Röportaj

Yurtiçi ve yurtdışından bilim insanlarıyla çalışmaları hakkında yapılan röportajlar

Geleceğin Bilim İnsanları, Bugünün Çocukları

Çocuklar geleceğimiz… Onların yetişmesinde yaptığımız her yatırım oldukça önemli. Çünkü yeni nesilleri onlar oluşturuyor. Aileler, çocukları için çaba harcayıp, onları en iyi şekilde yetiştirmeye kendini adıyor. Çünkü hem şimdiki hem de ileriki yaşamlarında mutlu olmalarının buna bağlı olduğunu biliyorlar. Bilinçli, başarılı, en önemlisi de mutlu çocuklar yetiştirmek bizler için oldukça önemli. Tüm bunları sağlamak da iyi bir eğitimden geçiyor. Çocuklara erken yaşta bilim eğitimi vermek, bilimi onlara sevdirerek öğretmek de bu bağlamda oldukça önemli. Çünkü geleceğin bilim insanlarının onlar arasından çıkacağı muhakkak. Bu minik bilim severlere ulaşmanın yolu ise sandığımız kadar zor değil. Çocuklarla Bilimi Buluşturma Sanatı   Bilim Kutusu…

Bilim Nedir ve Bize Hangi Kapıları Açar?

/////

“Kısaca” Bilim Nedir? Soru sormak, sonsuz bir devinime cesur bir adım atmak gibidir. Bir kere o adımı attıktan sonra geri dönüp bakmaz, hep daha ileri gidersiniz. Her soru tüm üretkenliği ile başka bir soruyu doğurur ve yanıt almak asla sizi doyurmaz. Hep daha fazlasını, nedenini ve nasılını merak edersiniz. Evet, bilimin insanı gün ışığıyla dolmuş aydınlık bir odaya doğru yönlendirmesinden bahsediyorum. Honoré de Balzac, “Herhangi bir bilimin anahtarı, soru işaretidir.” diyerek çok kişinin bu anahtarın peşinde durmaksızın koştuğu yolculuklara atıfta bulunmuş olabilir mi, ne dersiniz? Bu yazı dizisinde birbirinden farklı bilim dalları ile yolu kesişen ve bu yol arkadaşlığından büyük…

Bilim Kadınları’ndan Milliyet manşetine uzanan “kadın dayanışması” – Dr. Gökçin Çınar

///

Twitter’dan Milliyet gazetesinin manşetine taşınan bir bilim kadınının hikayesi… Dr. Gökçin Çınar, “erkek egemen” bir alan olarak sıklıkla ifade edilen uçak mühendisliğinde başarısıyla, özellikle genç kadınlara örnek oluyor. Kadın dayanışmasının gücünü Bilim Kadınları’ndan Fatma Akın, Dr. Gökçin Çınar ve gazeteci Meltem Günay’la; Dr. Çınar’ın Bilim Kadınları listesine eşi tarafından eklenmesinden, Milliyet’e Concorde motoruyla verdiği pozuyla kapak olmasının hikayesini ele aldık. Twitter’da Bilim Kadınları platformu bilim kadınlarının hikayelerini anlatmaya devam ediyor. Her hafta bir bilim kadınının tweet zinciriyle anlatıldığı Bilim Kadınları hesabında, geçtiğimiz haftalarda (28 Ekim) Dr. Gökçin Çınar’a yer verildi.  Haftanın Bilim Kadını Gökçin Çınar olmuştu Bilim Kadınları, Gökçin Çınar’ın…

Twitter’ın fenomen bilim insanları

////

Twitter’ın fenomen bilim insanlarıyla konuştuk. Twitter’da bilim severlerin sıkı takipte olduğu isimler Ezgi Altınışık, Gözde Çilingir ve Jens Notroffla yaptığımız keyifli sohbeti kaçırmayın. Twitter’da çoğunlukla bilimsel içerikli paylaşımlar yaparak, “takipçi kitlesini” oluşturan bilim insanlarımız ile söyleşiler yaptık. İki ayrı haberden oluşacak olan serinin, bu bölümünde arkeoloji, antropoloji ve biyoloji alanlarında çalışan bilim insanları ile yaptığımız söyleşiler yer alıyor. Ezgi Altınışık, Gözde Çilingir ve Jens Notroff‘un Bilimma’ya özel açıklamalarını hep birlikte okuyalım… Twitter üzerinden iletişim kurduğumuz üç araştırmacı da söyleşi fikrimizi memnuniyetle karşıladı. Eş zamanlı olarak yapılmayan söyleşilerde, araştırmacıların hepsine aynı soruları yönelttik. Çalışmalarından, Twitter kullanımlarına, Twitter’dan gelen olumlu-olumsuz dönüşlere kadar…

İmposter sendromu: Akademide “bilmiyorum” demek

//

İmposter sendromu nedir? Hiç duydunuz mu? Belki ismini bilmiyorsunuz ancak siz de aynı sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu yazımızda bu sendroma açıklık getireceğiz. İmposter sendromu, bilemiyorum diyememekle başlıyor. Akademik hayatın zorlukları, öğrenme sürecinin hayat boyu devam edişi, çevrenin etkileri derken özellikle STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanında çalışanlar ve öğrenciler kendilerini eksik hissediyor. Bu eksiklik hissi, bir konu hakkında “bilmiyorum” demenin çekingenliğinden, çevrenin verdiği “bunu nasıl bilmezsin, o zaman ne işin var burada” tepkisine kadar uzanıyor. Tam da bu noktada STEM çalışanları ve iş hayatında özellikle de birçok kadını etkileyen bu sendrom baş gösteriyor. Bu sendrom, kısaca kendini eksik hissetme, bulunduğu konuma…

İşte Twitter’ın bilim fenomenleri

/

Sosyal medya günümüzde neredeyse herkesin kullandığı çoklu bir ortamdır. Bireyler, sosyal medyayı, kendileri hakkında bilgiler vermek, işlerini tanıtmak, bilgi paylaşımı yapmak ya da eğlenmek amacıyla kullanmaktadır. Sosyal medya ağları arasında ise Twitter, en çok kullanıcıya sahip ilk ağlardan biridir. Fotoğraf ve video ağlarının aksine daha çok bilgi paylaşımı, örgütlenme veya tartışma ortamı olarak kullanılan Twitter’da dikkat çeken, sıklıkla bilimsel içerikler paylaşan hesapları derledik. Biyolojiden evrime kadar birçok farklı disiplinde araştırma yapan, bilgi ve yorumlarını Twitter’da takipçileriyle paylaşan kullanıcılardan birkaçı ile röportaj yaptık. İşte o röportajlar, bakalım sizin favori kullanıcınız hangisi ve ne tür cevaplar vermiş… 1-) Fatma Hanım : @bilimhatunu…