacak? Bu yıl kaç tane parçalı ay tutulması olacak? Peki Türkiye bunlardan hangilerini görebilecek? Yıl sonunda yaşanacak tam Güneş tutulması Türkiye’den görünemeyecek ama nerelerden görünecek? NASA hangi araçları göndermeyi planlıyor, Avrupa Uzayın Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Ajansı (JAXA) hangi misyonları gerçekleştirecek, Mars 2020 rover ne zaman yola çıkacak? Hepsi 2020 yılı gökyüzü ve uzay takvimimizde yer alıyor. Ayrıca Google takviminize bu gökyüzü takvimini eklemek için BURAYA tıklayabilirsiniz. iCal ve diğer takvimlerinize eklemek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Ocak 2020 2-3 Ocak 2020 – Yılın ilk meteor yağmuru : Quadrantid yani…

2019’da bizi üzen 5 olgu ve gelişme

/

2019 yılının önemli bilimsel gelişmelerini ve olaylarını derlediğimiz 2019 serimizin bu haftaki konusu, “En Üzücü 5 Olgu / Gelişme” oldu. Bir yıl boyunca ülkemizde ve dünyamızda yaşanan bilimsel gelişmeleri haberleştirerek aktardık. Bu süreçte hem gündemde olan gelişmeleri / olayları hem de arka sıralarda kalan ancak önem arz eden olayları sizlere sunduk. Yaklaşık olarak 700 haber / köşe yazısı yayımlayarak bilim ve çevre gündeminin nabzını tutmaya çabaladık. Şimdi ise 2019 yılının sonuna gelmemiz sebebiyle gündemi takip edemeyen ya da hatırlamak isteyenler için seri halinde “2019’un En’leri” haberlerini derliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yaptığımız 2019 serileri; En İyi 10 Söyleşi / Röportaj – 7…

Uyuz nedir? Tedavi yöntemleri ve Sağlık Bakanlığı’nın ilaç stoğu açıklaması

/

Uyuz salgını tüm Türkiye’yi sarıyor. Ülkemiz genelinde uyuz hastalığı vakaları artış gösterdi. Kış aylarında özellikle artan hastalık, birçok farklı ilde salgına yol açtı. Bazı basın organlarında ve sosyal medyada vatandaşlar, uyuz hastalığının tedavisi için piyasada yeterli ilaç bulunmadığını iddia etti. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamaya geçmeden önce, uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır, nasıl bir tedavi yöntemi vardır bu sorulara cevap bulmaya çalışalım. Uyuz nedir? İstanbul Tabip Odası, yayımladığı bir yazıda uyuz hastalığını anlattı; Uyuz hastalığı, kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın da olabileceği, toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında yaygın görülen; insan gözü ile…

Wikipedia geri dönebilir – AYM erişim engelini hak ihlali saydı

/

Wikipedia ‘ya erişim ülkemizde 2,5 yıldır engelli idi. Cumhuriyet ve Habertürk gazeteleride yer alan haberlere göre, Anayasa Mahkemesi, dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi olan Wikipedia’ya erişimin engellenmesini “ifade özgürlüğün ihlali” olarak gördü. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), İnternetin en büyük ansiklopedisi konumundaki Wikipedia’ya erişimi, 29 Nisan 2017’de verdiği bir kararla engelledi. Söz konusu kararın gerekçesi, Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması idi. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alınmıştı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onanmıştı. BTK, 2,5 yıl önce aldığı karar sonrası açıklamasında, “Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan…

Başbük İlk ve Ortaokulu için destekler devam ediyor – Bilim Sınıfı kuruluyor

//

Başbük İlk ve Ortaokulu öğretmenleri, bilim insanlarımızın da desteğiyle okulda fosil müzesi açmıştı. Şimdi ise bilim sınıfı oluşturmak için okulumuz desteğinizi bekliyor! Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Başbük mahallesinde bulunan Başbük İlk ve Ortaokulu, fosil müzesi açmasıyla gündeme gelmişti. Okulda görevli öğretmen Ahmet Yılmaz, geçtiğimiz yıldan beri öğrencilerle fosil toplayarak, bu yıl fosilleri mini müzeye dönüştürdü. Projeye imzasını atan Ahmet Yılmaz, Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından takdir edildi. Milliyet‘te yer alan bir habere göre okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni Ahmet Yılmaz, çevrede gördüğü taşları öğrencileri ile topladı. Yılmaz, taşların fotoğraflarını ve ölçülerini üniversitelerde görev yapan jeologlara gönderdi. Jeologlar, taşların yaklaşık 50 milyon…

1 2 3 6