Teknoloji

///

Teknolojide Yeni Soluk: Deepfake

Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına…

Teknolojide Yeni Soluk: Deepfake

///

Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına gelen deepfake’in ilk örneği 2017 yılında ortaya çıktı. 2017 yılından bu yana deepfake ile birçok ünlü isim filmlerde oynatıldı. Adını sıklıkla duyduğumuz deepfake teknolojisi için taklit edilecek kişinin yüz fotoğrafı ile yüksek gerçekçiliğe sahip konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesi mümkün. Bununla birlikte, deepfake herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirebiliyor. Farklı sistemler kullanılarak videolar elde…

Google Kimyasal Reaksiyon Amacıyla ilk Kuantum Simülasyonu Gerçekleştirdi

//

Kuantum bilgisayarlar alanında gelişmeler devam ederken bu alanda sıkça yeni adımlar atılıyor. Google kuantum dünyasında bir ilke adım atarak ilk kimyasal reaksiyon simülasyonunu gerçekleştirdi. Simüle edilen basit bir reaksiyon olsa da önemli bir adım kabul ediliyor ve gelecekte bu bilgisayarlarla oldukça kompleks işlemlerin yapılabileceğine işaret ediyor. Kuantum bilgisayarlar, bilgileri depolamak ve hesaplamalar yapmak için kuantum bitleri veya kübitleri kullanıyor. Atom ve molekül yapıları, kuantum mekaniği temeline dayandığından, bu sistemlerin simülasyonu için kuantum bilgisayarlarının kullanılmasının en uygun yol olması bekleniyor. Kuantum bilgisayarlar, kimyayı temel düzeyde yöneten kuantum olasılık ilkeleri etrafında yapılandırılmıştır. .Kübit adı verilen mantıksal birimler, bulanık “either / or” durumunda…

PubMed Hub bilimsel makalelere daha hızlı ulaşım sağlıyor

PubMed Hub TV uygulaması, bilimsel makalelere daha hızlı ulaşmak isteyenler için dikkat çekiyor. Arama çubuğuna herhangi bir anahtar kelimeyi (kanser, yazar adları vb.) yazarak, kronolojik sıra, makale başlığı, yazar adları, ortaklıklar, dergi adı, yıl , PMID ve DOI ile birlikte cilt, sayı ve sayfa numaralarıyla birlikte ulaşmak istediğiniz makalenin bilgileri çıkıyor. PMID, biyoloji ve biyomedikal literatürdeki makalelerin her birine PubMed arama motoru için tayin edilmiş tekil bir numara iken, makalenin ayrıntılarını veya makaleninin tamamını elde etmeyi sağlayan DOI ise sayısal nesne tanımlayıcısıdır. Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından geliştirilen PubMed, MEDLINE dahil biyomedikal dergilerine, fen bilimleri dergilerine ve bibliyografik atıflara erişim…

Sesli aramayla WhatsApp’a casus yazılım yerleştirildi

/

WhatsApp, pazartesi günü yaptığı açıklamayla 1 buçuk milyar kullanıcısını ek önlemler alması için güncellemeye çağırdı. Bilgisayar korsanları, WhatsApp’ta büyük bir güvenlik açığını kullanarak telefonlara ve diğer cihazlara uzaktan casus gözetleme yazılımı yükledi. Facebook’a ait olan WhatsApp, saldırının “seçkin bir kullanıcı sayısını” hedeflediğini ve “ileri bir siber-aktör” tarafından düzenlendiğini söyledi. Bir rapora göre, söz konusu casus yazılım, İsrailli firma NSO Group tarafından geliştirildi. Facebook ilk olarak Mayıs ayının başlarında WhatsApp’taki hatayı keşfetti. WhatsApp, mesajların uçtan uca şifrelenmiş olması nedeniyle kendisini “güvenli” bir iletişim uygulaması olarak tanıtır. Ancak, gözetim yazılımı bir saldırganın hedef cihazdaki mesajları okumasına izin veriyordu. Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Ahmed Zidan, “Gazeteciler, avukatlar,…

Dinamik termal kumaş geliştirildi

/

Bilim insanları çevreye duyarlı termal özelliklerini dinamik hale dönüştüren bir kumaş geliştirdi. Science’te yayınlanan makaleye göre, otomatik termal düzenleme sayesinde insanlar, sıcak havada üstünü çıkarmak veya soğukta giyinmek zorunda kalmayacak. Otomatik termal giysilerin tasarlanmasının temelinde iki farklı tipteki sentetik ipliklerin birlikte kullanımı yatıyor. Her ikisi de hafif bir karbon nanotüp ile kaplanan iplerden biri suyu emerken, diğeri itiyor. Sıcak ortamda neme maruz kalınınca elyaflar çözülerek gözenekler açılıyor ve ısının kaçmasına olanak tanıyor. Vücudun soğuduğu zamanda ise dinamik termal mekanizma, ısıyı yakalamak için tersi yönde çalışıyor. Maryland Üniversitesi’nde kimya ve biyokimya profesörü ve makalenin yazarlarından biri olan YuHuang Wang, hem gözenekliliği…

Deneyap Atölyeleri’ne sen de başvur!

/

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne başvurularda sona geliniyor. 4., 5., 8., 9. sınıfta ve lise hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilerin katılabileceği atölyelere son başvuru 10 Şubat Pazar günü. Deneyap Atölyeleri Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, İzmir,  Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon illerinde açılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı ortaklığında faaliyete geçen Deneyap Atölyeleri için sınav tarihi ise 17 Mart Pazar günü. Atölyelerde verilecek dersler Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama, Nesnelerin İnterneti, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Nanoteknoloji, Üretim ve Tasarım, Mobil Uygulama ve Programlama, Yapay Zeka, Havacılık ve Uzay olarak açıklandı. Eğer (sınıf == (4…

Tesla’nın Gizli Rakibi – Faraday Future

//

Elektrikli araba firması Future Faraday, geçtiğimiz günlerde CES ( Consumer Technology Association) Las Vegas 2017’de amiral gemisi FF91 model elektrikli arabasının tanıtımını yaptı. Elektrikli araba pazarını kızıştıran Faraday Future firması, Tesla’nın elektrikli arabalarına rakip olmakla birlikte ondan farklı bir çok özelliğe de sahip olduğunu öne sürüyor.…