/

Suha Arın’ın Midas’ın Dünyası belgeseli yeniden oluşturularak YouTube’da yayımlandı

6 dakikalık içerik

Midas’ın Dünyası isimli 1975 yapımlı belgesel, orijinal negatif filmlerden ve manyetik bantlardan yeniden oluşturularak YouTube’da yayımlandı.

Suha Arın (23 Ocak 1942, Safranbolu – 3 Şubat 2004, İstanbul), ilk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. ABD’deki Horward Üniversitesi Sinema Televizyon Yapımcılığı ve Yönetmenliği bölümünde lisans derecesini almıştır. Ardından, Amerikan Üniversitesi’nde Kitle Haberleşmesi Hükümet ve Kamu Enformasyonu Dalında lisansüstü derecesini aldı. Mimar Sinan, İstanbul, Uluslararası Amerikan (KKTC), Marmara, Maltepe, Beykent üniversitelerinde ve birçok farklı üniversitede öğretim görevlisi olarak ders vermiş olan Arın, Ankara Siyasal Bilgiler, Basın-Yayın Yüksek Okulunda öğretim üyesi olarak görev yaparken Kültür Bakanlığı’ndan aldığı destekle belgeseller üretti. Daha sonra Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu için 1974’den 1982’ye kadar iki seri dizi halinde bazı belgesel filmleri yönetmiştir. MTV Film Televizyon Video A.Ş isimli şirketi kurarak belgesellerine burada devam etti.

Suha Arın.

Midas’ın Dünyası‘nın yanı sıra Arın, Hattilerden Hititlere, Urartu’nun İki Mevsimi, Likya’nın Sönmeyen Ateşi gibi birçok önemli belgesele daha imzasını atmıştır.

Orijinal negatif filmlerden ve manyetik bantlardan yeniden oluşturulan 1975 yapımı Midas’ın Dünyası, Frig sanat ve kültürünü yansıtıyor. Midas’ın Dünyası, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun bir kültür hizmeti olarak Suha Arın tarafından gerçekleştirilen “Anadolu Uygarlıklarından İzler” dizisinin ikinci yapıtıdır. Bir yıl süren yoğun bir çalışmanın ürünü olan belgesel, uygarlığın beşiği olarak bilinen Eski Yunan sanat ve kültürünün aslında Anadolu’daki daha eski uygarlıklara, özellikle Friglere dayandığını ortaya koyuyor.

Suha Arın’ın Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okulu’dan dört öğrencisi ile birlikte gerçekleştirdiği Midas’ın Dünyası için, konuyla ilgili tüm kaynaklar, Frigya eserlerini sergileyen müzeler ve Frig yerleşme merkezleri tek tek tarandı. Belgeselin ilginç yönlerinden biri de, tema müziğinin ünlü bestecimiz Ferit Tüzün tarafından özel olarak Frig makamında bestelenmiş olmasıdır.

Kral Midas’ın biçim bozumuna uğratılmış kafatasına ilişkin bulgular ilk defa paylaşılmıştı

Suha Arın’ın akrabası olan Evren Arın, Twitter’da Midas’ın Dünyası‘nı anlattı. Evren Arın’ın tweetleri;

Evren Arın’ın tweet zinciri: “Suha Arın, ‘Anadolu Uygarlıklarından İzler’ dizisinin ikinci yapıtı olan ‘Midas’ın Dünyası’ belgeselinin çekimlerine 1975 yazında başlar. Bu projede Ankara Ünv. Basın-Yayın Yüksek Okulu’ndan üç başarılı ve hevesli öğrencisi de kendisine eşlik etmektedir.

Turing ve Otomobil Kurumu’nun yaptırdığı belgesel, Frig kültür ve sanatını yansıtmaktadır. Belgeselde, Batı uygarlığının beşiği olarak kabul edilen eski Yunan uygarlığının aslında pek çok unsuru Friglerden ve diğer eski Anadolu uygarlıklarından aldığı vurgulanır.

Bir yılda tamamlanan belgeselin arkeolojik danışmanlığını Prof.Dr. Nimet Özgüç, antropolojik danışmanlığını ise Prof.Dr. Enver Bostancı üstlenir. Kral Midas’ın çocukken biçim bozumuna uğratılmış kafatasına ilişkin bulgular da ilk defa bu filmde dünya kamuoyu ile paylaşılır. 

Midas’ın Dünyası’nın özgün müziği Ferit Tüzün’e aittir. Ünlü bestecimiz belgeselin tema müziğini özel olarak Frig makamı ile besteler. 

Belgesel, 1976 yılının Ocak ayında kapalı salon gösterimlerinin ardından televizyonda yayınlanır ve büyük yankı uyandırır. İşte, orijinal negatif filmlerden ve manyetik bantlardan yeniden oluşturulan 1975 yapımı Suha Arın belgeseli: Midas’ın Dünyası.”

Belgesel, Suha Arın Belgeselleri isimli YouTube kanalında yayımda;

Kaynaklar;

Evren Arın’ın tweetleri

Suha Arın Belgeselleri – Youtube

Suha Arın kimdir? – Kameraarkası.org

Fotoğraflar – Evren Arın’ın tweetlerinden alınmıştır