Türkiye makineli tüfekli drone
/

Türkiye makineli tüfekli ilk askeri drone’a sahip oluyor

5 dakikalık içerik

Türkiye, makineli tüfekli bir askeri drone’a sahip olmak üzere.

Birçok ülke ve grup zaten bir bomba veya patlayıcıyı patlatmak için hedefe askeri drone’lar ile müdahale ediyor. Ankara merkezli ASİSGUARD (Aris Elektronik ve Bilişim Sistemleri A.Ş.) tarafından yapılan ve Songar adı verilen yeni drone, ateşli silahla donatılan ve hizmete hazır olan ilk drone konumunda. Türkiye, yeni silahlı insansız hava araçlarının yıl sonundan önce teslim edilmesini bekliyor.

Songar’ın ASİSGUARD YouTube kanalındaki tanıtım videosu;

New Scientist Songar’ın videosunu tweetledi

New Scientist, 12 Aralık günü (dün) dikkat çekici bir haber yayımladı. New Scientist, haberin tweetinde, “Birçok ülke ve grup halihazırda askeri drone’ları kullanıyor ancak Türkiye bir makineli tüfekle donatılmış ilk askeri drone’un sahibi olmak üzere.” dedi.

Songar’ın tanıtım videosu eşliğinde verilen tweet, yüzlerce retweet ve beğeni aldı.

Türkiye bu drone sahip olan ilk ülke olacak

Songar isimli drone, üreticilerinin beyanlarına göre, yüzlerce metreden uzak hedefleri doğru şekilde vurabilir. Makineli tüfek donanımlı olan bu drone, hedefleri yüksek hassasiyetle vurabilme kapasitesine sahip. Türkiye, bu ay teslimatı gerçekleştirerek bu drone’a sahip ilk ülke olmaya hazırlanıyor.

25 kilogramlık drone’un havalanmak için sekiz kanadı bulunuyor. Makineli tüfek, 200 mermi cephanesi taşıyabiliyor ve tek atış veya 15’erli darbelerle seri ateşleyebiliyor.

Bir droneun, doğru atış yapması zordur. Çünkü, kısmen menzil ve açıyı değerlendirme zorluğu ve kısmen de olsa her atıştan sonra geri tepmesinin bir sonraki atışta hedefi etkilemesi muhtemeldir. Songar, bu zorlukların üstesinden gelmek için iki sisteme sahip; birincisi, mesafeyi, açıyı ve rüzgar hızını hesaplamak ve hedefleri bulmak için kameralar ve bir lazerli mesafe ölçer de dahil olmak üzere sensörler kullanması. İkincisi ise, geri tepme etkilerini telafi etmek için makineli tüfeği hareket ettiren bir dizi robot kola sahip olması. 

Bir drone pilotu, uzaktan kumandadaki ekrandan “artı” imlecini işaretleyerek hedefi seçer. Songar, şu anda yaklaşık 200 metre irtifadan atışlar yapabiliyor. ASİSGUARD, yakında 400 metreden daha uzak hedefleri de vurabileceğini açıkladı. Ayrıca Songar, karanlıkta çalışmak için gece sensörlerine ve 10 kilometre menzile sahip.

ASİSGUARD’dan Ayhan Sunar, Songar’ın gruplar halinde de uçabileceğini belirterek, üç Songar’lı bir sürünün tek bir uzaktan kumanda kullanılarak uçabileceğini, üçünün de aynı anda bir hedefe ateş edebileceğini söyledi. Drone’u durdurmak ise oldukça çok.

Songar’ın özelliklerine genel bir bakış;

  • Tekli veya çoklu drone sistemi ile eş zamanlı görev icra eder.
  • Tehdit / hedef bölge / noktanın havadan keşfini yapar.
  • Tehdidi etkisiz hale getirir. 
  • Operasyon sonrası hasar tespitini gerçekleştirir. 
  • Gerçek zamanlı görüntü aktarır. 
  • Operasyonel menzili 0-10 km. 
  • Operasyonel mühimmat yükü, 200 adet 5.56 kalibre 45 mm NATO mermisi.
  • Tam teçhizatlı ve tam yük mühimmat ile toplam ağırlık 25 kg.
 

Kaynaklar;

New Scientist

Asisguard – Songar tanıtım broşürü