Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Barbie Sandığınızdan Farklı Biri

///////

Barbie Filmi özellikle Oppenheimer Filmi ile olan rekabetiyle gündemimizde. Bunun yanı sıra Barbie’nin kız çocuklarında  sterotip beden algısını pekiştirmesi de eleştirilerin odağında olan bir konu. Ancak Barbie’nin bilinmeyen bir diğer yanı daha var. Kız çocuklarını STEM alında kariyer yapmaları için 1965’ten beri teşvik ediyor. Daha önce Mattel’in National Geographic iş birliği ile doğa bilimleri araştırmacısı Barbie bebeklerini sizlere duyurmuştuk. Oppenheimer rekabetinin ötesinde Barbie bebekleri bilim kariyeri açısından inceledik.
1959 yılında Ruth Handler tarafından yaratılan ikonik moda bebek Barbie, zamanla sadece bir moda sembolü olmaktan çıktı. Son zamanlarda, Barbie’nin arkasındaki şirket Mattel, bebekleri aracılığıyla kızlar arasında Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanının …

Dilhan Eryurt: Türkiye’den Apollo Görevine Bir Kadın Astronom!

////

Dilhan Eryurt, Google Doodle’da insalığın Ay’a ayak basışının 51. yılında anılıyor. Türkiye’den NASA’ya giden ilk araştırmacı ve ilk kadın araştırmacı olan Dilhan Eryurt’un Güneş çalışmaları, Ay görevinde önemli katkılar sağlamıştı.
Geçtiğimiz yıl insanların Ay’a ayak basışının 50. yılı kutlandı. 20 Temmuz 1969’da Neil Armstrong Ay’da ilk adımlarını atarken, bu başarının ardında mühendislerden astronomlara yüzlerce insanın çalışması vardı. Bunların arasında Dilhan Eryurt’un çalışmaları en önemli olanlardan biriydi.
Dilhan Eryurt
Dilhan Eryurt ve Ay’a gidiş
NASA‘da çalıştığı dönemde tek kadın araştırmacı olan Dilhan Eryurt, yaptığı çalışmalarla Ay‘a gidilmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Dilhan Eryurt, çalışmalarını yıldızların modellenmesi ve Güneş’in evrimi konularında yoğunlaştırmış ve Güneş Modeli’nin daha iyi …

Bilim dünyasında birçok kadın cinsel tacizden dolayı işini bırakıyor

//

BethAnn McLaughlin, Vanderbilt Üniversitesinde yardımcı doçent bir nörobilimci. 2018’de MeTooSTEM isimli websiteyi kurarak tacize ve cinsel istismara uğrayan STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) çalışanı kadınların hikayelerini yayımlayarak seslerini duyurabildikleri bir ortam oluşturdu. BethAnn McLaughlin, MIT Media Lab Disobedience ödülünü kazandı. 
The Guardian, McLaughlin ile bir röportaj yaparak MeTooSTEM kampanyasının ayrıntılarını yazdı. İşte o röportaj;
McLaughlin, 2015te üniversitede karşılaştığı bir olaydan sonra böyle bir girişimde bulunduğunu belirterek röportaja başlıyor. Kendi başına da böyle olayların gelmesine rağmen sessiz kaldığını ifade eden McLaughlin, bunun yanlış olduğunu anlayıp MeTooSTEM kampanyasını başlattı. Tacizcilerin (onun tabiriyle “harasshole” ) fonlarını artırdığını, konumlarını güçlendiğini görmüş ve artık sessiz kalmaması gerektiğini düşünmüş.
Gazetecinin …