Salda Gölü ihalesi
/

Salda Gölü Millet Bahçesi projesi tepki çekiyor

9 dakikalık içerik

Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi büyük tepki çekiyor! Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alan “Türkiye’nin Maldivleri” Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılması için ihaleye açıldı. Sivil toplum kuruluşları, belediyeler, siyasetçiler ve binlerce vatandaş sosyal medyada #SaldaGölüneDokunma etiketini açarak, çalışmalara tepki gösteriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), Salda Gölü Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 19’uncu maddesinde belirtilen “Açık İhale Usulü” ile dün yapıldı. Dün İstanbul’da gerçekleştirilen ihaleye 7 firma teklif verdi. Değerlendirmenin ardından ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanıp çalışmalara başlanacağı duyuruldu.

Salda Gölü alanına yapılacak olan millet bahçesine ait donatıların kumsala yaklaşık olarak 300 metre mesafede olacağı açıklandı. Açıklamada, “Millet bahçesindeki donatılar, Salda Gölü kumsalına yaklaşık 300 metre mesafede olup, günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatılar yer alacak. Böylelikle günübirlik kullanımdaki kirlilik önlenerek doğal doku korunarak Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü gelecek nesillere bütün güzelliğiyle aktarılacak.” denildi.

TOKİ, attığı bir tweet ile de ihaleyi duyurdu. Twette, basın bildirisine yer verildi;

2 milyon yıllık Salda Gölü

salda gölü millet bahçesi tartışmaları
Foto; Salda Gölü platformu

Salda Gölü, ormanlarla, kayalık arazilerle ve küçük alüvyal ovalarla kaplı hafif tuzlu karstik bir göldür. Salda Gölü, Göller Bölgesi’nde yer alıp, dışa akışı olmayan kapalı havzadır. Türkiye’nin en derin 3. gölü olan Salda, yaklaşık olarak 44 kilometrekare yüzölçümüne sahip.

Turkuaz rengiyle Salda Gölü, Türkiye’nin en berrak, en temiz ve en derin gölleri arasında bulunuyor. Eşine ender rastlanacak beyazlıkta kumsalları olan Salda Gölü kıyılarında bulunan kilin, cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Sit alanı ilan edildiği için yapılaşmanın yasak olduğu Salda Gölü’nde, sadece bu alanda yaşayan endemik bitki ve hayvan türleri bulunuyor.

  • Karstik göller; kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir.
  • Kapalı havza; sularını denizlere kadar ulaştıramayıp kuruyan, yer altına sızdıran veya göle dökülüp kalan havzalardır. Kapalı havzalar genellikle iç kesimlerde, kurak iklim bölgelerinde görülür.

Sosyal medyadan tepkiler; #SaldaGölüneDokunma

salda gölü ihaleye açıldı
Foto; Salda Gölü platformu

Sosyal medyada birçok kullanıcı, Salda Gölü alanına yapılacak olan millet bahçesine büyük tepki gösteriyor. Birçok siyasetçi, sivil toplum örgütleri, siyasetçi, gazeteci ve vatandaş #SaldaGölüneDokunma , #SaldaGölüneSahipÇık etiketleriyle TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na tepki gösterdi.

İhaleye tepki gösteren belediyeler arasında Çankaya, Edirne, Datça, Fethiye, Avcılar ve Bornova vardı;

Oyuncu Hande Doğandemir, ihaleye tepki gösterdi;

Fenerbahçe’nin Sol Açık taraftar grubunun tepkisi;

Bilgi ve Nişantaşı üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yapan Mert Yılmaz, hem Salda Gölü Millet Bahçesi projesine hem de Kirazlı’daki altın arama çalışmalarına tepki gösterdi;

Enerji ve İklim uzmanı Önder Algedik, hem Gazete Duvar’da yazdığı haberler ile hem de attığı tweetler ile ihaleye tepki gösteriyor;

Vatandaşların tepkisi;

Bir vatandaş, çocuklarının Salda Gölü’nde çektirdikleri fotoğraflarını paylaşarak, duygusal bir tweet attı;

Salda’ya göl diyelim “öl” demeyelim!

salda gölü ihaleye açıldı
Foto; Salda Gölü platformu

Sanatçı Sunay Akın, Instagram hesabından yaptığı bir paylaşım ile ihaleye tepki gösterdi. Sunay Akın, Trabzon’da bulunan Uzungöl’ün çevresine yapılan yapılaşmaları hatırlatarak, “Trabzon’daki Uzungöl’ü bilirsiniz… Doğa harikası olan bu göl ne yazık ki, bilgisiz ve yanlış ellerde bir çirkinlik abidesine dönüştürüldü… Tehlike çanları şimdi de Burdur’un Salda Gölü için çalıyor!.. 31 Temmuz günü göl ve çevresi ‘Millet Bahçesi’ adı altında yapılaşmaya açılacak… Hem de mahkemenin iptal kararına rağmen, adalet görmezlikten gelinerek!.. Doğa harikası yerleri koruyacak olan politikacılar değil, bilim insanlarıdır… Göllerimizin geleceği hakkında söz sahibi olması gereken limnolojidir… Doğaya bilimin yetkili kılınmadığı her türlü müdahale tahrip edici ve yıkıcıdır… Salda ile ilgili yürüttüğü bilimsel çalışmalarla tanınan akademisyen Erol Kesici, ‘Ben oraya 30 yılımı verdim fakat anlatamadım. Salda çok hassas bir göl. 2-3 milyon yıllık gölü 10 senede kaybederiz. Yol yakınken vazgeçin’ diyor… Salda’ya göl diyelim, ‘öl’ demeyelim!” ifadelerini kullandı.

Kaynaklar;

TOKİ – İhale duyurusu

Bloomberg HT

saldagolu.com