riskli besinler

Paleo Diyet mi? Tekrar düşünmek için çok sebep var!

4 dakikalık içerik

Paleo diyet son zamanların popüler ve sevilen diyetlerinden biri. Temeli “taş devri” tarzında beslenmeye dayanan paleo diyetin sağlıkla ilgili yönleri ise uzun süredir tartışılan konular arasında yer alıyor. Kimi uzmanlar paleo diyetin gayet sağlıklı olduğunu öne sürerken diğer bir kısım araştırmacı ise aslında paleo diyetin günümüz insanları için çok da sağlıklı olmayabileceğini vurguluyor. Peki hangi yaklaşım daha doğru? Son yapılan araştırmalar aslında paleo diyetin o kadar da sağlıklı olmayabileceğini vurguluyor. Bununla da kalmıyor, düşük protein ve yüksek karbonhidrat içerikli diyetlerin aslında daha iyi olabileceğini vurguluyor.

Paleo diyet gerçekten etkili mi?

Avustralya’da gerçekleştirilen son çalışma uzun bir yaşam ve obezite ile mücadelede hormonların stimüle edilmesi için düşük protein ve yüksek karbonhidrat temelli diyetlerin daha iyi olabileceğini ortaya çıkardı. Bu araştırmanın sonuçları sadece yaşam uzunluğu için değil diyabet ve obezite ile mücadele için de yeni ufuklar açmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde Cell metabolism dergisinde yayınlanan araştırmada karaciğerde salgılanan Fibroblast Growth Factor 21 (FGF21) hormonun diyetle ilişkisi incelendi. FGF21 üzerine daha önce yapılan çalışmalarda, bu hormonun metabolizmanın düzenlenmesi, immün sistemin güçlenmesi ve yaşam uzunluğunun artmasına etki ettiği ortaya çıkarılmıştı. Bu etkilerinden ötürü gençlik kaynağı hormonu olarak da isimlendirilen bu hormonun diyabetle mücadelede kullanılması hedeflenmekte.

Yeni araştırma ile Charles Perkins Centre’daki bilim insanları bu hormonun etki mekanizmasını daha net bir şekilde ortaya koydular. Çalışmada 858 denek farede, farklı seviyelerde protein/karbonhidrat/yağ içeren 25 farklı diyet uygulandı ve bu farelerin FGF21 seviyeleri düzenli olarak ölçüldü. Sonuçlarda ise yüksek karbonhidrat içerkli diyetlerin FGF21 seviyesini yükselttiği ve farenin daha fazla enerji harcadığı gözlemlendi.

Diyet

Araştırmacılardan Dr. Samantha Solon-Biet “Paleo” diyetler popüler olmasına rağmen, bizim çalışmamız aslında tam tersinin metabolimamız için daha uygun olduğunu gösteriyor.” diyor. Araştırmacıların bundan sonraki hedefi FGF21 hormonunun metabolik yolağını ortaya çıkarmak.

Büyüme hormonu FGF21 temelindeki bu araştırmalar devam ederken, beslenme ile ilgili yaklaşımların kişilerin metabolizmalarına göre doktorlarından, diyetisyenlerinden ve beslenme uzmanlarından alınmasını tavsiye ediyorlar. Yeni araştırma ve bulgular paleo diyetin ya da yüksek protein içerikli diyetin insanlar için ne kadar faydalı ya da faydasız olduğunu ortaya çıkarması bekleniyor.