Tam Güneş tutulmasının en dikkat çeken fotoğrafları

4 dakikalık içerik

Güneş tutulması, Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması sonucu oluşur. Tutulmanın olabilmesi için, Ay’ın yeni ay (hilal) safhasında olması ve Yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer’in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin ara kesit noktaları doğrultusunun Güneş’in merkezinden geçmesi gerekir.

2019 yılı süresince üç Güneş, iki kez de Ay tutulması gerçekleşecek. 2 Temmuz Salı günü (dün) Güneş tutulmalarının ikincisi meydana geldi. 2 Temmuz günü gerçekleşen “tam Güneş tutulması”, Arjantin ve Şili’den gözlemlenebildi. Şili ve Arjantin’de binlerce kişi nadir gök olayının izleyebilmek için toplandı. Kuzey Şili açık gökyüzü ile tanınıyor ve küresel bir astronomi merkezine dönüştürülüyor. Atacama’da bulunan Büyük Magellan Teleskobu da Şili’nin kuzey bölgelerinin gökyüzü gözlemleri için kullanışlı olmasına bir örnek olarak gösteriliyor.

Yerel saatle 18.01 ile 20.44 saatlerinde gerçekleşen tutulma, Türkiye’den gözlenemedi. Tam Güneş tutulması, Ay’ın Dünya’ya nispeten yakın olmasından ötürü, yaklaşık 4.5 dakika sürerek uzun bir tutulma olarak sınıflandırılıyor. Güneş tutulması, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) 1969’da kurulan Şili’deki La Silla Rasathanesi’nden gözlemlendi. Bu ender astronomik olay, ESO’nun ilk gözlemevi olan La Silla Rasathanesi’nin kuruluşunun 50. yılında gerçekleşti. Şili Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere 1000 ziyaretçi, Güneş tutulmasına tanık olmak için gözlemevine gitti.

Bilim yazarı Brian Resnick, Twitter’dan Güneş tutulmasına ilişkin birçok fotoğraf yayınladı.

Twitter’da #LaSillaTSE isimli bir etiket açıldı. Etiket altında tutulmaya dair yüzlerce fotoğraf paylaşıldı. Etiket kullanılarak atılan tweetlerden birkaçı;

  • ESO’nun (Avrupa Güney Gözlemevi) yayınladığı fotoğraflardan biri;
  • Marieke Baan isimli kullanıcı bir video görüntü eşliğinde tutulma anını takipçilerine ulaştırdı;

Dünya’dan birçok foto muhabiri ve fotoğrafçının çektiği fotoğraflardan örnekler;

Foto; Martin Bernetti / AFP
Foto; Marcelo Hernandez
Foto; Marcos Brindicci / AP
Foto; Marcelo Hernandez
Şili’den Güneş tutulmasının farklı aşamaları. Foto; Martin Bernetti / AFP
Avrupa Güney Gözlemevi La Silla Rasathanesi’nden Güneş tutulması. Foto; ESO
Foto; Rodrigo Garrido / Reuters
Foto; Esteban Felix / AP
Foto; Marcelo Hernandez
Foto; Rodrigo Garrido / Reuters
Foto; Stringer / Reuters

Kaynaklar;

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi-Güneş tutulması nedir?

The Guardian

BBC