Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, kurdukları BioNTech şirketiyle yeni bir aşıya daha imza attı. Covid-19 sürecinde dünya üzerinde geliştirilen çeşitli korona virüs aşıları içinde, en bilinenler arasında yer alan şirket, bu kez de kanserli hastalara umut oldu.
Prof. Dr. Özlem Türeci’nin liderliğindeki mRNA aşısı, en zorlu kanser türlerinden olan pankreas kanserinde büyük bir etki gösterdi. mRNA tedavi yönteminin test sonuçları, bilim camiasında “umut vadeden aşı” olarak nitelendirildi.
Aşının Uygulandığı Hastaların Yarısı Kanseri Yendi
Covid-19 sürecinde Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Pfizer ilaç şirketinin piyasaya sunduğu aşıdan sonra, aynı mRNA teknolojisi kullanılarak hazırlanmış kanser aşısı da dikkatleri üzerine çekti. Bu yeni aşının ilk incelemelerinde özellikle pankreas kanserine karşı ciddi bir atılım olabileceği izlenimi uyandı. Yapılan araştırmalara göre aşının uygulandığı hastaların yarısı 18 ay sonunda kanseri yendi.
Manhattan’daki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde Dr. Vinod Balachandran’ın yönettiği aşı denemesinde, çığır açan sonuçlar ortaya çıktı. Yapılan denemenin umut vadeden sonuçları, Pazar günü Chicago’daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği konferansında sunuldu. Araştırma sonuçlarına göre aşı, tümörleri hedef alan bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendiriyor. Bu sayede pankreas kanseri hücrelerini ortadan kaldırmak için, bağışıklık sistemi aşıyla eğitilmiş oluyor.
mRNA Aşıları Pankreas Kanseri Hastalarında Bağışıklığı Uyarabiliyor
Deneyde, 16 hastanın her birine, tümörlerinde bulunan mRNA genetik kodu kullanılarak sekiz doz bireyselleştirilmiş aşı yapıldı. Hastalar, kendilerinde bulunan tümör çıkarıldıktan sonra aşılarını olmaya başladı. Sonuçlar, aşının deneme süresi boyunca kansersiz kalan 16 hastadan sekizinde bir T hücresi yanıtı ürettiğini gösterdi.
Aşıya yanıt vermeyen hastalardan bazıları hayatını kaybederken, bazılarının kanseri ise geri döndü. Kanser hastalarının yarısında oluşan olumlu sonuçlar için deney lideri Dr. Balachandran, “Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarabildiği görülüyor” dedi.
“Tedavisi Zor Tümörleri Tedavi Ederek Çığır Açmaya Çalışıyoruz”
Aşının mucidi olan Alman şirketi BioNTech, “Pankreas kanseri ABD’de kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenleri arasında ve hastaların yüzde 90’ı tanı konulduktan sonraki iki yıl içinde ölüyor” diyor. Bu nedenle bahsi geçen çalışma oldukça umut veriyor.
BioNTech kurucularından ve mRNA kanser tedavisi lideri Prof. Dr. Özlem Türeci, “Kanser aşılama alanında uzun süredir devam eden araştırmalarımızdan yararlanarak, bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız. Bu tür tedavi edilmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Çalışmanın Faz-1 aşaması sonuçlarının cesaret verici olduğunu ifade eden Prof. Türeci, “Bu erken sonuçları daha büyük bir rastgellenmiş çalışmada daha fazla değerlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.
Kaynak: New York Post