biyoloji felsefesi çalıştayı

Şirince’de Biyoloji Felsefesi Çalıştayı düzenlenecek

5 dakikalık içerik

Hacettepe Üniversitesi Evrimsel Biyoloji ve Tıp Topluluğu’nun girişimleriyle “Biyoloji Felsefesi Çalıştayı” düzenlenecek. 17-21 Eylül 2019 tarihleri arasındaki çalıştay, İzmir Şirince’de bulunan Tiyatro Medresesi’nde yapılacak. Çalıştay, Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının katkılarıyla ve uzman hocaların sunumlarıyla yapılacak.

Biyoloji Felsefesi Çalıştayı duyurusunda, biyoloji biliminin geçmişten günümüze önemi vurgulanarak, 1970’lerde bazı bilim felsefecilerinin biyoloji ile ilgilendiği aktarıldı. Duyurunun devamında, “Bu alandaki öncüleri Marjorie Grene, David Hull, Michael Ruse Mary Williams ve William Wimsatt olarak sayabiliriz. Biyolog Ernst Mayr aynı dönemde bilim felsefesinin sadece fizik bilimini model almasından şikayet etmiştir. Bu öncülerin çalışmalarına Elliott Sober ve Philip Kitcher gibi yeni katılanların çalışmalarının da eklenmesi ile biyoloji felsefesi son 40 yılda bilim felsefesi içerisinde çok önemli bir yer edinmiştir. Bütün bu gelişmeler bir yandan fizik bilimini model alan bilim felsefesi geleneğinde önemli değişikliklere yol açmış, diğer taraftan bilim felsefindeki soruları farklı perspektiflerden ele alabilmek için önemli olanaklar sunmuştur.” ifadeleri kullanıldı.

Biyoloji felsefesi çalışmalarında iki konunun diğer alanlara kıyasla felsefecileri daha çok cezbettiği belirtilen açıklamada, bu iki konunun evrim teorisi ve biyolojik özelliklerle onların bağlı olduğu fiziksel özellikler arasındaki ilişki olduğu ifade edildi. Açıklamanın devamında bu konuların önemine dikkat çekildi: “Bu bir tesadüf değildir çünkü klasik bilim felsefesindeki en temel sorulardan ikisi teorilerin yapısı ve fizik dışındaki teorilerin fizik teorilerine indirgenebilir olup olmadığı ile ilgiliydi . Evrim teorisi gerek teorilerin yapısı ile ilgili soruları incelemek için uygun bir zemin oluşturması ve gerekse de diğer bir çok felsefe sorusu (etik, özcülük vs.) ile ilişkilendirebilmesi bakımından biyoloji felsefecileri için çekici olmuştur. Öte yandan moleküler biyoloji ve genetikteki gelişmeler ve bunun Mendel genetiği ile olan ilişkisi meselesi de indirgeme problemi için iyi bir araştırma zemini olması bakımından hayli ilgi çekici olmuştur.”

Çalıştay, hem klasik bilim felsefesi ve bilim tarihi sorularını ele alacak hem de bunlarla biyoloji biliminin tarihi ve felsefesi arasında ilişki kurmayı amaç edinecek. Bu konuların yanısıra çalıştayda, biyoloji felsefesindeki tartışmalar, evrim teorisinin tarihi ve evrimde olumsallık ve determinizm gibi birçok konu ele alınacak.

Eylülün ikinci haftası düzenlenmesi planlanan çalıştayın programı da belli oldu. Çalıştayda sunum yapacak hocalar, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Cemal Güzel, ODTÜ Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Ayhan Sol, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Elgin, Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Doç. Dr. İnan Kalaycıoğulları ve ODTÜ Felsefe Bölümü’nden Doç. Dr. Samet Bağçe ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakülesi’nden Dr. Gökhan Akbay olarak açıklandı. Sunumların konuları aşağıdaki afişte gösterilmektedir;

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Twitter hesabından bir paylaşımla çalıştayı takipçilerine duyurdu. Biyoloji felsefesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özsoy, çalıştaya katılım bağlantısını da tweetinde paylaştı.